Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Fra topp til bunn blant elitelagene
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Bilde 1 av 4. Runar. (SE FLERE BILDER VED Å KLIKKE PÅ PILENE I BILDET)

Fra topp til bunn blant elitelagene

Vi har tatt pulsen på topplagene i fylket foran sesonginnspurten. Samtidig som håndball og hockey går mot sesongslutt, forbereder man seg på sesongstart i fotball.

Svein André Svendsen
Svein André Svendsen

06.03.2014 kl. 08:00

HÅNDBALL:

Runar: Går for bronsemedalje!

Runar ligger akkurat utenfor pallen med fire kamper igjen – og det er nettopp pallplassering Haukerød-laget jakter i sesonginnspurten.

– Har vi sjans på medalje går vi for det så klart, sier Runar-trener Marinko Kurtovic.

Avstanden opp til Elverum og Haslum, som gjør opp om gullet, er allerede for stor. Men på tredjeplassen ligger i øyeblikket Bækkelaget kun tre poeng foran Runar.

Viktig Fyllingen-seier

– Med litt flyt nå, kan vi fort gå opp i ryggen på Oslo-laget. Det var derfor 12-målsseieren borte mot Fyllingen var veldig viktig for oss. Da er vi foran dem innbyrdes. Så lenge vi gjør jobben vår, går ikke de forbi. Om det ikke blir bronse, teller det uansett å få en så god plassering som mulig, i forhold til plasseringen i sluttspillet når det starter. 

Runar-trener Marinko Kurtovic.
Runar-trener Marinko Kurtovic.

Runar har hatt problemer med skader på sentrale spillere denne sesongen. Det har hemmet den fra før smale troppen.

Vestfold-derby: Runar - Falk

– Vi er fornøyde, men skulle gjerne sett et par av kampene vi har tapt kunne ha endt annerledes. Det var sesongdårligste da vi tapte borte mot Falk, og med seier hjemme mot Drammen i tillegg hadde vi hatt fire poeng mer og vært med i medaljekampen tidligere. Generelt er jeg likevel fornøyd med sesongen pr. dags dato. Vi har tatt opp mange ungdommer som har fått spilletid, sier treneren.

Runar sikter seg inn på full pott i resten av seriekampene.

– Onsdag 26. mars spiller vi vår siste hjemmekamp, og da blir det gratis inngang for alle, sier markeds- og arrangementssjef Simen Smith-Ringdal.

Denne kampen vil Runar spille for medalje, mens Falk vil kjempe for sin eksistens i Posten-ligaen.

Plassering fire serierunder før slutt: 4. plass

Neste kamp: Runar – Bodø, søndag 9. mars.

Siste hjemmekamp: Runar – Falk, onsdag 26. mars

Larvik Håndballklubb: 14. seriegull på 15 år!

Fire serierunder før slutt ble det klart at Larvik Håndballklubb tok sitt 10. strake seriegull og det 16. totalt. Klubben har tatt seriegull 14 av de 15 siste sesongene. Det i seg selv er fantastisk, og prestasjonen mangler sidestykke i håndball-Norge. 

Etter 22 sesonger i eliteserien er det viktigste likevel at seriegull i Norge betyr fortsatt spill i Champions League. Larvik HK har nådd semifinalen i Europas gjeveste klubbturnering de siste fire sesongene. Jakten på den femte strake endte i helgen, da Buducnost fra Montenegro ble for sterke. 

– Det er klart det er skuffende å ryke ut før finalehelgen. Det gjenstår noen seriekamper vi har lyst til å vinne. Når det gjelder de to siste kampene i hovedrunden av Champions League er de nå ubetydelige, men vi skal gjøre så godt vi kan, sier Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad.

Om den meritterte klubben ikke kan kjempe om det store troféet denne sesongen er den en tittel igjen å ta her hjemme – sluttspillet.

– Sluttspillet kan vi vinne, så det er det som blir fokuset resten av sesongen nå, sier han.

Seriegullet gir som sagt plass i Champions League neste sesong, og første signering for neste sesong ble presentert i helgen. Landslagsspiller Mari Molid er klar for Larvik Håndballklubb. Den tidligere Byåsen-spilleren har spilt i Levanger de to siste sesongene, der hun har fått større ansvar. Hun fikk sitt gjennombrudd på lands-
 laget i VM i Serbia i desember, der hun ble omtalt som Norges fremtidige sjef i forsvar. 

