Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Nå er de klare for å innta kjøkkenbenken
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

FØLG MED: Man må følge ganske nøye med for å finne ut hvordan de kommer seg inn, de har som regel én eller flere stier som de bruker, sier skadedyrbekjemper Hans Petter Schelbred. Foto: Jakob Leth

Nå er de klare for å innta kjøkkenbenken

Sola skinner og våren gjør sin innmarsj i Vestfold. Det samme gjør sukkermauren.

Tanita Wassås Kveinå
Tanita Wassås Kveinå

28.03.2014 kl. 07:00

Svart jordmaur, Jordmaur eller «sukkermaur» som de gjerne kalles på folkemunne, lever i hager og bygger reder langs grunnmur, under steiner og heller – og er spesielt utbredt i Sør-Norge. 

De kan etablere kolonier i bygninger, og trives godt innomhus. 

– Har du sett maur inne i boligen din allerede, så bor de der året rundt, forsikrer skadedyrbekjemper i Maurex, Hans Petter Schelbred. 

Bor inne

Jordmaur: også kjent som «sukkermaur», har dukket opp i mange hus i Vestfold allerede.  Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Jordmaur: også kjent som «sukkermaur», har dukket opp i mange hus i Vestfold allerede. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Mange i Vestfold sliter med de små maurene. De livnærer seg på alt som er søtt, og det skal ikke mye til for å mette en koloni. Derfor dukker de ofte opp på kjøkkenet. 

– Det er vanlig at mauren dukker opp på våren, noen ganger så tidlig som nå. De våkner tidligere til liv på grunn av den kunstige varmen inne. Og så slutter de gjerne å vise seg på sommeren. Da tror man at de har flyttet ut, men det har de ikke, de finner bare maten sin ute. Og så kommer de gjerne tilbake en periode på høsten før de går i dvale for vinteren, forklarer Schelbred. 

Om man ikke gjør noe med problemet vil maursamfunnet bli større og større for hvert år. 

– På grunn av fukt

– Veldig ofte kommer mauren på grunn av fukt. Det kan være at det er en fukt eller vannskade i huset et sted, eller at det er dårlig drenering rundt, forklarer Schelbred. 

Men det er ikke bare gamle hus med fuktig treverk som får maur. Også helt nye boliger sliter med maur. 

– Dagens byggeskikk fremmer maur. Grunnen til det er at nye hus ofte ikke har kjeller, men er bygd «rett på bakken» der det ofte benyttes både isopor og varmekabler – noe som er helt ypperlig for maur, sier Schelbred. 

Sort jordmaur gjør relativt lite skade på bygninger, men kan gjøre skade på treverk og isolasjon dersom koloniene er store. Det er fordi de hele tiden bidrar med å frakte fuktighet inn i veggen for så å gnage på det fuktskadde treverket.

Forebygging

Det er mye man kan gjøre ved å forebygge maurinvasjon. 

– For eksempel må man passe på at det ikke er fukt eller lekkasje noe sted. Ta bort vegetasjon som lener seg på huset å påse at det ikke henger grener over taket. Samtidig er det ikke lurt å ha jord og blomsterbed inntil grunnmuren. Man bør heller legge grus og lage et kulesteinbed i en stripe på 30–50 cm rundt hele muren, slik at vannet dreneres godt vekk og det er lettere og oppdage eventuelle angrep, sier Schelbred. 

Foto: Jakob Leth
Foto: Jakob Leth

Samtidig gjelder det å holde kjøkkenbenker og overflater rene, og forsøke å finne ut hvor de holder til og hvor de kommer fra.

– Man må følge ganske nøye med for å finne ut hvordan de kommer seg inn, de har som regel én eller flere stier som de bruker, gjerne godt skjult. Om man finner dem har man kommet et stykke på vei, sier Schelbred.  

– Må vite hva man driver med

Det går an å gjøre en egeninnsats ved hjelp av godkjente insektmidler, men man bør vite hva man driver med ellers er sjansene for å lykkes heller små. 

Skadedyrbekjemperen forteller om tilfeller der mauren har vært svært vanskelig å bli kvitt. I noen tilfeller blir man nødt til å gjøre store bygningsmessige tiltak for å bli kvitt de små arbeiderne. 

Kjerringråd

Det finnes mange kjerringråd innen bekjempelse av jordmaur. Fun light, salt, kanel kaffegrut, salmiakk og diesel rundt grunnmuren er velkjente råd – men de fungerer ikke, ifølge Schelbred. 

– Jeg har aldri sett at noen av disse rådene har gitt noen effekt. Det absolutt beste er å forebygge, dernest å bruke et insektmiddel som er beregnet for å fjerne det aktuelle insektet. Det er klart at vi gjerne skulle latt være å bruke gift, vi forplikter oss jo til å bruke det minst giftige alternativet til enhver tid i vårt arbeid. Derfor må det tas flere gjennomtenkte og utprøvde metoder i bruk for å bli kvitt problemet, sier Schelbred. 

SVART JORDMAUR

Latinsk navn: Lasius niger

Andre skrivemåter/benevnelser: Jordmaur, Sukkermaur

Arbeidermauren er svart eller mørk brun middelstor maur (3–5 mm.) lever i hager og bygger reder i stubber og trerøtter, under steiner og heller eller langs grunnmuren

De er meget vanlig i lavtliggende områder i Sør-Norge. Utendørs lever den nord til Trøndelagsfylkene.

Svart jordmaur spiser søt mat og finner lett frem til alt som er søtt. Ved hjelp av luktspor danner de maurstier, som raskt tas i bruk av travle maur.

Utendørs er den viktigste matkilden bladlusekskrementer (honningdugg fra bladlus) og litt smådyr. Innendørs tar de for seg av all søt mat.

Ved etablering av reir innendørs kan svart skogmaur gjøre skade på isolasjon og allerede råteskadet treverk. 

Mer fra Samfunn

Akkurat passe stor
Forrykende forestilling
Ansvaret for 5.500
Strekker ut en hånd
Ser lyst på fremtiden
-Ble sett for den jeg er
Borgertog for hele kommunen
Mer aktive barnehagebarn
Vil være en synlig ordfører
Forkjemper for nye Sandefjord