Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Klekker ut ideer
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Fellesskap:  På Gründeriet lærer gründerne av hverandre. Fra venstre Anne Grethe Bakken, næringslivskoordinator i Sandefjord kommune, gründer Line Dobrowen, gründer Leif Erik Moe Paulsen og daglig leder i Sandefjord Næringsforening Marit S. Gogstad.

Klekker ut ideer

Det er snart et år siden Gründeriet åpnet dørene i Rådhusgata. Stedet har utviklet seg til å bli et viktig samlingspunkt for gründere i byen. 

Hilde Jeanett Lorentzen
Hilde Jeanett Lorentzen

03.01.2017 kl. 09:00

Gründerne holdt 9. desember åpen dag for å fortelle hva de holder på med, og bredden er stor i ideer som klekkes ut - alt fra Øl-entusiasten til «build a library».

Sandefjord Næringsforening ønsker å legge til rette for at etableringsånden skal blomstre i Sandefjord, og etablerte derfor Gründeriet i samarbeid med Sandefjord kommune og med hjelp fra en rekke små og store lokale bedrifter. Gründeriet er en arena for bedriftsetablering i alle aldre og for alle bransjer, og tanken er at gründerne i dette miljøet skal ha god nytte av hverandre og av fellesskapet.

Ledige plasser

-For gründerne og oss som startet opp, har det vært både oppover og nedover. Noen har lagt ned, andre har slått seg sammen og noen har vært stabile, forteller Marit S. Gogstad, daglig leder i Sandefjord Næringsforening.

I januar blir det to ledige faste plasser på Gründeriet og det er mange ledige flexiplasser.

-Og det å bli medlem, kan alle bli, sier Gogstad.

Nå vurderes det også om det skal tilbys en ordning med drop-in, med mulighet til å booke et møterom slik som de gjør på gründerhus i Oslo. De ønsker også et tettere samarbeid med næringslivet, og planlegger å ha en fast dag med rådgiving, der bedrifter kan bidra på ulike områder.

-Vi har fått flere henvendelser fra bedrifter som ønsker å bidra, forteller Gogstad.

Trenger flere bedrifter

-Vi ønsker at det skal bli levedyktige bedrifter på sikt, for vi trenger arbeidsplasser i Sandefjord og Vestfold. Markedet er tøft og det er ikke alle som lykkes. Her på Gründeriet får de et miljø og et godt fundament for veien videre, sier Anne Grethe Bakken, næringslivskoordinator i Sandefjord kommune.

Alle må søke om plass både for fast kontorplass og fleksiplass, og det gjennomføres intervjuer.

-På intervjuet skal de fra bedriftens side fortelle om bedriftens mål og ambisjoner, forteller Bakken.

Med siden starten

Leif Erik Moe Paulsen har hatt fast plass på Gründeriet siden januar.

–Det var litt tilfeldig. Min kone ringte meg og spurte: Er du gründer? Jeg er vel det på en måte, svarte jeg. Jeg hadde kontor i byen. Jeg søkte og var igjennom en intervjurunde og kom inn, forteller Paulsen.

Paulsens beskriver sin gründerperiode som berg- og dalbane. Han fikk en flyingstart og i 2015 gikk det bare oppover, han holdt foredrag både innlands og utlands om hvordan få til endring innen salg og markedsføring.

-Jeg var avhengig av to store kunder, som sto for 80 prosent av omsetningen. Det er veldig sårbart. Jeg er født optimist, og det kan være dumt som gründer. Det ble endringer i ledelsen i de to bedriftene, og flere andre avtaler kom ikke i land. Det sprede seg en følelse av desperasjon, forteller Paulsen.

Vendepunktet kom etter samtaler med to gode venner, som var ærlige med han og sa at desperasjon ikke er sexy og det å være avhengig av å holde kurs ikke er liv laga, når man bare er en. Og et seminar om innovasjon i forretningsmodeller, ga næring til en ny idé.

Nå er han i ferd med å utvikle et nytt konsept «Gap Converter», et digitalt hjelpeverktøy innenfor det samme tema.

-Jeg hadde aldri startet med det nye prosjektet om jeg ikke hadde vært her på Gründeriet. Jeg har lært mye og ser at det er mulig å skaffe investorer, sier Paulsen.

Paulsens syv råd

Paulsen har syv råd til «Hvordan overleve som gründer:

1.Ha en tålmodig kone, som helst tjener godt.

2.Ikke bli avhengig av noen få store kunder.

3.Positiv tekning kan være katastrofalt. Se det som det er.

4.Desperasjon er ikke sexy.

5.Ha gode rådgivere. Snakk med folk og lytt. Men ta beslutninger.

6.Problemer er ofte muligheter i forkledning.

 7.Du vet aldri når det er på tide å gi seg. Ta et valg og ta konsekvensene.

hilde@byavisa.sandefjord.no