Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Forkjemper for nye Sandefjord
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Audun Tjomsland stortrives i det rolige boligstrøket i Bjerggata som er hans favorittsted. Huset han og kona Liv bor i er fra 1827.

Forkjemper for nye Sandefjord

Audun Tjomsland (73) er ihuga forkjemper for kommunesammenslåingen. I forbindelse med Festkonserten i Hjertnes Kulturhus lørdag 14. januar har han tatt på seg jobben som konferansier.

Espen Ringdal Andersen
Espen Ringdal Andersen

02.01.2017 kl. 12:00

Til daglig bor han sammen med kona Liv i Bjerggata 51, hans bopel siden 1999. Huset er fra 1827 og var de første årene et fengsel. Tjomsland stortrives i det rolige boligstrøket med mye gammel og fin bebyggelse. Han er leder av Bjerggata og Omegn Vellag, et verv som gjør at han har god kontakt med beboerne i området. Bjerggata er hans favorittsted.

Den spreke pensjonisten eller journalist som han titulerer seg med, har mange jern i ilden. Av yrke har han vært utenriksjournalist i Aftenposten, programleder i Dagsrevyen, NRK-korrespondent i London og New York, informasjonsdirektør i Braathens SAFE og NSB og redaktør i Sandefjords Blad. Som forfatter har han utgitt bok om Johann Olav Koss, skipsreder Anders Jahre, Torp flyplass, Sandefjord Sanitetsforening i 100 år, Braathens SAFE og Barack Obama da han ble president i 2008.

Han har de siste årene vært aktiv politiker for Høyre, og han sitter i dag i kommunestyret. I forrige periode var han medlem av formannskapet og leder av helse- og sosialutvalget. Nå er han nestleder i hovedutvalget kultur, friluftslivs, steds- og byutvikling, vararepresentant til formannskapet og leder av 17. mai-komitéen 2017. Han er meget opptatt av og jobber for at Sandefjord skal være en attraktiv by å bo i. Han vil det beste for byens innbyggere.

Politikeren Tjomsland er ganske godt kjent i Andebu og Stokke fra tidligere. I sine unge dager løp han orientering i Andebus dype skoger. Han gjorde en hederlig innsats, men var ikke blant de beste.

-Jeg likte å løpe orientering, men god var jeg ikke, sier han smilende.

I gamle dager var Torp en militær flyplass og dermed hemmelig område, hvilket vekket interessen til den unge journalisten. Det har blitt mange turer til Stokke gjennom årene i forbindelse med hans bokutgivelse om Torp. I slutten av 1990-årene hadde han sin arbeidsplass på lufthavnen, som ligger på tvers av grensen mellom Sandefjord og Stokke.

Tjomsland ønsket seg til utvalget for kultur, friluftsliv, steds og byutvikling, og endte opp som nestleder. Utvalget ledes av Bjarne Sommerstad (Sp) fra Andebu.

-Vi har mange spennende utfordringer og oppgaver å ta fatt på. Jeg ser fram til å komme i gang. Kommunesammenslåingen gjør Sandefjord til en liten storby, og vi skal ta hele kommunen i bruk. Vi skal utvikle gode bosteder som har kort vei til offentlig transport. Vi har lenge tenkt å styrke vårt bysentrum, kanskje med noe fortetting av leiligheter nær jernbanen, busstasjonen og rundt Aagaards Plass, og med økt nærings- og handelsvirksomhet rundt Torvet, Jernbanealleen og Storgata. I sentrum ønsker vi «liv og røre» med kulturpreget aktivitet, og jeg er ikke så opptatt av om et bygg har fem, seks eller syv etasjer. Det som er viktig er at det skjer utadvendt aktivitet i første etasje, sier Tjomsland som har erfaring fra å bo i storbyer som New York og London.

Tjomsland ser fram til å være konferansier i Festkonserten, og hans oppgave blir å være en god formidler og skape god stemning. Han vil fortelle publikum om hva som skjer til enhver tid og litt om bakgrunnen til artistene som skal opptre. Han vil ha et nært samarbeid med kunstnerisk leder Svein Rustad i ukene framover.

2017 blir et spennende og utforende år for den kunnskapsrike politikeren og familiemann. Av utdannelse er han statsviter fra USA, og han har et stort kontaktnett etter mange givende år i arbeidslivet og i politikken. Audun Tjomsland er oppvokst på Virik og kjenner Sandefjord godt.

