Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Henter inspirasjon i sentrum
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

14:00

Jazzkafe med New Orleans Jazz Cab

Sted: Quality Hotel TØnsberg

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Speider etter originaler: Thor Oddvar Havn Soma og Robin Horsgaard Larsen henter inspirasjon i Andebu sentrum. Å sitte og stirre på folk fra Andebu rutebilstasjon gir ideer til nye rollefigurer. –Det er noe spesielt med alle. Det er bare å legge merke til det, sier de to kreative Andebusokningene. 

Henter inspirasjon i sentrum

Thor Oddvar Havn Soma (19) og Robin Horsgaard Larsen (20) henter ofte inspirasjon i Andebu sentrum. Morsomme karakterer og filmer blir resultatet, og nå er de til og med en del av talentbanken til NRK. 

Hildegunn S. Riksfjord
Hildegunn S. Riksfjord

14.09.2016 kl. 09:51

De var bare smågutter da de første gang kledde seg ut, dro til sentrum og lagde film med mobilkamera. I løpet av tiden på Melsom videregående ble det hele mer profesjonelt og karakterene flere. I fjor tok Thor Oddvar Havn Soma og Robin Horsgaard Larsen et stort steg videre i sin satsing. Filmene de legger ut på Facebook sees av mange og i fjor ble de også en del av NRKs talentbank.

-Vi ble kontaktet av Nordic Screens, som er et stort YouTube nettverk i Norge. De skulle lage filmsnutter til NRK sin talentbank. Her fikk vi mange nye kontakter og ny erfaring. Det var utrolig morsomt, forteller de to talentene.

De skaper sine egne karakterer, og i Andebu er May Helen og Hilde Jenny allerede godt kjent. Planene for høsten er å lage en ny serie.

-Vi har mye å gjøre, men regner med at vi får på plass den nye serien i løpet av høsten.

Allerede på ungdomsskolen begynte de å legge ut filmer på nett. I løpet av årene på Melsom videregående skole ble det mer proft og kunnskapen fra medielinja kom godt med. De to kameratene har alltid gått i samme klasse og hatt samme hobby. Gjennom jobb i Frilynt Norge satser Robin mest på teater, mens Thor Oddvar vil jobbe med film i fremtiden.

-Vi vil satse på dette, men mye handler om flaks. Og det å være på rett sted til rett tid.

1)Hvorfor er det fint å vokse opp i Andebu?

-Det er landlig og Andebu byr på en oppvekst som ikke er stressende. Og så er det nær naturen. I tillegg kjenner alle alle, og det blir som en liten familie.

2) Hva er det første du forteller om hjemkommunen din til en som aldri har vært her?

-At det er et lite sted utenfor Tønsberg. Eller Sandefjord da. Vi må nevne en av byene for at folk skjønner hvor det er. Så forteller vi at det er mye skog og at det er et veldig lite sted.

3) Hvordan vil du beskrive menneskene i din kommune med ett ord?

-Det er ikke så lett å finne bare ett ord som beskriver folk fra Andebu, men vi kan prøve. Originale kanskje. På en positiv måte. Rolige. Åpenhjertige. Det ble flere ord, men det beskriver folk på en god måte.

4) Hva er deres favorittsted i Andebu og hva gjør stedet så spesielt?

-Det er her i Andebu sentrum. Vi bruker sentrum til å hente inspirasjon. Det er her folk i Andebu samles. Kommunen er jo veldig stor, men dette er selve kjernen. For oss startet jo det hele her, sier Robin.

-Jeg blir nok tatt for å stirre på folk og peke, men det er ikke vondt ment på noen måte. Jeg henter bare inspirasjon og tenker at vi kan låne noen karaktertrekk til våre karakterer, sier Thor Oddvar.

-Også er det jo her i sentrum at arrangementene skjer og når det kommer folk fra Tønsberg og Sandefjord hit så ser vi at folk trives.

5) Hva er deres forhold til folk fra de andre to kommunene?

-Jeg driver mye med teater i Sandefjord, så jeg har nok et nærere forhold til Sandefjord enn til Tønsberg, sier Robin.

-Vi har jo fått ett inntrykk av at folk i Sandefjord er litt stive og flotte, men når man møter dem så viser det seg at det ikke er sånn. Vi er nok egentlig ganske like, sier Thor Oddvar.

-Folk fra Andebu og Stokke er i alle fall like. Det er bondebygder begge to. Men alle er veldig opptatt av hvor de kommer fra. Sånn er det jo her i Andebu også. Er man fra Kodal, så er man fra Kodal, ikke fra Andebu. Det handler om stolthet.

6) Hva tror dere kan være den største fordelen med at de tre kommunene slår seg sammen?

-Vi tror egentlig ikke at det blir så stor forskjell. Hvis man jobber i kommunen, så blir det selvfølgelig en forskjell. Andebu kommer fortsatt til å være Andebu selv om vi blir en del av Sandefjord kommune.

-Det er mange fordeler med sammenslåingen. Nå får vi jo egen flyplass, mer skog og strandlinje. Nå kan vi skryte av at vi har egen strandlinje. Og så blir jo alt mer sentralt.

7) Frykter dere at noe kan bli borte?

-Mange er nok redde for å bli glemt eller prioritert bak Sandefjord. Det er så mange som er flinke her i Andebu, så det blir nok ikke noe problem. Vi blir en del av helheten og så kan vi jo oppfordre folk i Sandefjord til å komme hit. Vi vet at det er mange i Sandefjord som aldri har vært i Andebu.

8)Hvem anser dere som den beste ambassadøren for Andebu?

-Det må være Bjarne (Sommerstad, red.jour), han ER Andebu helt ned i tærne. Han er bonden i kjeledress, gummistøvler og ordførerkjedet. Bjarne er folkekjær og er med på det som skjer. Han er den siste som går hjem fra bygdefest. Vi synes kanskje litt synd på Bjarne nå som han ikke skal være ordfører mer. Det blir nok litt rart.

hildegunn@byavisa.sandefjord.no