Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Mjølløst Gård blomstrer igjen
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Vertskap: På Mjølløst Gård er ekteparet May og Freddy Eriksen vertskap, og sørger for å skape et trygt og godt hjem for tidligere rusmisbrukere. 

Mjølløst Gård blomstrer igjen

Ekteparet May Eriksen (55) og Freddy Eriksen (58) skulle egentlig åpne dørene på Mjølløst Gård denne høsten, men allerede i april kom den første telefonen med bønn om hjelp. Fram til 1. oktober har de produsert mer enn 1.200 rusfrie døgn.

Hilde Jeanett Lorentzen
Hilde Jeanett Lorentzen

11.11.2016 kl. 11:30

Det er Sandefjord Blå Kors som eier Mjølløst Gård, som er et bo, omsorg og arbeidssenter for personer med rusproblemer. De siste årene har aktiviteten på gården ligget nede. Men da ekteparet fra Tønsberg fikk spørsmålet om de kunne tenke seg å være vertskap på Mjølløst Gård, begynte ting å skje og siden i mars har det skjedd mye. Mjølløst Gård er i ferd med å blomstre opp igjen.

Det ballet på seg

-Da vi kom hit i mars hadde vi egentlig tenkt å åpne utpå høsten. Vi kjenner mange mennesker som vet at vi har reist hit, og det gikk bare dager før den første telefonen kom, forteller Freddy Eriksen.

Han klarte ikke å si nei. Så kom det en, som kjente en, som kjente en. Det ballet på seg.

-Vi må holde igjen, vi skal håndtere dette. Det er bare jeg som er saksbehandler. Heldigvis har jeg jobbet som saksbehandler før, forteller Freddy Eriksen.

Nå er det ti beboere på gården i alderen 20 til 62 år. På sikt er planen å ha plass til 20.

-Vi er som en stor familie, det er modellen vår. Vi har mange voksne barn, smiler han.

Fellesskap

-For noen av beboerne driver vi ettervern, for personer som har vært i behandling og som synes det er vanskelig å komme ut, og som ikke får det til å fungere. De trenger et sted å bo og de trenger å være en del av et fellesskap. Vi fungerer som en «menighet», og bygger livet vårt på de samme verdiene, forklarer Freddy Eriksen.

Det starter ofte med en telefon.

-De ringer til oss, det vet om oss. «Freddy jeg får det ikke til alene, kan jeg få bo sammen med dere?». Det er mange som føler seg ensomme og utenfor samfunnet generelt, og som trenger å føle en tilknytning. Hos oss får de hjelp til selvhjelp.

De har også en beboer som soner en dom.

-Vedkommende ga uttrykk for at han ønsket å sone dommen sin her. Vi ble kontaktet av Sandefjord fengsel og vi fikk til en avtale, forteller han.

Frivillig arbeid

Det nye vertskapet på Mjølløst Gård, er godt kjent i rusmiljøet. De har selv strev med rusmisbruk tidligere i livet. De vet hva beboerne strever med, og de har også erfart hva frivillig arbeid kan bety når man havner på utsiden av samfunnet.

I 1997 fikk ekteparet hjelp av Evangeliesenteret for å komme seg ut av rusen. I 2005 fullførte Freddy en bachelorgrad på Bakkenteigen, og er autorisert vernepleier. Rehabilitering er en del av utdannelsen. Da de ble kontaktet av Blå Kors, jobbet de for Evangeliesenteret.

-Det er ligget ved oss i mange år å drive et slik sted, forteller han.

Beliggenheten synes de er helt ideell, litt skjermet og likevel sentralt. Deres egne barn og barnebarn kommer også ofte på besøk.

-Det betyr mye at vi er i nærheten av familien vår.

Pusset opp

Siden i mars har det skjedd mye på gården. I sommer fikk hovedhuset to strøk med maling og nye vinduer er underveis. De har ryddet og stelt rundt på gården. Nå holder de på med innvendig oppgradering. Mye er gjort, men det er fortsatt mye som gjenstår.

-Det er en dugnadsånd her. Det er vi som pusser opp, med god hjelp fra frivillige i Blå Kors, forteller Freddy Eriksen.

Gavmildhet opplever de også utenfra. Stedet drives på privat basis, og mottar ikke offentlig støtte. Det er kostbart å holde driften i gang, og de er avhengig av donasjoner.

-Vi blir sponset fra mange forskjellige leire, forteller vertskapet.

Bruktbutikk

Blå Kors i Sandefjord driver bruktbutikk i sentrum, men også på Mjølløst Gård har de en gjenbruksbutikk. På hele 2.000 kvadratmeter fordelt på flere etasjer, er det alt fra kaffekopper, klær, leker, sofaer, lamper, komfyr og mye mer.

-Bruktbutikken har base her, og der er herfra vi kjører varer ned til sentrum. Mye av det vi har er hentet fra dødsbo. Det er en gjeng med frivillige som sørger for å gjøre den jobben, forteller Freddy Eriksen.

Ekteparet trives som vertskap. De er takknemlige for å få muligheten til å hjelpe andre. Støtten de får fra oppdragsgiveren føles godt.

-Blå Kors i Sandefjord er veldig stolte over det vi får til. De har tillit til oss og de ønsker å satse på Mjølløst Gård. Vi opplever en enorm støtte, og det kjennes godt at de er så fornøyde, sier ekteparet.

hilde@byavisa.sandefjord.no

-Reddet livet mitt

-Vi får mye råvarer fra butikkene i nærheten og fra leverandører. Vi forsøker å bruke så lite penger som mulig, og setter stor pris på alle varene vi får, sier Joachim Aarnes (39).

Faktisk får de mer enn de trenger, men det er ingen råvarer som bli kastet. En av de frivillige kjører rundt og leverer varer på døra til rusmisbrukere, asylsøkere og andre som har det vanskelig.

Med fagbrev som kokk er det Aarnes, sammen med gode hjelpere, som sørger for mat på bordet på Mjølløst Gård.

Aarnes var den andre som kom til Mjølløst Gård i april. Etter å ha vært på Brubakken og etter et år med legemiddelassistert rehabilitering (LAR), kjente han behovet for å tilhøre et fellesskap.

-Her får jeg det fellesskapet som jeg trenger. Det har reddet meg og livet mitt. Jeg har fått en tjeneste om å være her. Det å gå så inn i dette her, gjør noe med meg som menneske, forteller Aarnes.

hilde@byavisa.sandefjord.no

Fakta:

Blå Kors Sandefjord

-Er en tverrkirkelig forening som driver et kristent arbeid innen omsorg og arbeidstrening for rusmiddelavhengige.

-Driver Mjølløst Gård som jobber med å skape et miljø som gir mulighet for utvikling, vekst og endring for personer med rusproblemer.

-Beboerne må være 100 prosent innstilt. Ved inntak skrives det en beboerkontrakt og det er en måneds prøvetid for begge parter.

-Selv om primær målet er rettet mot rusproblematikk, støtter og hjelper foreningen også mennesker som av ulike årsaker har det tungt og vanskelig.

-Er en selvstendig forening, men likevel en del av Blå Kors Norge.