Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Tre brødre i pappas vold
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Illustrasjonsfoto: Marianne Sivertsen

Tre brødre i pappas vold

«Lillesøsteren min kastet seg oppå mamma for å beskytte henne. Hun lå oppå henne mens pappa slo mamma. Da han var ferdig sjanglet mamma og vi gjemte henne inne på vårt rom». Slik husker Emil hendelsen da han for første gang kontaktet politiet.

Caïssa Gjølberg - 28.02.2012 kl. 09:50

– Pappa tar mamma. Kom fort. Eldste sønn i huset ringer politiet med klar og tydelig beskjed. Etter tre måneder henla barnevernet saken uten tiltak.

– Det var ikke første gang. Og det var i hvert fall ikke siste gang. Det var veldig ille, men det var første gang vi gjorde det litt offentlig, sier gutten, som i dag er myndig.

Lillesøster ble skjold

Han er anonymisert av hensyn til hans og familiens sikkerhet.

”Emil” forteller at det regnet ute og pappa hadde vært ”drittsekk” hele dagen.

– Lillesøsteren min kastet seg oppå mamma for å beskytte henne. Hun lå oppå henne mens pappa slo mamma. Da han var ferdig sjanglet mamma og vi gjemte henne inne på vårt rom, husker Emil, fra hendelsen da han for første gang kontaktet politiet.

– Men pappa ville inn på rommet. Jeg prøvde å holde igjen døra, men han klarte til slutt å sparke den opp. Både døra og jeg ble slengt innover i rommet. Da ringer politiet på døra – og han roer seg ned, forteller Emil.

Hendelsen er en av mange voldepisoder mot både barnas mor og flere av barna, i følge Emil.

Faren er aldri dømt for vold, men han har ved en rekke anledninger blitt hentet av politiet, og tilbragt natten i arresten. En gang sitter han seks uker i varetekt.

Voldsepisoden blir bekreftet igjennom rapporter som de to politipatruljene som kom til stedet har skrevet.

Politiet varslet

I rapporten utarbeidet fra politiet til barnevernsvakta blir det beskrevet at far har slått mor i ansiktet med knyttneven.

«Mor har fått to større blåveiser, både over og under venstre øye, og under høyre øye», står det i rapporten fra 2005.

Emil forteller om en rekke voldsepisoder. Om ganger da far holdt familien fanget i deres eget hjem i flere dager.

– Det kunne være fine perioder, men plutselig kunne det snu. Hvis det hadde vært tre fine uker, visste jeg at det da ville det bli to dårlige uker. Du kan si jeg hadde en slags innebygd klokke. Jeg klarte aldri og sovne før mamma og pappa sovnet, og har vel aldri sovet normalt.

Da rapporten fra politiet til barnevernet i Sandefjord blir sendt, tar det 13 dager før barnevernet starter undersøkelser. Det kommer fram av dokumenter Vestfold Blad har lest utarbeidet av politiet og barnevernet.

Samtale etter 58 dager

Ifølge dokumentene skrevet av barnevernet, blir det gjort et hjemmebesøk og en samtale med mor og far.

Mor og far blir innkalt til samtale hos barnevernet 58 dager etter at Emil ringte om at ”pappa tar mamma”.

«Mor forteller at det er fredelig hjemme nå og at barna er trygge», heter det i en rapport fra barnevernet.

Tre måneder etter episoden blir saken henlagt av barnevernet. Det skjer uten at noen tiltak er iverksatt for verken far, mor eller barna som er i alderen 6 til 14 år.

« Mor forteller at det er fredelig hjemme nå, og at barna er trygge», skriver barneverntjenesten i undersøkelsesrapporten.

Det kommer ikke fram av rapporten om barna noen gang selv har blitt spurt om de er påført vold.

LES SVARET TIL BARNEVERNET HER: – Følger loven

– Det ble verre

Emil forteller at far tar medisiner og er roligere en stund etter episoden i 2005.

– Det virket som om han var lei seg, men så begynte mamma og pappa å krangle igjen. Det kunne være episoder, men jeg sjøl fikk bare skikkelig juling en gang, forteller Emil.

Etter en stund mener Emil at alt er som før, pappa er utilregnelig.

– Hva barnevernet egentlig gjør, vet jeg ikke. Jeg har bare snakket med dem en gang.

Han forteller at han fremdeles har problemer med å sove, selv om det er flere år siden han flyttet for seg selv.

– Jeg blir fort sliten og fungerer ikke optimalt. Jeg sover kanskje 3 til 4 timer om natta, men det kan også gå flere dager uten at jeg sover, sier Emil.

Han har ingen utdannelse eller jobb, og bor i dag hos et familiemedlem.

– Tankene kommer fra da jeg var liten. Hvis noen prater ved siden av meg, hører jeg automatisk etter. Jeg er vant til å høre etter hva som blir sagt i tilfelle noe kan komme til å skje, forklarer Emil.

