Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
ROT-suksess i Sverige og Danmark
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Thormod Hansen fra EBA peker på alle gode erfaringer fra ordninger i våre naboland, i kampen mot de useriøse aktørene i byggebransjen. Foto: Jakob Leth

ROT-suksess i Sverige og Danmark

I Sverige svarer 90 prosent at de kjøper hvitt som følge av deres fradragsordning.

Marianne Henriksen
Marianne Henriksen

18.09.2013 kl. 12:23

– Alle som engasjerer en «billig polakk» til å male eller snekre på huset er med på å legge forholdene til rette for økonomisk kriminalitet og grov menneskehandel, advarer Thormod Hansen, som er daglig leder i Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA), avdeling Telemark Vestfold Buskerud.

Malermester- og Byggmesterfirmaer har mer eller mindre gitt opp privatmarkedet, forteller Hansen. 

Utvidet til husarbeid

Budskapet hans var også tydelig da han møtte et panel av Vestfold-politikere før valget.

– Systemet går ut på at privatpersoner som eier hus, leilighet etter fritidsbolig kan få fradrag for halvparten av lønnskostnadene i forbindelse med arbeidene. Sverige innførte i 2007 samme type fradrag for arbeider i hjemmet, såkalt RUT fradrag, sier Hansen. 

Han forteller at ordningen er og blitt godt mottatt av alle, ikke minst den Svenske fagbevegelsen. I Danmark er ordningen tilbake med tilbakevirkende kraft etter å ha vært borte en stund. 

Milliardmarked

I Norge synes syv av ti mennesker at det er greit å benytte seg av svart arbeid, viser undersøkelser EBA har tilgang til. 

– Dette er tall som sammenfaller med liknende undersøkelser i Sverige før innføringen av ROT fradraget.  I dag er etterspørselen etter svart arbeid så godt som borte i Sverige. 

Hansen forteller at over nitti prosent svarer ja på spørsmålet om ROT fradraget er årsaken til denne utviklingen.  

Les også: Slik kan hvit handel belønnes

Det finnes ikke gode statistikker på omfanget av svart arbeid i Norge.

– Når Skatt Øst i fjor avdekket svindel i størrelsesorden 640 millioner kroner, sier det seg selv at problemet er betydelig og at vi snakker om et marked i milliard klassen.

Ulik politisk vilje

Høyres Svein Flåtten er ikke blant politikerne som omfavner en ROT-ordning.

– Jeg mener vi har et like stort problem med konkurransen fra utenlandske og useriøse bedrifter, som det svarte markedet, sier han til Vestfold Blad.

Høyre vil ha fradrag som belønner energieffektivisering av boliger og liknende, mens Arbeiderpartiet ikke tror på denne type fradragsordninger. 

– Jeg ser ingen annen måte å få bukt med problemene på enn ROT, uttalte Fremskrittspartiets Anders Anundsen.

– Dette er ingen skattefradragsdiskusjon, understreker Hansen fra EBA.