Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
– ADHD-diagnosen ble et skjold mot å ta ansvar
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Ragnhild J. Gjerstad, mormoren til Christoffer Gjerstad Kihle, håper på en dom i saken som plasserer ansvar - også hos de offentlig ansatte som sviktet. Før påske gikk rettssaken i Tønsberg Tingrett mot datteren hennes, som sto tiltalt for medvirkning til sønnens død. Stefaren soner i dag sin dom for den massive volden som førte til åtteåringens død i 2005.

– ADHD-diagnosen ble et skjold mot å ta ansvar

– Skremmende, sier Ragnhild J. Gjerstad om hvordan det var å høre lydloggen fra sykehusets samtale med Christoffers mor. Mormoren mener ADHD-diagnosen ble et skjold mot å ansvar.

Marianne Henriksen - 06.04.2012 kl. 16:00

Ragnhild J. Gjerstad forteller til Vestfold Blad at hun virkelig håper det blir en dom i saken mot datteren, for medvirkning til barnebarnet Christoffer Gjerstad Kihles død. Hun håper spesielt på en klarhet punktene der det offentlige sviktet i å gripe inn for å redde Christoffer.

Må få følger for offentlig ansatte

– Jeg håper vi får en dom som kan peke på at noen må plassere ansvaret, det må få følger utover i systemet. I dag opplever vi at det ikke får noen følger om du gjør en stor tabbe som ansatt i det offentlige, sier Gjerstad.

Hun tenker spesielt på hvordan Christoffer kunne ha blitt hjulpet, dersom han ikke hadde hatt diagnosen ADHD.

I rettssaken som pågikk før påske, fikk hun høre lydloggen fra da foreldrene ringer sykehuset. Her hører hun reaksjonen når de oppgir at Christoffer har en ADHD-diagnose.

LES OGSÅ: – Alle gravide må spørres om vold

Etterlyser handlekraft

– Nå har jeg hørt lydloggen, og reaksjonen på at de oppgir ADHD-diagnosen. Den blir brukt  som et skjold mot ansvar, det er skremmende, sier Gjerstad.

Hun opplever at diagnosen gjorde at de sykehusansatte ikke tok nok ansvar da de hørte foreldrene fortelle om diagnosen. Gjerstad spør seg i dag hva som kunne ha skjedd i Christoffers tilfelle dersom de offentlig ansatte hadde vist mer handlekraft.

LES OGSÅ: Frivillighetens pris

Gjerstad har nylig vært på en voldskonferanse i Tromsø, og sett hvordan etatene samarbeider mye mer, etter et helt annet system, enn hva hun opplever her i fylket. Hun jobber for å få til en konferanse med det samme tema her i Vestfold.

– 24. april skal jeg holde et foredrag for de sykehusansatte i Vestfold. Det gleder jeg meg til, sier hun.