Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
-Vesterøya er Sandefjords perle
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

FRAMNES SKOLE: Elling Hem gikk på Framnes skole. Han har mange gode minner fra årene på barneskolen. Vesterøya er hans favorittsted.

-Vesterøya er Sandefjords perle

Trubaduren Elling Hem (48) flyttet til Sandefjord da han var fire år gammel. Han har likt seg i byen fra dag én. Han er oppvokst på Framnes og har alltid hatt Vesterøya som sitt favorittsted.

Espen Ringdal Andersen
Espen Ringdal Andersen

29.11.2016 kl. 14:45

Minnene er mange fra hans oppvekst. Han gikk på Framnes skole og senere Varden ungdomsskole. På skolen likte han seg godt. På barneskolen hadde han Miriam Larsen som klasseforstander, og Hem husker henne som en god og dyktig lærer.

-Det var godt samhold i klassen og vi respekterte hverandre. Mobbing var helt fremmed for oss. Vi var mye ute og lekte, og det var godt miljø i klassen. Framnes skole var en god skole å gå på, sier Elling Hem og ser på bygningen hvor hans klasserom var. Han sier skolen har sin sjarm.

Mens han gikk på barneskolen begynte han å spille fotball i Sandar Idrettslag og spille trompet i Framnes Musikkorps. Han var en skoleelev med mange jern i ilden.

-Jeg fikk mange venner, og min aller beste venn er Gunnar Hansen. Vi har vært venner i 46 år og vi spiller sammen i band. Vi er nesten som tvillinger, sier Hem med et stort smil.

Det har skjedd store forandringer på Framnes. Mange skoleelever på 1970-tallet og 1980-tallet hadde familie som var tilknyttet Framæs Mekaniske Værksted (FMV) som ble nedlagt i 1986.

-Jeg husker at vi hadde slakterbutikk, bank, post og kiosken til fru Kolstad. Kiosken hadde god omsetning en gang i uka. Det var selvsagt lørdag da vi alle skulle ha godterier, sier han smilende.

Elling Hem er en kjent trubadur i Sandefjord og The Beatles-fan. Han har spilleoppdrag hver helg, og han går en hektisk tid i møte. Han spiller ofte i Sandefjord, men det blir også mange spillejobber utenfor kommunens grenser. Til daglig jobber han ved Ranvik arbeidssenter, en jobb han trives veldig godt i.

-Jeg er heldig som får jobbe med det jeg synes er utrolig spennende, utfordrende og gøy, sier han.

Hvorfor er det fint å vokse opp i Sandefjord?

-Jeg har hatt en god oppvekst i Sandefjord med trygge omgivelser. Jeg likte meg på skolen og fikk mange venner. Minnene fra årene på barneskolen og ungdomsskolen er mange og gode. Det var nesten aldri bråk i klasserommet og jeg hadde mange flinke lærere. Jeg bodde på den tida på Framnes, som var et fint sted å vokse opp på.

Hva er det første du forteller om hjemkommunen din til en som aldri har vært her?

-Sandefjord er en nydelig sommerby, og at vi har mange fine områder langs sjøen. Kulturen har tatt seg veldig opp i de siste årene, så vi kan tilby et variert og spennende kulturtilbud.

Hvordan vil du beskrive menneskene i din kommune med ett ord?

-Varierende. Jeg er stolt av å være sandefjording, men det er ikke alltid like lett å komme innpå oss.

Hva er ditt favorittsted i din hjemkommune og hva gjør stedet så spesielt?

-Vesterøya. Jeg elsker sjøen, og jeg er ofte og besøker Vøra, Langeby og Folehavna. Det er naturskjønne områder. I tillegg til sjøen har vi mange fine områder med skog og mark. Jeg bor i dag på Sommerro, men jeg kommer helt sikkert til å flytte og da blir det på Vesterøya. Spesielt om sommeren er Vesterøya et nydelig sted. Jeg liker sommeren mye bedre enn vinteren. Snø og kulde har jeg aldri likt.

Hva er ditt forhold til folk fra de andre to kommunene?

-Jeg har et godt forhold til folk fra Andebu og Stokke. I Kodal og Andebu er det mange spennende kulturpersoner som jeg synes er veldig flinke. Vi trenger kultur, og jeg tror kulturen er med å bidra til et godt samhold i storkommunen. Det er lett å komme innpå folk fra Andebu og Stokke.

Hva tror du kan være den største fordelen med at de tre kommunene slår seg sammen?

-Vi får en større kommune med varierte og fine områder. Sandefjord blir en kommune med landlig skogsområder i tillegg til at vi har nærheten til sjøen. Det blir en kommune med sjø, land og fjell. Jeg er opptatt av kultur og idrett, og vi kan utvide samarbeidet på dette området.

Frykter du at noe kan bli borte?

-Nei, men jeg håper kulturen og idretten fortsetter og ekspandere. Det betyr mye for alle.

Hvem anser du som den beste ambassadøren for Sandefjord?

-Jeg har ingen enkeltpersoner. I Sandefjord er det utrolig mange ildsjeler innen kultur og idrett. Ildsjelene er de beste ambassadørene for Sandefjord. De legger ned en stor innsats som vi skal være stolt av.

espen@byavisa.sandefjord.no