Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Prostatakreften rammer flere
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Prostatakreften rammer flere

Prostatakreft er i dag den kreftformen som rammer flest i Norge. I Vestfold rammes årlig cirka 240 menn, og det finnes nå over 1700 menn som lever med prostatakreft i vårt fylke!

Pressemelding/Profo - 01.03.2014 kl. 10:00

Noen krefttyper er mer tabubelagt enn andre, og prostatakreft er en av disse. Når en mann får prostatakreft, rammes hele familien.

Som partner rammes man ekstra – fordi nærheten, fysisk som psykisk, ofte blir hardt rammet. Derfor har Prostatakreftforeningen en egen partnergruppe som kan gi råd, støtte og mulighet til å utveksle erfaringer med andre som er i samme situasjon. 

Hvordan oppdages prostatakreft?

Ofte er det spredning utenfor prostata som forårsaker de første symptomene. Av og til kan ryggsmerter som ligner lumbago være første tegn. Generelle symptomer som vekttap, blodmangel og unormal tretthet kan i tillegg gi eller styrke mistanken om kreft i et fremskredet stadium. I noen tilfeller fører prostatakreft til at det er blod i urinen. Dette har vanligvis andre årsaker, men er alltid et signal om at man bør gå til lege.

Informasjon er viktig 

Prostatakreftforeningen i Vestfold gir opplysning og støtte på flere måter. De siste årene er det holdt flere store møter for våre medlemmer, deres nærmeste og andre interesserte. Temaene til foredragsholderne har vært relatert til behandlingsformer, nye medisiner, psykososiale forhold, situasjonen for partneren til den rammede, samt behandlingsløpet for en som får diagnosen. Vi har hentet inn rikspolitikere, fagspesialister og beslektede fagfolk med høy kompetanse til disse møtene.

Årets fylkesmøte

Den 27. februar inviteres alle interesserte til å høre om siste nytt innen diagnostisering og behandling av prostatakreft. Overlege og fagansvarlig for uroonkologi ved Universitetet i Oslo, Andreas Stensvold holder foredrag om dette emnet, i forbindelse med foreningens årsmøte den kvelden. 

Tilbud til pasienter og pårørende

PROFO Vestfold gjennomfører hvert år lærings- og mestringskurs for menn med prostatakreft og deres pårørende, i samarbeid med Lærings- og mestringssenteret (LMS) ved SiV. Dette kurset er nå inne i en god rutine og blir satt stor pris på, særlig av dem som nettopp har fått prostatakreft og deres pårørende. Et nytt kurs starter opp den 24.februar.