Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Nå leser hun mer enn hun skriver
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Barndomsminner: Margaret Skjelbred er vokst opp på Vennerød skole. Hennes far var vaktmester og huset de bodde i lå midt i det som nå er skolegården. Her ble mange gode barndomsminner skapt. 

Nå leser hun mer enn hun skriver

Margaret Skjelbred har ikke bodd i Stokke siden hun var 18 år gammel, men fortsatt er det en del stokkesokning i henne. –På en måte er årene her mye lenger enn de siste 35 årene i Tønsberg. Sånn er det med barndom, sier forfatteren. 

Hildegunn S. Riksfjord
Hildegunn S. Riksfjord

12.10.2016 kl. 09:40

Det er et par år siden forfatter Margaret Skjelbred har gitt ut noe nytt, og foreløpig er skrivingen satt på vent i et par år til. Tiden som pensjonist brukes til å lese, og hun leser mye.

-Kulturdepartementet har oppnevnt meg sammen med to andre til å nominere til Nordisk råd. Det krever at jeg leser mye. De beste bøkene leses gjerne flere ganger. Dette skal jeg gjøre i to år til og da nærmer jeg meg 70 år. Så det er ikke sikkert det kommer noen ny roman fra meg. Jeg har derimot veldig lyst til å skrive noveller, forteller forfatteren.

På tross av at hun ikke har skrevet de siste årene, planlegges det en ny bokutgivelse allerede neste år.

-Jeg skal gi ut en visebok på Liv Forlag. Oboist Øivind Lauritzen tonesatte veldig mange av diktene mine for noen år siden og planen er at noen av disse skal bearbeides og gis ut som visebok til våren. Det blir spennende.

Mye av hennes dikterlandskap er hentet fra barndommens rike og områdene rundt Vennerød skole. Margaret Skjelbred er fortsatt veldig knyttet til stedet hun vokste opp.

-Jeg kommer bestandig til å være fra Stokke og jeg retter folk som sier jeg kommer fra Tønsberg. Jeg hadde en veldig trygg oppvekst her på Vennerød.

1) Hvorfor er det fint å vokse opp i Stokke?

-Jeg må si var, for jeg vet ikke noe om hvordan det er å vokse opp her i dag. Vennerød var ei lita bygd med mange unger. Alle kjente alle, og alle fikk være med. De fleste fedre var ute på hvalfangst, så det var mødrene som var hjemme med ansvar for barn og dyr. Jeg vokste opp med mange sterke kvinner rundt meg.

2) Hva er det første du forteller om hjemkommunen din til en som aldri har vært her?

-At det ligger mellom Tønsberg og Sandefjord. Jeg forteller at det er et halvstort tettsted og en jordbrukskommune. Og så forteller jeg selvfølgelig at det er herfra jeg har dialekten min.

3)Hvordan vil du beskrive menneskene i din kommune med ett ord?

-Det er veldig vanskelig, men intuitivt tenker jeg at de er akkurat som folk fra andre steder. Man finner hele spekteret. Jeg klarer ikke helt å se særpreget som gjør at man kan beskrives med ett eneste ord.

4) Hva er ditt favorittsted i din hjemkommune og hva gjør stedet så spesielt?

-Bygda her har mange flotte steder hvor vi lekte; jordbærstedet, morotreet, skoleplassen og ikke minst utenfor butikken. Der sto det en melkerampe og en stor stein. Bestevenninnen min bodde i det huset og vi tilbrakte mye tid utenfor. Det ble en samlingsplass. Det var naturligvis skoleplassen også. Vi var jo fem søsken og det var alltid mange andre barn der i tillegg.

5) Hva er ditt forhold til folk fra de andre to kommunene?

-Mamma kom fra Sandefjord og jeg har alltid hatt mye familie der. Hun bodde også i Sandefjord de siste årene før hun døde og jeg var der mye sammen med henne. Min bror, Ingar, giftet seg til en gård i Andebu og derfor har jeg vært der veldig mye også. Vi har blant annet et ved-lag som heter Ønne ved og vel. Her samles hele familien for å gjøre en god ved-jobb.

-I tillegg har jeg vært mye på oppdrag i hele Vestfold og det er veldig koselig. Jeg har fått sett veldig mange små fine steder og møtt hyggelige mennesker.

6)Hva tror du kan være den største fordelen med at de tre kommunene slår seg sammen?

  -Det har jeg ingen formening om, men når det gjelder kommunesammenslåing generelt så mener jeg at det ikke må gå for fort. Det må også være et ønske fra alle. Jeg synes det er viktig å beholde de små enhetene og folk må ha en følelse av nærhet til sin enhet.

7) Frykter du at noe kan bli borte?

-Det må jo være nærheten til administrasjonen. Og så er det viktig at folk må kjenne at de har en medbestemmelsesrett og at man blir hørt. Det er jo grunnprinsippet i demokratiet.

8) Hvem anser du som den beste ambassadøren for Stokke?

-Det har jeg heller ingen formening om. Da jeg bodde her var det ordføreren, presten og læreren som var ambassadørene. En som har satt Stokke på det kulturelle kartet er Harald Sverdrup. Han var en markant kulturpersonlighet og den arven har datteren Elfi tatt videre. I dag er det hun som er en markant kulturpersonlighet.

hildegunn@byavisa.sandefjord.no