Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Baby bitt av hoggorm i senga
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Dramatisk: Annette Nordgård Launes (40) og Adrian Benjamin Nordgård Launes (20 måneder) opplevde noe som er svært sjeldent. Katten Hebbe hadde tatt med en hoggorm inn, og Adrian ble bitt. Heldigvis var det et tørrbitt. 

Baby bitt av hoggorm i senga

Annette Nordgård Launes skulle bare skifte sengetøy, da hun oppdager en skadet huggorm under lakenet. Da går det opp for henne at det hun tror er et insektsbitt på sønnens hånd – kan være et hoggormbitt. 

Hilde Jeanett Lorentzen
Hilde Jeanett Lorentzen

28.09.2016 kl. 13:20

Annette bærer sin 20 måneder gamle sønn Adrian sovende opp i dobbeltsenga. Der sover de begge, og aner fred og ingen fare. Plutselig begynner Adrian å gråte. Hun får roet han ned og de sover videre.

Dagen etter merker hun at høyrehånden til Adrian er veldig hoven, men ellers er han i fin form, i godt humør og som alltid i full aktivitet.

-Jeg stusset over at det var to stikk, og tanken streifet meg at det så ut som hoggormbitt. Men jeg slo det raskt fra meg, jeg ville jo ha merket om han hadde blitt bitt av en hoggorm, forteller Annette.

-Adrian reagerer veldig på innsektstikk, så jeg smurte hånden hans med Manuka olje som jeg har tatt med fra New Zealand. Hovenheten gikk ned og jeg tenkte ikke noe mer på det. 

Skifte på senga

Mandag ettermiddag, mens Adrian sover i stua, bestemmer hun seg for å skifte på senga.

-Jeg løftet på overmadrassen for å få av lakenet. Da ser jeg at det ligger en skadet hoggorm i hjørnet inn mot veggen. Jeg satte i et vræl og fikk panikk.

Hoggormen er tydelig skadet, med bitemerker flere steder, men den beveger seg. Hun anslår at den var cirka 40-50 centimeter lang.

-Det første jeg gjorde var å lukke igjen døra inn til soverommet, og tenkte hvem kan jeg ringe når det er en hoggorm i senga? Til brannvesenet? Jeg har vært en del i Australia, og der er det et eget nummer du kan ringe til for å få hjelp når slanger har kommet seg inn i huset. Men jeg kunne jo ikke ringe brannvesenet å si «Hei, jeg har en hoggorm i senga».

-Jeg måtte bite i det sure eple og ta den bort selv. Jeg synes det var en god idé å ta på meg dobbelt opp med gummihansker, som om det skulle hjelpe, og en grilltang jeg fikk i sommer.

Resolutt går hun opp trappa og inn på soverommet.

-Jeg fikk tak i halen på hoggormen med grilltanga og heiv den ut av vinduet. Den landa rett ved trappa, og jeg så den beveget seg avgårde ganske sakte. Den var tydelig skadet fordi den bukta seg litt merkelig. Det var katten vår Hebbe som hadde tatt med hoggormen inn, og jeg var livredd for at den skulle gjøre det samme igjen.

Ringte lege

-Jeg ringte til legevakta og fikk snakke med en lege. Det hadde gått to døgn, og hevelsen var borte. Adrian hadde heller ikke hatt andre symptomer som kvalme eller svimmelhet. Det hjelper heller ikke med motgift to dager etter et hoggormbitt. Motgift skal gis innen 24 timer. Legen mente det kunne være snakk om tørrbitt, forteller Annette.

Om lag 30 prosent av alle hoggormbitt er såkalte tørre bitt, det vil si at det ikke kommer noe gift.

-Det var nok litt gift, nok til at han fikk en reaksjon. Hadde han fått et fullt bitt, så ville han blitt veldig dårlig. For små barn, gravide og eldre mennesker kan hoggormbitt være veldig alvorlig.

-På Adrians hånd var det cirka 8-9 millimeter mellom merkene. I etterpåklokskapen så burde jeg ha forstått at det var huggormbitt, medgir hun.

Mye hoggorm

Denne høsten har hun sett mye hoggorm på Hvasser. Bak huset ligger det en fjellknaus, som er et ideelt sted for hoggormen som liker varmen fra fjellet.

-Det skal være hoggormår i år. Jeg er 40 år og fram til i år hadde jeg kun sett to hoggormer i mitt liv. I det siste har jeg sett 5-6 stykker.

Følelsene for katten Hebbe ble satt noe på prøve, og hun innrømmer at hun ble i tvil om hva hun skulle gjøre med katten.

-Jeg sov dårlig i tre døgn og hadde mange merkelige drømmer. På dagtid synes jeg at jeg så slanger overalt. En svart bikinistropp så plutselig ut som en hoggorm.

I ettertid har hun tenkt mye på hvordan det ville gått om hun merket at hoggormen buktet seg under dyna. Hun er redd for at hun da hadde besvimt.

Da hun postet sin historie på Facebook, fikk hun mange reaksjoner.

-Det var flere som synes det var noe ironisk at det var i Norge jeg skulle oppleve å få en slange i senga, jeg som både har vært i Australia og i Sør-Afrika hvor det er mange giftige slanger, sier Annette.

red@byavisatonsberg.no

Fakta:

Hoggormbitt

-Høsten er høysesong for hoggorm. Hoggorm er den eneste slangen i Norge med giftig bitt.

-For barn under 12 år, gravide, allergikere og mennesker med nedsatt allmenntilstand, eller de som blir bitt andre steder enn i armer og ben, er det viktig å komme seg til sykehus øyeblikkelig.

-Omtrent 30 prosent av bittene er såkalte tørre bitt, det vil si at det ikke er noe gift i bittet. Kun 10-15 prosent av bittene som blir registeret årlig, er alvorlig.

-Blir du bitt må du ta det med ro, for ikke å øke blodsirkulasjonen for da sprer giften seg i kroppen.

Kilde: Norsk Helseinformatikk