Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Tar avstand fra plastisk kirurgi
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Frank Pedersen fikk en vekker av en kinoreklame om kosmetisk kirurgi. Foto: Tanita Wassås Kveinå

Tar avstand fra plastisk kirurgi

Frank Pedersen ønsker at befolkningen skal oppfatte det privat sykehuset på samme måte som de kjenner et offentlig sykehus.

Tanita Wassås Kveinå
Tanita Wassås Kveinå

17.09.2013 kl. 15:00

Daglig leder Frank Pedersen ved Oseberg Medisinske Klinikk vil tone ned det kosmetisk kirurgiske tilbudet ved klinikken.

– Jeg satt faktisk på kino og skulle se en barnefilm sammen med barna mine. Da kom det opp en reklame fra en privatklinikk som drev med kosmetisk kirurgi. Da tenkte jeg «nå har det gått for langt», sier Pedersen. 

Vekk fra kosmetisk 

I fjor høst valgte derfor Oseberg Medisinske klinikk, som er fylkets største private klinikk og eneste offentlige godkjente private sykehus, å gå vekk fra kosmetisk kirurgi. 

– Det er to grunner til det, den ene er den etiske, og den andre er det kostnadsmessige, sier Pedersen. 

Konsultasjoner på hotell

Han forklarer at det er dyrt å markedsføre en klinikk som driver med kosmetisk kirurgi, selv om det er mange penger å hente innenfor kosmetiske behandlinger. 

– Enkelte av de store Oslo-klinikkene tilbyr konsultasjoner for eksempel på hotellrom i Tønsberg, og vi har ikke sjanse til å følge med på det. Samtidig er det en ganske krevende pasientgruppe. 

– Masse penger å tjene

– Hvis man har stort nok volum på det så er det lønnsomt, og de som driver stort, driver veldig godt. Det er masse penger å tjene. Men vi har hele tiden vært en sykehusklinikk som ikke skal drive med kosmetiske operasjoner. Vi vil heller være et privat sykehus enn en skjønnhetssalong, sier han. 

Kommer dere fortsette å kjøre den linja?  

– Ja, det tror jeg. Vi ønsker ikke å være med på den bølgen. Det har noe med etikk og moral å gjøre, og vi ønsker å være troverdige. De klinikkene som driver med kosmetisk kirurgi er jo troverdige, men vi ønsker ikke å være i det markedet. Vi ønsker å være et privat sykehus, på samme måte som befolkningen kjenner et offentlig sykehus, sier han. 

Borgerlig løft? 

Ny borgerlig regjering vil bety endringer for de private klinikkene dersom ord fører til handling. 

Til tross for lange helsekøer har det hittil vært vanskelig for private klinikker å få pasienter fra det offentlige.  

– Vi ønsker å være et positivt supplement til den offentlige helsetjenesten, men slik det er i dag har vi ingen mulighet til å få pasienter fra det offentlige. Vi har jo en liten klinikk, men med kapasitet lokalt, sier han. 

Han mener den borgerlige politikken vil gi private klinikker et løft. 

– Gitt akseptable betingelser er valget hyggelig nytt for oss, hvor målsetningen er at vi skal bli en mer integrert del av det offentlige helsetilbudet. Håpet er at det legges opp til langsiktige avtaler med riktig pris og hvor kvaliteten har høyest prioritet, ser Pedersen. 

Kan avlaste mer

– At man i 2016 skal kunne velge oss er veldig positivt, men det gjenstår å se om de klarer å gjennomføre det. Det vil gi oss et løft. Vi kan avlaste Sykehuset i Vestfold ved å for eksempel ta de enkle inngrepene, slik at de kan konsentrere seg om de kompliserte sykdomsbildene og behandlingene, et område hvor de er dyktige og har bedre forutsetninger for å håndtere enn oss, sier han. 

(Saken fortsetter under bildet)

Høyre vil innføre fritt behandlingsvalg for å få mer valgfrihet for å kutte helsekøene. Her er Per Kristian Foss på besøk ved Oseberg Medisinske Klinikk før valget. Foto: Tanita Wassås Kveinå

Oseberg klinikken

Oseberg Medisinske Klinikk er fylkets største private klinikk og sykehus, med 36 medarbeidere. Klinikken ble etablert i 1988 og ligger på Vestskogen i Nøtterøy kommune.

Her finner vi allmennleger, spesialister, laboratorium, bedriftshelsetjeneste og reisemedisinske tjenester samlet under ett tak. Oseberg Medisinske Klinikk tar i mot pasienter både morgen som kveld.

Spesialister: hudlege, indremedisiner, urologer, gynekolog, nevrolog, ortopeder, øyelege, psykologer m.fl. 

Klinikken tilbyr bedrifter bedriftshelsetjeneste.

I april 2010 ble Oseberg Medisinske klinikk et offentlig godkjent privat sykehus, det første og eneste i Vestfold.

Godkjenningen innebærer inntil ti sengeplasser for ortopedisk kirurgi.

Kilde: www.osebergklinikken.no

Hva er kosmetisk kirurgi?

Plastisk kirurgi, plastikkirurgi, estetisk plastikkirurgi og kosmetisk kirurgi, er begreper som brukes om hverandre.

Formålet med kosmetisk kirurgi eller estetisk plastikkirurgi er å oppnå en kosmetisk gevinst for klienten. Utseendet blir forandret til det klienten anser som bedre ved hjelp av kirurgiske inngrep. Betegnelsen blir ofte brukt når det ikke foreligger noen medisinsk grunn for operasjonen. Kosmetisk kirurgi er ikke en egen medisinsk spesialitet, som hjertesykdommer er, men det er en framtredende del av fagfeltet plastikkirurgi. De vanligste kirurgiske inngrepene er brystforstørrelse med silikonimplantater, fettsuging og øyelokksoperasjoner.

Gråsoner

I Norge blir ikke skjønnhetsskapende operasjoner uten medisinsk grunn dekket av Folketrygden. Pasienten må selv betale for alle omkostningene. Slike operasjoner blir ikke utført på sykehus, og du får heller ikke sykemelding. Men det er en gråsone mellom hva som vurderes som en «kosmetisk indikasjon» eller en «medisinsk indikasjon». Alle operasjoner med kosmetisk indikasjon gjøres hos private klinikker og stort sett utelukkende som dagkirurgi. Eksempler på operasjoner med medisinske grunner kan være brystreduksjon, utstående ører og ulik størrelse på brystene. Disse gir nødvendigvis ikke støtte fra Folketrygden, men du har krav på sykemelding.

Offentlig støtte

Private sykehus som har avtale med et eller flere regionale helseforetak (RHF) utfører også plastikkirurgi som betales av det offentlige. Pasientene betaler da kun egenandel som er den samme som om de hadde blitt operert ved et offentlig sykehus. Forutsetningen for at en pasient skal få dekket kostnadene for en plastisk operasjon ved et privat sykehus er at inngrepet er medisinsk begrunnet. 

Kilder: Norsk Helseinformatikk, plastisk-kirurgi.no, Helsedirektoratet.

Mer fra Forsiden

Utvider med KIA
Hestekrefter til tusen
Kul og litt annerledes
Stasjonsvognen er også en fulltreffer
Passer kjæledyr i ferien
E18 gir el-bil-boom
Fra flybase til næringslivets motor
Verdensnyhet fra Mitsubishi
Åpner kosmetisk vaskehall
Vestfold Blad ble til Byavisa Sandefjord