Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Inviterer til Norges første «Parkinson Unity Walk»
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Grevinne Alexandra og Trygve Andersen ved  Parkinson Unity Walk i København. Foto: privat.

Inviterer til Norges første «Parkinson Unity Walk»

– Refleksvest, vann, pilleboks og en kvikklunsj følger med startnummeret, sier Trygve Andersen og viser fram effektene Parkinson-rammede og pårørende blir utstyrt med ved tidenes første Parkinson Unity Walk (PUW) i Norge.

27.02.2014 kl. 08:22

Den vil finne sted 26. april i år, i regi av Vestfold Parkinsonforening. Her løftes håp, optimisme, varme og medmenneskelighet fram. 

Traff grevinnen

PUW ble første gang arrangert i USA i 1994, da den amerikanske parkinsonforeningen arrangerte en felles marsj for personer med diagnosen Parkinson, deres ektefeller eller støttemedlemmer.

På bordet kommer bildet av Trygve Andersen sammen med grevinne Alexandra på gaten i København. Her var hun marsjens høye beskytter. De forteller om New York, og andre fellesskapsarrangement for Parkinsonrammede og deres støttespillere.

Disse opplevelsene ga Andersen ideen om å få til noe i Norge også. Men han ville legge inn mer opplevelser, noe som gjør det mer unikt og minnerikt. Slik kom tanken på at Sandefjord kan være åstedet for en 2,6 km lang historisk løype i grunnlovsjubileets år. 

Tilpasset formen

– Løypen er planlagt både for de som ikke klarer å bevege seg langt, og de som er sprekere. Den skal ikke bli kjedelig, det skal skje ting underveis, forsikrer Andersen.

En følgebil vil ta seg av de som eventuelt får problemer underveis.

Andersen er viden kjent for sin historiske kunnskap og fortellerglød, derfor er vi ikke overrasket over at løypen er stukket.

– Forskjellen fra New York og København blir at i Sandefjord blir det kulturelle innslag ved fem historiske stopp, forteller Andersen.

I tillegg blir det oppvarming før start ledet av fysioterapeut Veslemøy Heyn Stave, og Qigong øvelser ved målgang ledet av Karin Rød.

Historiske impulser

Andersen forteller at løypa får en historisk start ved Gogstadhaugen, videre til en pust i bakken ved Landstads skulptur, før en «veksling» eller pause kan nytes ved Hvidtgården. Her kan deltakere både starte og avslutte, før neste pust i bakken kan nytes ved 17.-maistatuen på torvet. 

Visste du at initiativtaker til det første barnetoget i Kristiania i 1870, var Ole Hansen, postmester i Sandefjord? Ferden går videre fra Torvet til Kurbadet, som var landets første kurbadanstalt fra 1837. 

En benk ved bautaen som ble reist ved byens 150-årsjubileum i 1995 og signert av Kongeparet, byr på neste punkt i løypa. Sandefjords stolthet, Hvalfangstmonumentet, inviterer inn mot løypas mål, og ”a walk in the park”. Målgangen blir ved utescenen til Hjertnes. Her blir det en markering i regi av Norges Parkinsonforbund. 

PUW 2014:

Vil du delta eller har spørsmål om PUW 2014?
 Kontakt nestleder i Vestfold Parkinsonforening, Trygve Andersen: 913 74599 / www.parkinson.no

Har du andre spørsmål? Kontakt leder i Vestfold Parkinsonforening, Egil von Hafenbrädl, tlf: 930 05 625.

Parkinsonisme

 - er en samlebetegnelse på en rekke kroniske, nevrologiske sykdommer som ligner på hverandre og som kjennetegnes ved at de særlig gir problemer knyttet til bevegelser og bevegelighet. Parkinsons sykdom utgjør 80 % av tilfellene. Diagnosen Parkinson pluss eller atypisk parkinson utgjør i hovedsak de resterende 20 %. I starten ligner symptomene for sykdommene hverandre. Det er om lag 8 000 personer med parkinsonisme i Norge. De fleste får sykdommen mellom 55 og 65 års alder.

Spørsmål om fysisk trening:
 Er det er foretatt vitenskapelige studier som viser at fysisk trening for Parkinson-pasienter er enda mer verdifull enn hva det er for «folk flest»?
 Nevrologens svar:
 (...) Med mange parkinsonsymptomer, «trener» hjernen på å bruke kroppen uhensiktsmessig. Hvis du ved god behandling reduserer symptomene, vil hjernen få trening i å styre kroppen på en bedre måte.Aktivitet gir ellers bedre mat-/tarmfunksjon, som betyr bedre og jevnere opptak av medisin. Kilde: Parkinson.no

Parkinsontelefonen:  22 00 82 80

Her møter du mennesker som bruker sin egen erfaring og kunnskap til å hjelpe andre, er gode lyttere og har tid til å høre på deg. Det du forteller vil bli mellom deg og den du snakker med.