 

Hvorfor er det fint å vokse opp i Sandefjord?

-Fordi her er det trygt og trivelig. Mitt barnlige rike var Hauan og Virik, og med Hauanskogen og Hjertnesskogen å klatre i og gå på ski i, og med Marum til lengre ekskursjoner sommer og vinter, trengte jeg ikke byen. Men jeg hadde en fot innafor fars butikk på Aagaards Plass, hvor jeg sto på lageret i Meierigården og tok imot epler og nyper som skulle til Tønsberg Bryggeri. Og jeg hentet sekker med dyrefor som skulle med bussen til bøndene i bygdene innafor. Det varte ikke lenge før jeg kunne kjøre fars Opel til Kodal med sekkene selv, selv om det var litt for tidlig. Jeg håper det er tilgitt nå.

Hva er det første du forteller om hjemkommunen din til en som aldri vært her før?

-At det er trygt og trivelig å være her. Jeg ikke bare forteller, jeg viser også. Første går vi opp trappa til Preståsen, ser på byen og forteller om isskjæringen og frakten av isblokker til England. Så kjøper vi fisk hos Berggren på Brygga, kjører opp til Midtåsen for å vise fram Anders Jahres hjem, før vi kjører hjem og spiser torskemiddag. Gjestene overnatter på Scandic Park, fordi det er smått med ekstra overnatting hjemme i Bjerggata. Etter frokost møtes vi ved Hvalfangstmonumentet og spaserer opp til Torvet før vi kjører dem til Torp. Da har de sett og hørt det meste om byen vår.

 Hvordan vil du beskrive menneskene i din kommune med ett ord?

-Trivelige, hvis jeg ikke får lov til å legge til at de også er trygge på seg selv og sin kommune. Vi er ingen rik kommune, men vi har såpass kontroll at vi gjerne kan finne løsninger hvis det virkelig gjelder.

Hva er ditt favorittsted i din hjemkommune og hva gjør stedet så spesielt?

-Bjerggata-området. Det er en klynge trehus som overlevde bybrannen i 1900. Det å bo i et så tett, gammelt miljø gjør noe med deg – mange av oss er blitt nettopp det, tette og gamle. Vi har et trygt og trivelig miljø, hvor vi ennå kan fornemme hvordan mannskapene til seilskutene og fangstbåtene bodde. Fedrene og sønnene var til sjøs, mens kvinnene styrte hjemmene og holdt regningsbudene unna.

Hva er ditt forhold til folk fra de andre to kommunene?

-Veldig godt. Som aktiv orienteringsløper i ungdommen, er det få som har rotet så mye i skogene innafor som det jeg har, og i ung alder leverte jeg kraftfor til bøndene både i Stokke og Andebu. Og som flyselskapsansatt og flyinteressert hadde jeg min arbeidsplass på grensen mellom Sandefjord og Stokke - og gleder meg virkelig til at vi skal begynne å ta hele kommunen i bruk.

Hva tror du kan være den største fordelen med at de tre kommunene slår seg sammen?

-At disse tre kommunene simpelt hen hører sammen. Allerede i midten av 1400-begynte samarbeidet med at tømmer fra Andebu og Stokke pluss Sandar ble bragt ned til Sperrebakken ved Ruklabekken, der de første «strandsitterne» gjorde klart tømmeret til seilskutene kom fra England, Nederland og Tyskland. «Strandsitterne» satt på Oddefjell nær Bjerggata og ble de første fastboende sandefjordingene.

 Frykter du at noe kan bli borte?

-Nei, fordi jeg tror at ingen vil at noe skal bli borte. Jeg skal i hvert fall jobbe for det i det politiske utvalget hvor jeg er nestleder, kultur, friluftsliv, steds- og byutvikling. Bjarne Sommerstad er leder, og jeg er helt sikker på at vi skal samarbeide godt med akkurat det, at intet skal bli borte, men mye skal komme i tillegg ved at kommunene slår seg sammen.

Hvem anser du som den beste ambassadør for Sandefjord?

-Etter at fotballspiller Thorbjørn Svenssen la opp, ordfører Bjørn Ole Gleditsch.

espen@byavisa.sandefjord.no