Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
-Ble sett for den jeg er
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Veiledning:  Hos Kon-Text fikk Gina Charlotte Larsen (24) uvurderlig hjelp. Her sammen med veileder Ellen Pindsle Correia. 

-Ble sett for den jeg er

-Det var så godt å komme hit og bli sett for den jeg er, og ikke via papirene mine. Her ville de bli kjent med meg og de så mine behov, sier Gina Charlotte Larsen (24).

Hilde Jeanett Lorentzen
Hilde Jeanett Lorentzen

23.02.2017 kl. 15:05

-Jeg tror ikke jeg hadde vært der jeg er i dag, uten dere, sier Gina, og ser på Ellen Pindsle Correia, Rune Krogstad og Steinar Lunde hennes trofaste veiledere i Kon-Text.

Gina hadde begynt som lærling for å ta fagbrev som barne- og ungdomsarbeider, men etter ett år så klarte hun ikke mer. Det sa stopp.

Kasteball

-Jeg var kasteball innen psykiatrien og falt mellom alle stoler. Det var ingen tilbud som passet til meg og min situasjon. Så dukket disse opp i august 2013, forteller Gina.

På vei til sin første samtale hos Kon-Text tenkte hun:

-Enda noen som skal dømme meg og se hva jeg ikke får til. Jeg var ikke så gammel og var litt opprørsk av meg, og følte samfunnet gikk imot meg. Jeg var den største pessimisten som finnes, og hadde gitt opp alt. Jeg tror var en kjip person, forteller Gina.

Hos Kon-Text fikk hun tett oppfølging og samtaler som var tilpasset hennes tempo.

Hun ble spurt hva hun hadde lyst til å gjøre.

-Jeg sa jeg hadde lyst til fiske.

Da dro veilederen Steinar Lunde og kjøpte en fiskestang til henne. En uventet handling som gjorde noe med relasjonen.

-Det er noe av det fineste jeg kunne få. Den dagen satt jeg to timer ved vannet. Fiskestangen har blitt mye brukt. Det er en befrielse å sitte ved vannet. Små ting gjør så mye, for meg var det en stor ting.

Tett oppfølgning

-Jeg begynte i 25 prosent høsten 2013 som lærling ved SFO i Andebu og fortsatte senere i Sandefjord og mot slutten jobbet jeg 80 prosent.

Våren 2015 ble læretiden fullført. Gina hadde nådd sitt mål om å ta fagbrev.

-Jeg har alltid vært fast bestemt på at jeg skulle ha fagbrev. Det er viktig å ha noe å falle tilbake på, sier hun.

Et annet liv

Etter fagbrevet var i boks begynte tankene om mer utdanning. Det er nå satt på vent, for hun har blitt mor og har en sønn på syv måneder.

-Nå har jeg lyst til å kose meg med han, sier hun og smiler.

Veilederne i Kon-Text er imponert over hva Gina har fått til. Fra det som fortonet seg som uoverstigelige barrierer til å ta fagbrev, bli mor og ha planer for framtiden.

-Det er et helt annet liv, sier 24-åringen.

Har hjulpet mange

I Prinsens gate ligger en liten, men virkningsfull tiltaksarrangør som hjelper unge mennesker ut av utenforskapet. De har hjulpet mange.

HILDE LORENTZEN tekst og foto

Unge mennesker med de dårligste forutsetningene for å lykkes får hjelp hos Kon-Text.

-Vi tror på dem, sier veilederne Rune Krogstad, Ellen Pindsle Correia og Steinar Lunde.

For mange av disse ungdommene er det nettopp det å bli hørt og trodd, som er nøkkelen til fremgang. Det å forstå ungdommene i deres kontekst, er avgjørende for å få til bevegelser.

-Det å bygge relasjoner er et avgjørende fundament for å komme i gang med endringsarbeid. Vi må komme i posisjon og det er vi gode på, sier Lunde.

Avtalen Kon-Text har med NAV Sandefjord går ut til sommeren, men nå er det usikkert om det blir tegnet en ny avtale.

-Det er en fare for det. Tilbakemeldingene vi får er at veilederne i NAV ønsker oss med videre, men det har kommet tekniske føringer fra sentralt hold som kan gjøre det vanskelig, forteller Lunde.

Samarbeid med NAV

Tiltaksarrangøren Kon-Text har i flere år hatt et tett samarbeid med ungdomsteamet i NAV Sandefjord, og tar årlig imot 25-30 deltagere i alderen 18 til 25 år. Kon-Text sørger for en avklaring for disse unge menneskene, enten til arbeid, utdanning eller behandling.

-Ungdommene som kommer til oss får individuell oppfølging. Dette er ungdommer som har falt på utsiden, og som ikke har fullført utdanning eller har falt ut av arbeidslivet. Ungdommer med mange forskjellige type utfordringer, som gjerne har prøvd seg på mange ulike tiltak og som har vært eller er i behandling, sier Lunde.

De unge som kommer til Kon-Text har ofte sammensatte problemer. Det er mye psykiatri og mange med traumeproblematikk. Mange har blitt feil diagnostisert eller har ikke fått den hjelpen de skulle hatt på barne- og ungdomsskolen. Det er sterke historier og sterke møter, med oppturer og nedturer.

Få bevegelse

-Det handler om å få til bevegelser i riktig retning og at deltagerne skal få avklart sin situasjon. Det er utrolig gøy når vi ser bevegelser, selv om andre kan synes de er små, så er det helt fantastisk når det skjer, sier Krogstad.

Hos Kon-Text møter de unge veiledere som har tid. Tid til å legge til rette for praksis, være med i møter som hos NAV, leger og utdanningsinstitusjoner og tid til samtaler.

-Vi er tilgjengelig til alle døgnets tider. Fire dager i uka synes jeg at jeg har den beste jobben i verden, men det kommer alltid en nedtur i løpet av uka. Men den minste bevegelse gjør oppturen desto større, sier Krogstad.

hilde@byavisa.sandefjord.no

-Et godt samarbeid

-Kon-Text har levert tjenester til NAVs brukere på en svært god måte, på lik linje med øvrige tiltaksarrangører. Vi har hatt et svært godt samarbeid med Kon-Text og Steinar Lunde i de årene Kon-Text har levert sine tjenester i Sandefjord, sier Henning Fjell Johansen, leder av NAV Sandefjord.