Plassering fire serierunder før slutt: 1. plass

Neste kamp: Larvik HK – Flint onsdag 5. mars.  

Flint: Fullfører med stil!

Etter fire sesonger i eliteserien er det definitivt slutt for denne gang for Flint Håndball. De har ligget desidert sist i stort sett hele sesongen, og fire runder før sesongslutt har de bare tatt to poeng.

– Det har vært en tøff sesong. Alt har gått imot og vi hadde store utskiftninger fra i fjor. I tillegg har vi hatt skader fra begynnelsen av sesongen. Vi holder motet oppe og har bestemt oss for å fullføre med stil. Det vi har fokus på nå er humør og spilleglede, at det skal være gøy å spille håndball, forteller lagkaptein Marianne Iversen, som for tiden er ute med skade og fungerer som trener.

Flint ser for seg å jobbe videre etter nedrykket, Klubben har fortsatt et klart strategisk mål om å være en toppklubb i Norge. Pål Oldrup Jensen vender tilbake som trener neste sesong. Det var han som i løpet av sine sju år i klubben bygde opp elitelaget som i år har hatt utskiftninger av trenere i et høyt tempo helt siden sesongstart.

Gamletreneren har signert en treårskontrakt med klubben. Han har siden han forlot klubben i 2012 trent det Ungarske laget Fehérvár KC i to sesonger.

– Jeg er hundre prosent sikker på at han kommer til å få laget sammen igjen. Det kommer til å bli veldig bra. Vi ser fremover og det blir viktig å holde på spillerne. Det er en gjeng med unge spillere for fremtiden, sier Iversen. 

Plassering fire serierunder før slutt: 12. plass

Neste kamp: Larvik HK – Flint onsdag 5. mars.

Nøtterøy: Mål om å komme til sluttspillet

Nøtterøys håndballherrer spiller sin tredje sesong i eliteserien og ligger i øyeblikket rett over nedrykksstreken, med fylkeskollega Falk under den magiske streken.

– Vi har som målsetting å komme til sluttspillet. Vi har fortsatt muligheten til å klare det. Da må vi vinne de gjenstående kampene. Vi fikk en bra kamp borte mot Bækkelaget, da vi vant med sju mål. Vi prøvde å ta med selvtilliten derfra mot Arendal, men likevel ble det tap i den viktige kampen søndag, sier trener Johnny Jensen.

– Nå gjelder det å ta en kamp om gangen og så ser vi hvor vi står etter det. Ender det med at vi når et sluttspill er det bra. Kommer vi på den uheldige 9. plassen som ikke gir noen ting er det også greit, for da har vi i hvert fall unngått kvalifisering. Å rykke ned er ikke noe vi tenker på i det hele tatt. Vi har et alt for godt lag til det. Vi møter noen lag som er gode og ligger over oss på tabellen, men den utfordringen skal vi ta. Selv etter skader og spillere som har sluttet er laget klare for å se fremover istedenfor det som skjer bak oss. 

Før sesongen var treneren sikker på at laget skulle være litt høyere på tabellen enn tilfellet er i øyeblikket, kanskje seks poeng bedre. Da ville de hatt bedre klaring nedover og hatt en tryggere sluttspillplass. Han mener klubben har et godt nok lag til å bite fra seg i sluttspillet.

– Nå har vi i stedet hatt kniven på strupen i hver kamp og vært opptatt av andre lags resultater. Det er fortsatt ganske jevnt blant lagene rundt oss på tabellen og det skiller ikke mange poengene ned til lagene bak oss. Tapet for Arendal søndag hindret nøttlendingene i å klatre oppover på tabellen og gjorde målsettingen om sluttspill vanskeligere.

Plassering fire serierunder før slutt: 10. plass

Neste kamp: Drammen – Nøtterøy, søndag 9. mars.

Falk: Kommet til eliteserien for å bli!

Falk befinner seg i bunnen av tabellen i en kamp for å overleve i debutsesongen i eliteserien.

– Målet var å holde plassen i eliteserien. Det har vært en stor sportslig nivåøkning å spille i eliten sammenliknet med 1. divisjon. Det visste vi om, så det er ikke noen stor overraskelse at vi ligger i bunnen, men vi skulle gjerne hatt 4-6 poeng mer enn vi har. Det hadde naturlig nok gjort oss bedre stilt før innspurten, sier daglig leder Øyvind Tomter.

