Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
– Fristen er for kort
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Ragnhild Gjerstad: Ragnhild Gjerstad ville anmelde politiet for slett etterforskning i Christoffer-saken, men rakk det ikke innen fristen. Politiet har i ettertid fått kritikk og innrømmet at det ble gjort feil. Foto: Marianne Henriksen

– Fristen er for kort

Spesialenheten for politisaker henlegger anmeldelsen av Vestfold politidistrikt. De ble i desember anmeldt for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med etterforskningen av en kvinnes dødsfall i 2009. 

Tanita Wassås Kveinå
Tanita Wassås Kveinå

08.05.2014 kl. 18:30

– Spesialenheten har henlagt saken uten at det er iverksatt etterforskning fordi de anmeldte forholdene antas å være foreldet, sier Camilla Lie, juridisk rådgiver i Spesialenheten for politisaker. 

Foreldelsesfristen er vurdert til to år. 

Kort frist? 

FAKSIMILE: Vestfold Blad har fulgt barnevernsaken gjennom flere reportasjer.
FAKSIMILE: Vestfold Blad har fulgt barnevernsaken gjennom flere reportasjer.

– Foreldelsesfristen er for kort, sier Ragnhild Gjerstad. 

Hun ville selv klage på politiet for måten de gikk frem den gangen de fant hennes åtte år gamle barnebarn død i sitt hjem i Kodal, senere kjent som Christoffer-saken.

Vestfold politidistrikt har i ettertid fått massiv kritikk for slett arbeid i etterforskningen. Politimesteren har innrømmet feil, og omtaler saken som «en vekker for oss alle». 

For sent

Saken tok lang tid, og ble henlagt to ganger av politiet før den ble beordret etterforsket av Riksadvokaten. Barnets stefar ble i 2008 dømt i Tønsberg tingrett til seks års ubetinget fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter. I april

2012 ble moren dømt for medvirkning til mishandlingen. 

– På det tidspunktet at jeg innså at politiet kunne ha gjort feil og fant ut at jeg kunne klage på det, så hadde fristen gått ut, forteller Christoffers mormor.  

– Ble sint

Det var Gjerstads advokat som informerte henne om foreldelsesfristen. 

Advokat Mette Yvonne Larsen bistår barna i barnevernsaken. Pressefoto
Advokat Mette Yvonne Larsen bistår barna i barnevernsaken. Pressefoto

– Tiden regnes fra fra når hendelsen finner sted, sier Gjerstad, og legger til: 

– Jeg ble så sint da vi fikk vite det. Derfor ble ikke politiet stilt til ansvar, og det er skremmende selv om de i ettertid har lagt seg flate, sier hun, som frykter at det samme skal skje igjen.  

– Advart mot å klage

Denne uka ble det klart at spesialenheten ikke åpner etterforskning i saken der barna i en Sandefjords-familie anmeldte politiet. 

Familien har anmeldt Vestfold politidistrikt for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med et dødsfall i 2009, og mener det foreligger en rekke uavklarte spørsmål, som etterforskningen skulle ha forfulgt og forsøkt utredet. I tillegg skulle det vært foretatt en rekke etterforskingsskritt, herunder beslag, kommer det fram av anmeldelsen.

– All den tid vi ble advart mot å klage på politiet, av hensyn til barnefordelingssaken vi sto midt oppe i, hadde vi ikke mulighet til å klage innenfor fristen, sier en representant for familien til Byavisa Sandefjord.

I ettertid har barnevernet i Sandefjord fått kritikk nettopp fordi familien grunnet deres håndtering måtte ta barnefordelingssaken til retten. Her ble familiefaren fradømt foreldreretten.

– Slutt på saken

Rune Bård Hansen: Politimester i Vestfold politidistrikt, Rune Bård Hansen. Foto: Politiet
Rune Bård Hansen: Politimester i Vestfold politidistrikt, Rune Bård Hansen. Foto: Politiet

– Det man kan si er at generelt så må alle straffbare forhold avsluttes innen en viss tid slik at man får slutt på saken en gang, sier politimester i Vestfold, Rune Bård Hansen. 

Han er kjent med at spesialenheten henlegger saken.

– Klage på tjenesteforsømmelse foreldes etter to år. I dette tilfellet har anmeldelsen kommet for sent, sier Hansen. 

Har du forståelse for at pårørende opplever at fristen er for kort? 

– Man kan alltid diskutere hvorvidt foreldelsesfristen er for lang eller for kort, og jeg kan forstå at noen opplever at den blir for kort. 

– Blir ikke informert

Blir man informert om foreldelsesfristen fra politiets side? 

– Man blir nok ikke informert om den. Det må man finne ut av selv. De som vil anmelde politiet må ta kontakt med politiet eller en advokat, som vil kunne fortelle dem om hvilke frister de må forholde seg til, sier Hansen. 

Barnevernsaken:

Vestfold Blad fortalte i 2012 om tre gutters oppvekst i et voldsutsatt hjem, der barnevernet unnlot å gripe inn. 

Saken var godt dokumentert, blant annet av en rekke bekymringsmeldinger sendt fra politiet til barnevernet.
Reportasjen førte til at barneombudet engasjerte seg, og at fylkesmannen gransket barnevernsaken.  Fylkesmannen konkluderte med sterk kritikk av Barnevernet i Sandefjord, i tillegg til brudd på meldeplikten fra fem behandlere og Sykehuset i Vestfold.
Reportasjen ble kåret til «Årets reportasje» av Vestfold Journalistlag. NRK Dagsnytt sendte lørdag 24. august et lengre intervju med de tre guttene, der de fortalte om oppveksten sin.Som følge av dette tar flere samfunnstopper til orde for å styrke barnevernloven, og gjøre den til en rettig- hetslov.
Advokat Mette Yvonne Larsen representerer nå guttene, og vil se på ulike saker knyttet til volden i hjemmet, bekymringsmeldingene og etterforskningen rundt morens dødsfall.

Mer fra Samfunn

Akkurat passe stor
Forrykende forestilling
Ansvaret for 5.500
Strekker ut en hånd
Ser lyst på fremtiden
-Ble sett for den jeg er
Borgertog for hele kommunen
Mer aktive barnehagebarn
Vil være en synlig ordfører
Forkjemper for nye Sandefjord