Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Ut med et smell
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Kunstprosjekt:  Mosaikk-kunstner Line Bergene har gjennom Den kulturelle skolesekken delt sin kunnskap og lidenskap for mosaikk med alle syv-åringene i Sandefjord-skolen. 

Ut med et smell

-Dette er de mest fantastiske, men også de mest vanvittig krevende ukene jeg har hatt på lenge, sier Line Bergene.

Hilde Jeanett Lorentzen
Hilde Jeanett Lorentzen

21.12.2016 kl. 12:00

I høst har hun sørget for at alle 7-åringer i Sandefjord-skolen har fått stifte nærmere bekjentskap med hennes store lidenskap. I fire intense uker har 53-åringen sammen med 518 syvåringer laget mosaikk-kunst i regi av Den kulturelle skolesekken. Totalt gikk det med 1.800 keramiske flis. I Sandefjord Kunstforenings lokaler ble mosaikk-kunsten stilt ut en uke i november, og hvor ingenting ble overlatt til tilfeldighetene.

-Biter ble satt sammen til bilder og som sammen skapte en helhet. Utstillingen ble veldig bra, sier Bergene fornøyd.  

Satser alt på kunsten

Line Bergene har endelig tatt steget ut av sitt atelier i Møllergata og er for alvor klar for å vise fram kunsten sin.

-Alle mine venner har hørt meg snakke og de har visst at jeg jobber med mosaikk. Jeg har hatt det som en lidenskap i mange år, men det er først nå i senere år at jeg satser alt på mosaikken. De siste årene har jeg tatt flere reiser for ytterligere å spesialisere meg ved å ta masterklasser i USA og Mexico, forteller Bergene.

Det å gå fullt og helt inn for noe er ikke fremmed for Bergene. Som ung var hun en dedikerte judo-utøver, og god var hun også.

-Jeg kom inn på landslaget som 15-åring og det ble herlige år med mye trening, reising og gode vennskap. Som 18-åring var jeg fjerde kvinne i Norge som ble gradert med sort belte. I tillegg til EM- og VM-kamper, tok jeg to norgesmesterskap, kongepokal og topp-plasseringer innen Norden. Tiden med judominner er sterk og jeg er stolt av den perioden. Hjertet mitt gjør et lite hopp når jeg følger med på kamper, sier Bergene.

Langvarige ryggproblemer førte til at hun måtte legge opp, og hun tenkte «Hva nå?».

-Jeg måtte finne en ny pasjon, men det går ikke å finne den - den må finne deg.

I begynnelsen av 20-årene reiste Bergene til Oslo, planen var å bli fotograf.

-Jeg ville bli en dyktig fotograf, men det hadde jeg ikke tid til, smiler hun.

Interessen vekkes

Det gikk et par år. I et magasin fikk hun øye på mosaikk, og en gryende interesse for mosaikk vekkes. Først forsøkte hun seg på egen hånd. Hun satt ved kjøkkenbordet med svømmebriller og kuttet biter. På den tiden var det ikke et eneste kurs i mosaikk å oppdrive her til lands.

-Jeg sendte 15 brev til kultursentre rundt om i verden i jakten på mosaikk-kurs, forteller hun.

I 1997 reiste hun til England på sitt første kurs i mosaikk. Det var et inspirerende første møte med en profesjonell mosaikk-kunstner.

Ved Det tverrfaglig Kunstinstituttet ved Julio da Silva tok hun en treårig kunstutdannelse der man forsker på materialer og temaer.

-Jeg startet der med tanke på å utvikle meg i kunsten, men med mosaikk som mitt materiale.

Hun beveger seg mellom kunst, design og håndverk, akkurat der det til enhver tid passer henne.

Hun vokste opp i trelastbutikker og på byggeplasser. Med en byggmester til pappa, liker hun naturlig nok alle deler av en mosaikk-prosess, der baser og plater må kuttes og formes.

-Min pappa har også vært den aller største støtten, på flere plan, i etableringen av min bedrift, sier Bergene.

I 2004 ble hun uteksaminert ved Institutt for kunstterapi i Danmark.

En lang reise

Men det skulle likevel gå mange år før hun valgte å satse fullt og helt på mosaikken, for hun valgte heller å legge ut på en lang reise. Først var planen å reise i ett år, men det ene året ble til mange år. Med base i Oslo, var hun bare hjemom for å tjene penger til neste tur.

-Jeg så på det som transitt når jeg var hjemme. Jeg var i ventemodus. Det utviklet seg til en livsstil som «worldtraveller» i mange tiår, forteller Bergene.

Det å hele tiden være på en reise, har forandret henne til å bli den hun er.

-Når du har vært på reise over lang tid og møter andre måter å leve på, skjer det et indre skifte som er verdifullt å ha med seg videre. Det å reise gir en mulighet til å bygge bro mellom ulike kulturer og til å kjenne på hvem du er.

For noen få år siden tok hun en svipptur innen Høyskolen i Vestfold og rasket med meg noen poeng i engelsk og norsk litteraturvitenskap. Men en liten figur satt på skulderen og poket henne og sa: Hva med mosaikken da? Fra da av bestemte hun seg for å omforme sin pasjon til fulltidsarbeid. Hun har aldri tvilt eller sett seg tilbake etter det.

Mange ideer

Hun har brukt lang tid på å gründe bedriften sin, men hun har hele tiden visst at det skal hun få til. Det er har tatt tid av mange grunner, men først og fremst har hun ønsket å føle seg trygg på at det skal gå bra – for hun må vite at det blir skikkelig.

-Jeg har litt for mange ideer og jeg må koke det ned. I første omgang har jeg valgt å gå inn i bedrifter, institusjoner og skole. Der grupper lager et felles prosjekt som deretter henges opp og kan prege deres eget miljø. Det er helt spesielt å være med fra begynnelsen til det henges opp på veggen.

Prosjektet i den kulturelle skolesekken var et slikt prosjekt. Bare i en enorm skala. Nå håper hun kommunen finner et offentlig bygg der dette mosaikk-prosjektet, med over 500 arbeider skapt av 2.klasse-barn, kan leve videre til glede for mange.

-Bildene barna har laget skaper stolthet og fellesskap, og kan være en arena for samtaler om kunsten som utgangspunkt, sier Bergene.

Sandefjord kommune har også bestilt mosaikker med skateboard-design og tekst til den nye betongbanen som er på trappene. For utearbeider kreves det naturlig mer kunnskap enn arbeider som henger trygt inne.

Som 43-åring giftet hun seg og ble mamma. Etter 20 år i Oslo flyttet hun tilbake til Sandefjord. Her har hun funnet roen til å dyrke sin store lidenskap.

-Sønnen min er ikke alltid like imponert over timene jeg legger ned i arbeidet med egen bedrift. Men jeg er mer opptatt av at han skal se og lære noe av, at jeg går for pasjonen og drømmen min, sier hun. 

hilde@byavisa.sandefjord.no