Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Øko-bakst i hjertet av Vestfold
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Økologisk: Kim Christoffersen i Den Gode Baker forsyner kunder over hele landet med økologiske bakevarer.

Øko-bakst i hjertet av Vestfold

I grønne omgivelser på Fossnes i Stokke holder Den Gode Baker til. Et rent økologisk bakeri som startet på bakrommet i Den Gode Landhandel i Sandefjord. 

Hilde Jeanett Lorentzen
Hilde Jeanett Lorentzen

06.07.2016 kl. 15:10

-Det hele begynte i Sandefjord i 1991, forteller Kim Christoffersen, som er daglig leder og medeier av Den Gode Baker.

Tre år tidligere hadde Kim Christoffersen og hans kone flyttet til Norge fra Danmark. De hadde begge fått jobb på en bløtkakefabrikk i Telemark. Av flere grunner, blant annet Norges nei til EU, gikk det ikke helt som planlagt for fabrikken. Den danske familien satte kursen for Sandefjord, kona fikk jobb som mikrobiolog i Jotun.

Tidlig ute

Christoffersen hadde fått mer enn nok av halvfabrikater og tilsetningsstoffer, han stiftet bekjentskap med den økologisk produksjonen på Camphill-landsbyen Vidaråsen og hadde klare ideer om hva bakehåndverket egentlig dreide seg om.

Forut for sin tid, startet Christoffersen opp Den Gode Landhandel i Sandefjord. Det var på bakrommet til landhandelen at historien til Den Gode Baker starter. Det begynte i det små med bakst til salg over disk. Etter hvert begynte Christoffersen å levere sine produkter til helsekostkjeden Helios.

Den økologiske baksten tok av og Christoffersen flyttet produksjon til Hegdal i Larvik. Den Gode Baker ble skilt ut av landhandel-driften, og overdratt til en annen driver – og ble senere lagt ned.

Den Gode Baker er i dag en av Norges største leverandører av økologiske bakervarer.

-At vi har valgt å drive litt større er ikke til hinder for at vi fortsatt tar vare på de verdiene som var viktige for oss da vi begynte, sier Christoffersen. 

I grønne omgivelser

For åtte år siden ble produksjonen flyttet til Fossnes. Driveren av kafeen «Den glade vandrer» tipset Christoffersen om det ledige storkjøkkenet. Han slo til. Til halve prisen har de fått dobbelt så stor plass å boltre seg på. Her har Christoffersen og hans kompanjong, hollenderen Robert Hazes, og de 14 ansatte slått seg til ro i harmoniske og grønne omgivelser.

-Her er det helt ideelt. På 1.000 kvadratmeter fordelt på tre etasjer, har vi god plass. I andre etasje er hjertet i produksjonen, med et topp moderne produksjonsanlegg med ovner som har kapasitet til å steke 1.000 brød i timen, forteller han.

De har ingen planer om å vokse.

-Vi ligger på en omsetning på 8-9 millioner kroner i året. Det er stabilt for oss, forteller Christoffersen.

Til hele landet

Det økologiske bakeriet har cirka 400 kunder over hele landet, og det leveres bakst både med bil og via post. Hver tirsdag sendes varer via posten til enkeltpersoner over hele landet.

-De to bilene våre kjører 150.000 kilometer i året. Kundene våre ligger veldig spredt, men hovedtyngden er i Oslo-området, forteller Christoffersen.

Den Gode Baker har cirka 50-60 forskjellige produkter, alt fra søtsaker, småbakst til brød. Produktene deres selges i flere av landets dagligvarebutikker og helsekostforretninger.

-Esekielbrød er vår bestselger. Den lages på oppskrift fra Det gamle testamente og er et næringsrikt brød, forteller Christoffersen.

Kvelde Speltbrød lages nå med deres eget mel som de maler selv. Tidligere fikk de som navnet tilsier, mel levert fra Kvelde Mølle.

Egen mølle

I tredje etasje står nemlig bakeriets to egne steinmøller. Speltkorn importeres fra Nord-Tyskland, for her trengs det større kvanta enn det bønder i Norge klarer å levere.

-Vi maler vårt eget speltmel. Melet males den dagen vi skal bruke det, så vi har alltid ferskt mel i produksjon, forteller Christoffersen.

I baksten brukes ingen tilsetningsstoffer, og de velger alltid de mest miljøvennlige løsningene.

-Deigen blir eltet skånsomt på den gammeldagse måten i eltemaskin, forklarer Christoffersen.

I former av rent metall smurt med solsikkeolje stekes brødet helt ferdig og pakkes først når temperaturen er den rette.

Brødsalget ned

Den voldsomme lavkarbobølgen som flommet over landet for fem-seks år siden endret manges brødvaner betraktelig. Det har også Den Gode Baker fått merke. Christoffersen forteller at brødsalget gikk ned med 10 prosent.

Istedenfor å surmule, valgte de å hive seg på trenden, og en av deres bestselgere er nettopp deres håndlagde Fibersnacks, med høyt fiber- og proteininnhold.

Også glutenfritt er i vinden, og Christoffersen og hans mannskap har glutenfritt-brød i sitt sortiment.

Og selvfølgelig kan Christoffersen også friste med danske rugbrød.

-Laget med mel, vann og himalayasalt, og mye kjærlighet, frister Christoffersen. 

hilde@byavisa.sandefjord.no