Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Festgalla i Hjertnes
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

STORT PROGRAM: Publikum får se og høre et storslått program på Festkonserten i forbindelse med kommunesammenslåingen. Foran fra venstre: Ordfører Bjørn Ole Gleditsch og Bjarne Sommerstad. Bak fra venstre: Hans Mathisen, Siri Fristad Mathisen, Hans Gjerløw og Svein Rustad.

Festgalla i Hjertnes

Publikum får se og høre et storslått program på Festkonserten i forbindelse med kommunesammenslåingen.

Espen Ringdal Andersen
Espen Ringdal Andersen

02.01.2017 kl. 09:46

På menyen kan kunstnerisk leder Svein Rustad servere flere nasjonale og internasjonale solister og artister med opphav fra Andebu, Stokke og Sandefjord, sammen med Vestfold Symfoniorkester, Sandefjord Storband, musikere fra Sandefjord musikkorps, Sandefjord Brass Symposium og et stort felleskor av sangere fra hele kommunen.

Det første Svein Rustad gjorde da han fikk det ærefulle oppdraget var å ta kontakt med komponist og musiker Hans Mathisen. Mathisen fikk i oppdrag å skrive en åpningsfanfare og musikk til bilder og levende drone-film fra den nye storkommunen. Arbeidet med å skrive bestillingsverket begynte Mathisen med i sommer. Komposisjonen «Sandefjordstoner» er på cirka 12 minutter, og åpningsfanfaren er skrevet over tonene Ess A Ess (SAS).

-Jeg har hørt fanfaren og som vanlig har Hans Mathisen gjort en framragende jobb med musikk av høy kvalitet, sier Svein Rustad.

Trommemusikk

Ved inngangen til Hjertnes Kulturhus blir publikum møtt av rundt 40 trommeslagere. Musikere fra Sandefjord trommekorps og Drum Drøm Boys fra Andebu «slår kommunen sammen».  Inne i foajeen har medlemmer av Vestfold Fotoklubb pyntet veggene med historiske bilder og bilder av nyere dato fra de tre kommunene. Bildene viser stemninger og favorittsteder fra Sandefjord, Stokke og Andebu.

Under konserten blir Vestfold Symfoniorkester og Sandefjord Storband under ledelse av dirigentene Hans Mathisen og Svein Rustad fast forankret på scenen. De har allerede hatt øvelser, mens finpussen med solistene blir torsdag og fredag før festkonserten. Det blir trangt om plassen på scenen når solister, musikere og sangere fra hele syv kor skal få plass.

-Med nærmere 300 aktører blir det et puslespill å få plass til alle når det på det meste er 250 sangere og musikere samtidig på scenen, sier Mathisen.

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) sier at dette er et flott program med stor bredde.

-Her er det noe for enhver smak. Festkonserten viser mangfold, med showinnslag og klassisk musikk, sier han.

Stort kontaktnett

Rustad har jobbet hardt for å få dyktige lokale, nasjonale og internasjonale solister og artister til å være med på Festkonserten. Han har opparbeidet seg et stort kontaktnett gjennom mange år og samarbeidet tett med Hans Mathisen.

-Det er mange dyktige sangere og musikere som kommer fra vårt område som har nasjonale og internasjonale karrierer. Noen av dem kan oppleves under Festkonserten. Samtidig kommer det artister utenfra som er godt kjent i vår nye kommune og som vil feire den historiske begivenheten sammen med oss. Tone Krohn bidrar med nye bearbeider av gamle, lokale folketoner. Sandefjord, Andebu og Stokke har en rik kulturhistorie med en bred, visjonær og nyskapende horisont, sier Rustad.

-Også Musikerne i symfoniorkesteret og storbandet, sammen med utøvere fra Sandefjord musikkorps og Sandefjord brass symposium, kommer fra hele vår region og viser bredden og kvaliteten i musikklivet. Det samme gjør de rundt 150 korsangerne fra syv kor i de tre kommunene som har øvd sammen i hele høst, først til MiSKs kirkefestdager i oktober, og så videre til Festkonserten. I tillegg kommer 40-50 barn fra de tre kulturskolene og 10 sangere fra Sandefjord videregående skole. Barn og unge er den nye storkommunens framtid og har sin naturlige plass i programmet, sier Rustad.

Han gleder seg også til å se bildene som er samlet inn, og ny, spektakulær drone-film som «Allegro» står bak. Rustad berømmer den flotte Hjertnes-salen og de som jobber der.

-Det har vært en inspirerende tid å samarbeide med dem og kjenne den kompetansen de sitter med, sier Rustad, som også gleder seg til igjen å kunne samarbeide med konferansier Audun Tjomsland.

-Det vekker gode minner fra Grunnlovskonserten.

espen@byavisa.sandefjord.no

FAKTA:

På scenen under Festkonserten:

Solister: Margrethe Fredheim – sopran, Ole Jørgen Kristiansen – baryton, Tone Krohn med sangere fra Sandefjord videregående skole, Pia Vang – sopran, Mona Skatteboe – sopran, Marius Astrup Thoresen – klaver, Uno Alexander Vesje – harpe, Jan Junker – fløyte, Lars Martin Myhre og Jannike Kruse – vokal, Håvard Gimse – klaver og Ole Edvard Antonsen – trompet.

Felleskor med sangere fra Sandefjord blandede kor, Bel Canto Vestfold, Hvalkjæften, Sandefjord Kammerkor, Ancora fra Stokke, Valen-koret og Koret 3243 – Andebu. Korsangere fra kulturskolene i Sandefjord, Andebu og Stokke. Konferansier: Audun Tjomsland. Kunstnerisk leder: Svein Rustad. Bestillingsverk og åpningsfanfare er skrevet av komponist og dirigent Hans Mathisen.