Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Slik sikrer du den beste sommerjobben
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

– Du bør møte opp personlig med søknad og CV, og spørre etter daglig leder eller butikksjef. Om vedkommende ikke er inne, bør du prøve igjen neste dag, forklarer butikksjef for Bik Bok i Sandefjord, Jeanett Dahl.

Slik sikrer du den beste sommerjobben

Skal du sikre deg drømmejobben i sommer er det lurt å være tidlig ute. Mange bedrifter utlyser sommerjobber allerede nå og de beste jobbene går fort.

Tanita Wassås Kveinå
Tanita Wassås Kveinå

19.03.2014 kl. 13:50

Her er bedriftenes egne tips til hvordan du bør - og ikke bør - gå fram i jakten på sommerjobb.   

– Du bør møte opp personlig med søknad og CV, og spørre etter daglig leder eller butikksjef. Om vedkommende ikke er inne, bør du prøve igjen neste dag. Førsteinntrykket er viktig, og det er viktig at personen viser at han eller hun er selvstendig, serviceinnstilt og gir av seg selv, forklarer butikksjef for Bik Bok i Sandefjord, Jeanett Dahl. 

Utlyser stillinger

Klesbutikken i Sandefjord mottar svært mange søknader fra unge jenter som ønsker å jobbe der. 

– Vi utlyser stillinger gjennom hele året, men det er ikke alltid vi trenger det fordi det kommer inn så mange søknader. Men det hender vi setter opp lapp om at vi ønsker ekstravakter i butikken, sier Dahl. 

Ved Bik bok har de intervjurunder, gjerne flere – og de sjekker alltid referanser. 

– Vi ringer alltid etter referanser, og vi ansetter ikke uten referanse. Derfor er det lurt å oppgi det i søknaden, sier Dahl. 

Er det noe man ikke bør gjøre når man skal forsøke å få jobb? 

– Man bør ikke sende en søknad i posten.  

– Vi legger også vekt på at de vi skal ha her stiller opp og faktisk kan jobbe, og at de ikke bytter vakter de er satt opp på, sier Dahl. 

– Fast håndtrykk

– Hos oss har det veldig mye å si at de viser at de er serviceinnstilte, at de er blide og at de har et fast håndtrykk, sier Runar Skaalen, daglig leder i Coop Obs i Sandefjord. 

Han ser også på fravær når han skal ansette folk. 

– Har de stort fravær i skolen har de ofte det i arbeidslivet også. De går jo inn i perioder hvor de faste har ferie, og da er vi avhengige av at de kommer på jobb. 

På Coop har de personer fra 16 år og oppover i sommerjobb. Skaalen ser ikke på manglende arbeidserfaring som noe minus. 

– Da har de ikke erfaring, men det må de få og vi tar gjerne inne de som ikke har erfaring. Det er et tøft arbeidsmarked, og da kan vi forme dem litt, sier han. 

Han mottar 10 – 15 søknader om dagen. 

– Vi setter veldig pris på at de tør å komme alene og at ikke flere kommer sammen for å levere søknad og CV. 

Velskrevet søknad

1. mars gikk søknadsfristen ut for de som ville ha sommerjobb i parkvesenet i Sandefjord kommune. De har rundt 30 ungdommer mellom 16 og 25 år i sving i løpet av sommeren. Mye av arbeidet går i klipping av gress, luking av bed, vedlikehold og søppelplukking. 

– En god, ryddig og velskrevet søknad er viktig. Skrivefeil vil som regel slå negativt ut, sier parksjef i Sandefjord kommune, Ingrid Marie Eidsten, og legger til: 

– Samtidig er det viktig at man svarer innen fristen når man først får tilbud om en jobb og at man møter opp til tiden både den første og alle de andre dagene. 

Tips på veien

Oppsøk arbeidsgivere alene. Da virker du mer selvstendig og gir et bedre inntrykk av deg selv.

Vær positiv! Husk at du konkurrerer med andre om jobbene, så det er viktig å være blid og virke motivert for jobben. 

Ikke forvent drømmejobben. Du kan ikke regne med at de første sommerjobbene du får er kjempespennende. Også jobber som kan virke kjedelige i utgangspunktet er ofte bedre enn du tror, og med jobberfaring er det lettere å få andre jobber senere. Uansett er det flott å tjene egne penger!

Si ja til å jobbe store deler av sommeren. Ofte trenger bedrifter ekstrahjelp i hele sommerperioden. Din sjanse er større om du er villig til å jobbe sammenhengende i flere uker, for da slipper arbeidsgiver å lære opp enda en ekstrahjelp. 

Under 18 år?

Mulighetene for å få jobb hvis man er under 18 år er litt mer begrenset. 

 På matbutikker, klesbutikker, kaffebarer, kiosker og hagesentre finnes det muligheter, også for de under 16 år. 

Gå med avisen og reklame

 Renhold og vasking i for eksempel barnehage, eller hos annen bedrift i nærmiljøet.  

Ekstrahjelp på gård eller campingplass

Jobb på fornøyelsespark

Selv om den første jobben kanskje ikke er drømmejobben er det en god idé å stå på slik at man får en god attest og gode referanser. Etter hvert blir valgmulighetene flere. Bruk nettverk og alle du kjenner og fortell at du er på jobbjakt. Veldig mange får sin første jobb gjennom bekjente. Ikke vær redd for å ta initiativ. 

Kilde: Ung.no

Mer fra Næring

Klekker ut ideer
-En fantastisk reise
Opptatt av å se hele mennesket
Står stødig i netthandelens hovedstad
Mer enn salg av bolig
En hardtarbeidende optimist
Samler kreftene i næringslivet
Skal få oss til å tenke større
Heier frem medarbeiderne
Ser etter pingvinmateriale