Og ”noe” er forbundet med vonde minner.

Han forteller sin historie sammen med brødrene fordi de mener saken fortjener offentlig lys.

– Jeg håper det kan bidra til at noe blir bedre, sier han med fast stemme.

”Sander – den mellomste

”Sander” er ett år yngre enn Emil. Han blir beskrevet som farens ”gullgutt”, og forteller selv at faren aldri var voldelig mot ham.

– Men jeg så hva som skjedde. Jeg trodde egentlig det var normalt. Du blir skadet psykisk, kanskje er det verre enn fysisk, undrer Sander.

I 2007 flytter far fra mor og barna i en periode, men etter en stund med seperasjon, flytter far inn igjen til dem. I følge nær familie og venner, ønsket ikke mor at barna skulle være alene med far.

– Mor tør ikke la barna være alene med ham, forklarer familie og venner som Vestfold Blad har vært i kontakt med.

”Når jeg er der, har jeg mulighet til å ha en viss kontroll med hva som skjer med dem”, sa hun til nær familie.

Tankene hos mamma

– Jeg sleit med konsentrasjonsproblemer på skolen. Jeg kunne sitte på skolen og plutselig begynne å tenke på at mamma var alene hjemme med pappa. Jeg visste hva han var i stand til, og at han kunne komme til å drepe henne.

Flere bekymringsmeldinger blir sendt til barnevernet i Sandefjord i mars 2008. I løpet av våren og sommeren er mor og far i flere samtaler med barnevernet. Ut i fra dokumentene Vestfold Blad har fått tilgang til, ser det fortsatt ikke ut til at noen tiltak er satt i gang.

– De burde virkelig ha gjort noe, men det føltes som om barnevernet ikke trodde oss, forteller Sander.

Han legger til at både han og søsknene fortalte barnevernet hvordan situasjonen var hjemme.

– De burde tatt initiativ. Gjort noe med fader’n.

Sander er i dag i fast jobb, men bor også hjemme hos et familiemedlem.

– Jeg prøver å ikke tenke på det, sier han, om barndommens mange vonde minner.

”Andreas” – den yngste

Han er et par år yngre enn sine brødre, men er også myndig i dag. Andreas ble familiens ”hakkekylling”, og beskriver en barndom der han store deler av tiden var helt utslitt etter å ha opplevd vold.

– Han brukte mye vold mot meg. Jeg vet ikke hvorfor det var jeg som fikk det, men jeg tror kanskje han hater meg.

Andreas forteller at han pleide å bli kastet opp i skrå-taket hjemme hvis han hadde gjort noe galt. En gang kastet faren et dukkehus på ham, så han svimte av.

– Vi måtte være stille om kvelden, for pappa likte ikke bråk. Hvis det skjedde noe, ble han sint på meg. Etter hvert som jeg ble større så dabbet det av, det hendte mest da jeg var liten/mindre.

LES OGSÅ: Leder - Frivillighetens pris

Innelåst på loftet

Andreas fikk også andre avstraffelser, forklarer alle brødrene.

– Vi skyldte noen ganger på ”Andreas”, og da fikk han straff.

– Jeg ble låst inn på loftet. En natt var jeg skikkelig redd. Jeg måtte sitte der oppe hele natten gjennom. Det var kaldt, og ikke noe lys. Jeg kikket bare inn i mørket til jeg på et tidspunkt sovnet, minnes Andreas.

I dag kjemper den unge gutten for å fullføre videregående skole, og vil antageligvis trenge omfattende behandling i lang tid framover.

– Det går litt opp og ned. Jeg er sliten og har vondt for å sove.

Han spiller piano, og drømmer om en jobb innenfor musikk.

– Men jeg føler at hjernen min aldri er helt ”klar”. Jeg lurer egentlig på hvordan det hadde vært hvis vi hadde hatt en normal oppvekst, sier han med undring i blikket.

Aldri iverksatt tiltak

I starten av 2009 eskalerer situasjonen for familien. I løpet av en natt forsøker far å kvele mor. Brødrene vet lite om hva som skjedde den dagen, men ut ifra dokumenter Vestfold Blad har fått tilgang til, kom politiet moren til unnsetning og far ble varetekstfengslet i fem uker. Samtidig ble også barnevernsvakta varslet på nytt.

– Det var de beste ukene. Da var pappa borte, og vi var helt trygge hjemme med mamma.

I 2009, på våren, dør mor. Konklusjonen fra rettsmedisinsk institutt at hun trolig dør av legemiddelforgiftning.

Barnevernet i Sandefjord har i perioden 2005 til 2009 fått minst 12 bekymringsmeldinger. Men ut ifra dokumenter rundt barna, som Vestfold Blad har fått tilgang til, ble det aldri iverksatt noen tiltak fra barnevernets side.