Laget har vært uheldig med skader denne sesongen. Falk har ikke råd til å ha så mange spillere på lønningslista som mer etablerte klubber med større budsjetter.

Øyvind Tomter, Falk.
Øyvind Tomter, Falk.

– Fire av sju bakspillere i troppen har vært ute med skade, blant annet Filip Svele, som vi antok skulle være vår toppscorer. Han var vår klart beste spiller da han forlot oss for to år siden. Etter to sesonger i Fyllingen hadde vi stor på ham, men han har for det meste vært skadet. Lagkaptein og en av toppscorerne, Simen Heyerdahl, mistet hele høstsesongen. Det har helt klart svekket oss, sier Tomter.

Falk er mer sårbare enn de beste lagene, samtidig som klubbens egne 16-17-åringer har fått verdifull matching i skadeperiodene. Det har blitt jevne kamper mot flere lag, som endte med marginale tap. 

– Vi slo Nøtterøy etter jul. Det ga oss tro på videre liv i eliteserien. Søndag ble det en viktig seier over bunnkollega Follo. Klarer vi kvalifiseringsplassen tror jeg vi har en fair sjanse. Vi er uansett stolt av ungdommene våre, og bidrar med mange spillere til juniorlandslagene. Vi driver sunt økonomisk og produserer våre egne talenter, sier han.

Plassering fire serierunder før slutt: 11. plass

Neste kamp: Bækkelaget – Falk, søndag 9. mars.

FOTBALL:

Sandefjord Fotball: Skal kjempe om opprykk!

Sandefjord Fotball starter sin fjerde sesong i 1. divisjon etter nedrykket i 2010. Klubbens visjon er «Magiske øyeblikk i Tippeligaen».

– Det er visjonen som driver oss. For å nærme oss den, må vi rykke opp. Vi må ikke rykke opp i år, men målet er å ligge i toppen og kjempe om opprykk. Det er både riktig og realistisk, sier daglig leder Per Ketil Berg.

Forrige sesong var de enda tydeligere på opprykksmålet, men alt klaffet ikke. Forberedelsene inn mot 2014 tilsier at de igjen skal være med i kampen om opprykk. Lars Bohinen er på plass som ny trener og fem nye spillere har kommet inn. Noen har gått ut og stallen har ikke satt seg helt ennå. Overgangsvinduet stenger ikke før 5. april.

– Bohinen har hatt en god bakgrunn som spiller og hatt lederstillinger både i Vålerenga og Stabæk. Han har levd med fotballen både som spiller og trener. Han kom til oss fra Asker i 2. divisjon og har fått gode skussmål fra jobben der. Vi mener han har potensial til å være en topptrener med den bakgrunnen han har, sier Berg.

Serieåpning: Ull/Kisa – Sandefjord, søndag 6. april

ISHOCKEY:

Tønsberg Vikings: Nytt kvalifiseringsspill

Tønsberg Vikings er i sin andre sesong i eliteserien og ender også denne gang helt sist på tabellen.

Laget endte sist også i debutsesongen i eliteserien, men klarte seg etter kvalifisering. I år har laget plukket kun to seiere i ordinær tid, men vant så sent som i helgen 5-4 etter straffer på bortebane mot gode Storhamar. 

Etter siste seriekamp blir det ny kvalifisering. Klarer laget seg, blir det ny sesong blant topplagene. Rykker de ned, kommer de til en 1. divisjon som får nye regler. For å få en kvalitetsheving på det nest øverste nivået blir det nå innført at 1. divisjon fra neste sesong bestå av 10 lag. 

– Jeg føler at lagene i 1. divisjon er bedre i år enn i fjor. Det blir tøffere motstand, men jeg tror vi også er bedre. Vi må være ydmyke, men jeg tror vi kan klare å holde plassen i år også. Det har vært mye rundt klubben som har påvirket spillerne, både trenerbytte og dårlig økonomi, som nå er ordnet med et AS. Det ser mer stabilt ut foran neste sesong, sier daglig leder og assisterende trener Patrick Gandolfi Hellman.

Plassering en serierunde før slutt: 10. plass

Neste kamp: Tønsberg Vikings – Lillehammer, tirsdag 4. mars.