Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Har fått tilbake livet
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

OPPLEVELSESRIKT ÅR: Tore Knutsen har i året opplevd mye positivt. Hverdagen er innholdsrik og livskvaliteten er god.

Har fått tilbake livet

-Jeg har opplevd mitt beste år i mitt liv. Jeg har fått Åpenhetsprisen, møtt Kongen, vært rusfri i 14 år og har fått flere gode venner. Nå er jeg glad i meg selv og skammen er borte, sier Tore Knutsen (57).

Espen Ringdal Andersen
Espen Ringdal Andersen

27.10.2016 kl. 08:00

Livet til 57-åringen var i over 30 år preget av rus. Det startet allerede i 12-årsalderen da han drakk seg full, så gikk veien videre med amfetamin og heroin. Han vokste opp i et hjem med mye rus. I barndommen ble han mobbet og utsatt for overgrep. Det satte sitt preg på hans liv.

Rusen styrte hans liv, før han skjønte at noe måtte gjøres. Han var på vei rett ut stupet, men i 2002 kom han inn til behandling ved Alfa-stiftelsen i Andebu. Den første tida gikk ikke så bra. Han turte ikke å åpne seg for andre, fordi han var skamfull. Han begynte å snakke og fikk fortalt mye av det han hadde opplevd tidligere i livet.

-Jeg trodde jeg var mye dårligere enn de andre, og jeg hadde ingen selvtillit. Slik var livet i mange år, forteller Knutsen.

God og dårlig periode

Etter oppholdet på Alfa-stiftelsen har han holdt seg unna alkoholen. Han har ikke smakt en dråpe og han kjenner heller ikke suget etter alkohol. Fra 2002 til 2006 hadde Knutsen en god periode og så lyst på livet. Han gikk på en smell privat (ikke rus) i slutten av 2006 og var deprimert i flere år. Han satt mye hjemme helt for seg selv og så på TV. Han fysiske form var heller dårlig.

-Jeg tok ikke ansvar for meg selv, og jeg trodde folk skulle komme til meg. Det skjedde ikke, sier han.

Han kom seg sakte, men sikkert på beina igjen. Han har gjennomført terapeut-utdanning og jobbet i en periode ved Alfa-stiftelsen.

Knutsen legger ikke skjul på at han har hatt økonomiske problemer i en årrekke, men at det nå er ryddet opp i.

-Jeg har fått erstatning fra oppveksten i barndommen og i desember 2014 fikk jeg innvilget uføretrygd. Det ble redning for mine økonomiske problemer. Uføretrygden har stabilisert livet mitt og jeg betaler mine regninger, sier han smilende.

 SFs Gatelag

57-åringen er eldstemann på Sandefjord Fotballs gatelag. Han kom med i oktober 2015 og etter kort tid hadde han funnet seg godt til rette. Det gode samholdet blant lagets spillere betyr mye for Knutsen.

-Jeg ble godt mottatt av trenerne Petter Olsen og Roger Iversen. Etter å ha blitt kjent flere spillere og trenerne ser jeg at jeg også er verdt noe som mennesker. Det er jeg faktisk stolt av, sier han. 57-åringen har planer om å spille på gatelaget neste sesong. Han sliter med skade i beina for tida, men håper å komme i gang med treningen utover vinteren og våren. Et par av gatelagets spillere er blant hans beste venner i dag.

Gatelaget har spilt inn plata ”Gategutta” som snart blir slippet ut. Knutsen har vært med å skrive teksten til ”Gategutta”.

Åpenhetsprisen

57-åringen er åpen om sin fortid. Det resulterte i at han fikk årets Åpenhetspris som ble delt ut under Verdensdagen for psykiske helse nylig, en kampanje for mer åpenhet om psykisk helse.

-Det å få Åpenhetsprisen gjorde et sterkt inntrykk på meg. Det var mange følelser i sving og tårer rant. Det er viktig med åpenhet, som har betydd at jeg har fått tilbake livet mitt. Jeg hadde neppe sittet her i dag uten å være åpen. Jeg skammer meg ikke lenger og er glad i meg selv. Det har skjedd store forandringer i livet mitt i 2016, og jeg har fått mange positive tilbakemeldinger. Det har vært til tider hektiske perioder, men jeg liker å ha mye å gjøre, sier prisvinneren med et stort smil.

Han har i over tre måneder jobbet for A-larm. Det er en bruker og pårørende organisasjon innen rusfeltet som jobber for åpenhet og behandling. Hovedkontoret ligger i Kristiansand med avdelinger i Agder, Telemark, Vestfold, Oslo og Rogaland. I Sandefjord har A-larm møte hver onsdag ettermiddag i Hvidtgården.

-Jeg har en 25 prosent stilling i A-larm og jobber med ettervern. Dette er et lavterskeltilbud, og det eneste kravet vi stiller er at man er rusfri på møtene. Jeg leder møtene og vi snakker om følelser, problemer, nedturer og oppturer. Det er vanligvis 10 frammøtte på møtene. Vi har et nært og godt samarbeid med kommunens rusteam som holder til på Sandar Herredshus. Der holder «Optimisten» til, som er et godt tilbud til folk som trenger å prate med andre om forskjellige ting, sier Knutsen.

espen@byavisa.sandefjord.no