Ønsket bare pappa vekk

De tre brødrene stiller seg veldig kritisk til barnevernets håndtering av deres sak, spesielt etter at moren døde. For først da dukker barnevernet opp i barnas liv.

– Alt vi ønsket var å få pappa vekk. De burde ha gjort noe.

– Da mamma døde, ville de at vi skulle bo hos pappa. De kom dagen etter mamma døde, og hadde tenkt til å tvangsflytte oss, forteller de.

De forteller at søsknene fikk to valg. Enten flytte i beredskapshjem, eller hjem til far. Alt de ønsker er å få være hos mors familie, der de alltid har følt seg trygge.

Et umulig valg

– Vi ble forklart hva et beredskapshjem var, men vi ville ikke til fremmende. Antakelig hadde vi blitt delt etter hvert, fordi vi er flere. Da ville vi heller ha flyttet hjem, og bare ignorert pappa helt.

De mener at de ble stilt overfor et umulig valg, som ble en stor belastning i tillegg til at moren akkurat hadde dødd.

Barna fikk til slutt lov til å være hos besteforeldrene i noen dager.

– Jeg hadde ikke sluppet dem ut. Aldri i livet, sier bestemoren.

Etter en lang kamp i rettssystemet fikk familien de føler seg trygg hos, omsorgen for barna.

– Vi kunne ikke hatt det bedre nå, det måtte i tilfelle vært med mamma i live, sier guttene.

Vestfold Blad har forsøkt å komme i kontakt med flere av advokatene som guttenes far gjennom ulike saker har engasjert, uten å få en kommentar. Vi har også prøvd å kontakte faren personling, men det har ikke lykkes Vestfold Blad å få kontakt med ham.

Farens kommentar til Vestfold Blad fikk vi etter at fylkesmannen hadde konkludert, den kan du lese her: «Refser barnevernet»

Lov om barneverntjenester (barnevernloven).

* Mannen i 40-årene ble i Sandefjord tingrett fradømt foreldreansvaret for barna som var under 18 år, etter morens død. Han er også fradømt samvær med barna.

§ 4-4. Hjelpetiltak for barn og barnefamilier.

Barneverntjenesten skal bidra til å gi det enkelte barn gode levekår og utviklingsmuligheter ved råd, veiledning og hjelpetiltak. Barneverntjenesten skal, når barnet på grunn av forholdene i hjemmet eller av andre grunner har særlig behov for det, sørge for å sette i verk hjelpetiltak for barnet og familien, f.eks. ved å oppnevne støttekontakt, ved å sørge for at barnet får plass i barnehage, ved besøkshjem, ved avlastningstiltak i hjemmet, ved opphold i senter for foreldre og barn eller andre foreldrestøttende tiltak. På samme måte skal barneverntjenesten også søke å sette i verk tiltak som kan stimulere barnets fritidsaktivitet, eller bidra til at barnet får tilbud om utdanning eller arbeid, eller anledning til å bo utenfor hjemmet. Barneverntjenesten kan videre sette hjemmet under tilsyn ved at den oppnevner tilsynsfører for barnet.

§ 4-19. Samværsrett. Skjult adresse. 
 Barn og foreldre har, hvis ikke annet er bestemt, rett til samvær med hverandre. 
 Når det er fattet vedtak om omsorgsovertakelse, skal fylkesnemnda ta standpunkt til omfanget av samværsretten, men kan også bestemme at det av hensyn til barnet ikke skal være samvær. Fylkesnemnda kan også bestemme at foreldrene ikke skal ha rett til å vite hvor barnet er. 
 Andre som har ivaretatt den daglige omsorgen for barnet i foreldrenes sted forut for omsorgsovertakelsen, kan kreve at fylkesnemnda tar stilling til om de skal ha rett til samvær med barnet og hvilket omfang samværsretten skal ha.

§ 6-9. Frister og 
 ileggelse av mulkt. 
 En undersøkelse etter § 4-3 skal gjennomføres snarest og senest innen tre måneder. I særlige tilfelle kan fristen være seks måneder. 
 En undersøkelse er gjennomført når barneverntjenesten har truffet vedtak om tiltak eller saken er besluttet henlagt. I de tilfeller tiltaket hører under fylkesnemndas myndighetsområde, regnes undersøkelsen som gjennomført når barneverntjenesten har framlagt begjæring om tiltak for fylkesnemnda i henhold til § 7-11.

Skriftlige kilder:

Dom avsagt Sandefjord tingrett, Rapport fra barnevernsvakta, bekymringsmeldinger sendt barnevernet, diverse brev, sakkyndig vurderinger av pappaen til barna.

Mer fra Samfunn

Akkurat passe stor
Forrykende forestilling
Ansvaret for 5.500
Strekker ut en hånd
Ser lyst på fremtiden
-Ble sett for den jeg er
Borgertog for hele kommunen
Mer aktive barnehagebarn
Vil være en synlig ordfører
Forkjemper for nye Sandefjord