Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Ser lyst på fremtiden
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Ser lyst på fremtiden

Fjordfolk Mikrobyggeri AS har investert i nytt mobilt tapperiutstyr og flere tanker, og målet for 2017 er å produsere 50.000 liter øl på boks. Mikrobryggeriet produserte ca 3.000 liter øl i 2016. I løpet av 2017 vil det være syv ansatte. Dette var for det meste test øl og oppskrifter som ble laget.

Espen Ringdal Andersen
Espen Ringdal Andersen

23.02.2017 kl. 15:17

Økende etterspørsel, gode markedsutsikter, flere ansatte og oppsøkende salgsarbeid gjør at mikrobryggeriet ser lyst på framtida. Fjordfolk holder til i pene lokaler i Framnesveien 7 med fin butikk og bryggeri i samme bygning. Mikrobryggeriet leier lokalene ved siden av Gaiahallen og trives veldig godt i vannkanten. Gründer, pådriver og daglig leder Tom Harald Jacobsen bak ølsuksessen sier at de må ha en nær tilknytning til vannet da vår stil skal være så maritim som mulig.

-Vi jobber hele tida med å lage godt øl til folket og vi ønsker å forbli små og eksklusive. Vårt øl er håndverksøl og vil aldri bli masseprodusert. For oss handler det om kjærlighet til øl, råvarer og faget. Vi vil heller lage mange typer øl i vår batch størrelse enn å lage 40.000 liter av en type. Det har vært et skikkelig tungt oppstarts år med mye innvesteringer og mye dialog med direktorater som er meget tidkrevende, men etter en god julehandel, og flere lokale patrioter som heier oss fram så får man gløden og lysten til å satse videre. Ved nyttårshelgen kom tappelinja det ser vi på som startskuddet. Nå satses det for fullt i tida framover. Vi jobber tett og godt sammen og det gir resultater, sier Tom Harald Jacobsen, smilende og optimistisk.

Fineste råvarer

Tom Harald Jacobsen begynte å brygge sitt eget øl i 2012, og siden har ølbrygging tatt mer og mer av hans tid. Fjordfolk Mikrobryggeri er hans hjertebarn og arbeidsplass. Han har nedlagt et stort antall arbeidstimer, men hadde det ikke vært grønt lys hjemme hos samboeren hadde det ikke gått.

- Jeg har to små barn, og min samboer har alltid støttet meg. Det setter jeg selvsagt veldig stor pris på, sier han.

Gründeren og hans kollega Johan Løken Fevang jobber kontinuerlig med å lage godt øl av de beste råvarer.

-Vi har vært så heldige at vi kan kjøpe kjempe flott malt fra gårdbruker Haavar Hunskaar som har flott byggkorn på jordene ved Gokstadhaugen. Bygget blir sendt til malteri i København og importert tilbake til Hunskaar som vi kjøper maltet av. Dette koster en del penger, men maltet er av beste kvalitet og det er jo lokalt. Til å være så lokalt så må det fremdeles reise langt, ler Jacobsen. 

 Mange ølsorter

 Mikrobryggeriet er for tiden på markedet med ølsortene "Skipper`n", "Stuerten", "Gnisten", "Matrosen" og "Donkeymann", og flere kommer på markedet utover våren sommeren. "Messepike", Messegutt", "Båtsmann", "Maskinisten", "Chiefen", "Smører`n" og "Admiralen" blir å finne i det utvidede sortimentet til mikrobryggeriet. De maritime navnene henger sammen med navnet «Fjordfolk» eller folk av fjorden og flere av de involverte har også bakgrunn fra sjøen. Det er litt av en intern spøk å finne navn til øltypene våre. Har du en historie fra livet på sjøen så må du komme og fortelle oss det, så kan det hende vi lager en øl etter besøket.

-Vi kommer til å brygge omkring 10 nye ølsorter med forskjellige frukter og ingredienser. Vi er nå på markedet med øl med lakrissmak. Mottagelsen her er vi meget spent på, fordi etterspørselen har vært stor for denne øltypen, sier Jacobsen. Selv samboeren som ikke er så begeistret for mørke øltyper ble vilt begeistret for denne.  

Det blir hektiske hverdager for de ansatte, men de klager ikke.

-Jeg stortrives i jobben, fordi arbeidsdagene er forskjellige og at vi har et godt arbeidsmiljø. Det ble mye bedre etter at vi fikk et nytt mobilt tapperiutstyr, slik at vi fikk produsert mye mer øl og det samtidig sparer oss for noe av den tidkrevende tappejobben på flasker, sier Johan Løken Fevang.

-Tenk på det når man drikker håndverksøl fra de små bryggeriene så er det faktisk ganske unike dråper i boksene og flaskene og mye av jobben som gjøres er gjort manuelt av noen. Kvalitet og håndverk! Det er Johan som har laget ølet "Matrosen" som er en av bestselgerne, sier Jacobsen.

Mer salgsarbeid

Daglig leder Tom Harald Jacobsen vil i tida framover jobbe mer med oppsøkende salgsarbeid.

-Det blir forandringer i driften av Fjordfolk Mikrobryggeri AS. Nå som vi har kontroll på alt det omfattende arbeidet rundt lisenser og tillatelser, så setter vi snuta forover og begynner å jobbe aktivt med produksjon og salg.  Produktene våre er å finne i flere Meny-butikker i fylket og på flere av restaurantene og barene i Sandefjord. Vi jobber videre med å dekke markedet vårt her i Sandefjord først og fremst. Jeg ser fram til å jobbe med salg, sier Jacobsen.

Han opplyser at mikrobryggeriet begynner å få store bestillinger og at tilbakemeldingene er gode.

-Det betyr mye for oss at vi får hyggelige og gode tilbakemeldinger, sier Jacobsen.

Ølet som blir produsert må sjekkes grundig, og heldig for oss så får vi testet ølet vårt på laboratoriet til Grans Bryggeri. Slikt utstyr koster store summer som mikrobryggeriet ikke har penger til. 

Tro på produktet

Eirik Solvaag er også engasjert og svært aktiv i bryggeriet. Han har stor tro på produktene i tida framover.

-Vi har et mobilt tapperiutstyr som gjør at vi kan stå på mange føtter. Vi kan hjelpe andre med tapping innen Sandefjord eller Vestfold. Vi behøver heller ikke å begrense oss til bare tapping av øl. Det er mye som også gjør seg på boks, sier Solvaag.

Fjordfolk Mikrobryggeri AS har en fin butikk med mye spennende produkter fra blant andre Knatten Frukt, Fjordsalt, Svindland, Drit Forbanna og ølsorter fra andre mikrobryggerier. Butikken er åpen fra kl. 09.00 på hverdag og lørdager. Bryggeriet drifter også en egen eventpark for teambuilding og happenings som er nå ferdigstilt på Østerøya.

FAKTABOKS:

Fjordfolk Mikrobryggeri AS, Framnesveien 7.

Syv ansatte i løpet av året.

Produksjons mål i 2017: 50.000 liter øl.

Daglig leder: Tom Harald Jacobsen.

Bryggerimester: Johan Løken Fevang.

Åpningstider: Mandag-onsdag 09.00-16.00, torsdag-fredag: 10.00-18.00, lørdag: 10.00-16.00.