Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
-Viktig å bygge foreldrenettverk
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

BRY SEG: Foreldrenettvettverket 13 + og politiet samarbeider godt. De er opptatt av at vi må bry oss om hverandre. Fra venstre: Espen Molland fra politiets ungdomsgruppe, Pia Bergan og Anne Friis-Olsen.

-Viktig å bygge foreldrenettverk

-Vi må tørre å bry oss og følge med, selv om det kan være ubehagelig for enkelte. Vi vil det beste for ungdommene våre, sier Pia Bergan og Anne Friis-Olsen i Foreldrenettverket 13 +.

Espen Ringdal Andersen
Espen Ringdal Andersen

11.11.2016 kl. 11:57

Politiet samarbeider tett og godt med Foreldrenettverket 13 + i Sandefjord.

-Det er viktig å bygge foreldrenettverk for at foreldre skal føle seg trygge på hva ungdommene driver med, sier Espen Molland i politiets ungdomsgruppe.

Facebook-gruppen Foreldrenettverket 13 + i Sandefjord ble startet av tenåringsforeldre for knapt halvannet år siden. Det var et ønske om å nå andre foreldre, og dele erfaringer, tips og råd blant annet om krevende oppdragersituasjoner som førte til at gruppen oppsto.

-Gruppens hovedmål og ønske er at vi skal kunne lose våre barn trygt gjennom de ofte turbulente ungdomsårene, og lære dem å ta de rette valgene. Barna våre er jo tross alt det dyrebareste vi har, sier Anne Kristin Friis-Olsen.

Fritidsaktiviteter

Friis-Olsen sier at gruppen legger ut informasjon om flotte arenaer for fritidsaktiviteter som for eksempel Napern og Kariåsen ungdomsklubb.

-Vi deler mye fagstoff om mobbing, sosiale medier, alkohol, narkotika og doping, og vi tipser og «advarer» hverandre om fester og arrangementer, forteller hun.

-Dette er viktig informasjon til foreldre og foresatte. En av de verste situasjonene vi kan møte er at de unge begynner med doping. Vi må bry oss om hverandre og vise åpenhet, sier Friis-Olsen med støtte fra Pia Bergan.

Arena for voksne

Anne-Friis Olsen og Pia Bergan i Foreldrenettverket 13 + er opptatt av at Facebook-gruppen skal være en arena for voksne.

Foreldrenettverket 13 + inngikk et tett samarbeid med ungdomsgruppa i politiet i et rus- og dopingsforebyggende prosjekt allerede i fjor høst.

-Dette har ført til at vi sammen har arrangert tre informasjons- og foredragskvelder. Nylig arrangert vi «Ungdom og doping» på Skagerak International School med engasjerende foredragsholdere fra Antidoping Norge. Vi vil gjerne fortsette med slike og lignende arrangementer i tida framover, sier Friis-Olsen.

Gruppen har fått viktige støttespillere i Lions Club Sandefjord/Hjertnes, Sandefjord Kommunale Foreldreutvalg (KFU og nærmiljøutvalgene.

Naive foreldre

Espen Molland i ungdomsgruppa i politiet sier at foreldre ikke må være naive. Han oppfordrer foreldre til å følge godt med hva ungdommene gjør når de er sammen.

-Begynner man med doping, så er veien kort til bruk av narkotika, sier han.

 -Ungdommer ser mange forbilder i media med fine og veltrente kropper. De vil selv gjerne ha en slik kropp og ser doping som en snarvei til å få en veltrent kropp. Ungdommen i alderen 13 til 17 år vokser, og de fleste ungdommer er tynne, og da er unaturlig å ha en stor kropp uten ulovlig hjelpemidler, sier den erfarne politimannen.

Han vil også informere foreldre at man i Sverige kan få kjøpt proteinpulver som er ulovlig i Norge.

Humørsvingninger

De tre representantene er opptatt av å informere om at bruk av anabole steroider gir alvorlige bivirkninger, blant annet hjerte- og karsykdommer og leverskader. Psykoser og dype depresjoner kan også forekomme. Angst, humørsvingninger, irritabilitet, og økt bruk av vold er også relativt vanlig ved inntak av disse stoffene, og veien er også kort til narkotika.

Foreldrenettverket 13 + mener økt kunnskap gir økt trygghet. Pia Bergan er også opptatt av forebyggende arbeid gir gode holdninger som er viktig i dette arbeidet.

espen@byavisa.sandefjord.no