Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
«Alt jeg vet, er at man aldri skal gi opp. Uansett hva.»
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

–  Nå har jeg mer kontroll på tankene, slik at jeg kan få de positive hvis de er negative. Foto: Jakob Leth

«Alt jeg vet, er at man aldri skal gi opp. Uansett hva.»

– Jeg skrev det fordi jeg ville gi en forklaring på hvorfor. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få så mange positive tilbakemeldinger.

Tanita Wassås Kveinå
Tanita Wassås Kveinå

05.02.2014 kl. 08:00

Ida Linnea Larsen (17) fra Larvik har skrevet bloggen «My pretty world» i litt over et halvt år. 

Hun har vokst opp i trygge omgivelser med ressurssterke foreldre. Hun er aktiv i teatermiljøet, og har greid seg gjennom skolen.

Likevel ser vi arr og sår i huden hennes. Skader den ellers fysisk friske jenta har påført seg selv.

Allerede i 8. klasse startet selvskadingen. Først i det skjulte og i det små. Etter hvert ble sårene og arrene umulige å skjule. 

– Jeg finner ingen konkret grunn til at jeg startet med det. Jeg har vokst opp i en ganske normal familie, forteller Ida. 

Oppmerksomhet

«Jeg har sett så mange innlegg og kommentarer om at selvskading bare er for oppmerksomhet. Det er det for faen, men det er alt som vil holde oss i live», skriver hun i blogginnlegget «Min unnskyldning», som i skrivende stund har blitt lest av over 3000. 

– Jeg føler at det er sant. Man gjør det for å få oppmerksomhet. Noen har det så ille at de ikke klarer å snakke om det. Jeg hadde håp om at noen skulle spørre om det. Det er mange som sier at de gjør det for sin del, for å få ut smerten. Andre gjør det fordi det liksom er «in» og har en form for smitteeffekt, forteller hun.  

Vanskelig for foreldrene

– I starten så gjemte jeg det. Etter hvert så ble det jo synlig, og jeg fortalte det til mamma. Hun ble veldig lei seg, og det skjønner jeg godt. De kan jo ikke bli sure. De ville jo bare hjelpe. Det er nok vanskelig å være foreldre i en slik situasjon. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjæresten Christer Hanssen har vært til stor støtte, forteller bloggeren. Foto: Jakob Leth

For cirka tre år siden fikk hun diagnosen depresjon. Før det trodde de det var sosial angst. Etter utallige psykologtimer føler hun seg endelig på et annet sted i livet. Ferdig med selvskading og klar til å være åpen om det.

– Jeg har vært hos flere psykologer, noen har hjulpet meg ganske mye, og selv om det var veldig irriterende å dra dit i starten, så har det hjulpet. Du får mange råd og mye å tenke på, forteller Ida. 

– Nå har jeg mer kontroll på tankene, slik at jeg kan få de positive hvis de er negative, forklarer hun.

– Mange som sliter

Hun ønsker at temaet skal være mindre tabubelagt. 

– Når man vet hvor mange som sliter, så er det viktig å være åpen rundt disse tingene. 

Selv har hun blitt møtt med stirrende blikk fra fremmede, og med få ord av de hun kjenner litt. 

– Jeg merker at folk som ikke kjenner meg stirrer stygt på meg når jeg er ute på sommeren og ikke har så mye klær på, for eksempel. 

Økende press

Hun tror det økende presset blant unge i samfunnet, er blant grunnene til at flere får psykiske problemer i ung alder. 

– Det er helt klart at det er en medvirkende årsak. Det er mye press, og mye man skal prestere. Man ser og leser mye på nettet. Samtidig begynner man tidlig med å ta valg i livet. Jeg syns også man dømmer hverandre veldig fort, sier hun.  

Da hun la ut blogginnlegget var det mange som ble overrasket. 

De nærmeste vennene mine ble nok ikke det, men mange andre visste lite om hvordan jeg egentlig hadde det. Jeg har prøvd å være glad utenpå, og har vært flink til å skjule den andre siden av meg selv. Jeg føler de aller fleste går gjennom det samme en eller annen gang, men de skader ikke seg selv på samme måte, sier hun.  

Hun legger til at det nå er deilig å få støtte, og å kunne gi støtte til de hun har rundt seg. 

Vil dele med andre

Bloggen startet hun for å fortelle andre om sine erfaringer. 

– Jeg har hatt lyst til å starte på en bok om depresjon, jeg håper den skal kunne hjelpe andre i samme situasjon. Den kommer til å handle mye om mine personlige erfaringer, sier Ida. 

Hun har følgende råd til andre i samme situasjon. 

– Mine råd er først og fremst at man ikke må gi opp. Jeg holdt på å gjøre det flere ganger. Man må  prøve snakke mye mer med de rundt seg. Ikke tro at du er i veien. Det er lett å tro det med en gang, men familie og venner vil stille opp hvis du forteller dem hvordan du har det.

Tips til foreldre:

Ta ungdom som skader seg selv på alvor. Husk at det ikke er sårene som er problemet, men årsaken bak.

Prøv å snakke om det, gode samtaler kan være til god hjelp og støtte for din datter/sønn.

Husk at grunnen til hemmelighold er ofte at de ikke vil uroe dere.

Søk informasjon og kontakt fagpersoner for råd.

Ta vare på deg selv – ikke la maktesløsheten og skyldfølelsen ta over.

Kilde: Ung.no og selvskading.info

SELVSKADING

Selvskading  er en handling der en person skader seg selv med vilje.

Forskning viser at villet egenskade er vanlig i de fleste land i Europa og at problemet er økende. Også i Norge er problemet økende, særlig blant unge jenter. 

Det er mange grunner  til selvskading, men ofte handler det om prøve å flytte smerte eller regulere følelser som tristhet, opplevelse av kaos, angst eller sinne. 

Kutting og risping  er typiske eksempler på selvskading, men det kan skje på mange andre måter. Noen slår seg i hodet, eller dunker hodet mot vegger og gjenstander. Andre biter seg i fingrene, leppene eller tungen og noen brenner huden. Alvorlighetsgraden varierer sterkt fra tilfelle til tilfelle.

Mer fra Samfunn

Akkurat passe stor
Forrykende forestilling
Ansvaret for 5.500
Strekker ut en hånd
Ser lyst på fremtiden
-Ble sett for den jeg er
Borgertog for hele kommunen
Mer aktive barnehagebarn
Vil være en synlig ordfører
Forkjemper for nye Sandefjord