Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Hårete mål for nettapoteket
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Godt i gang: Gjengen ved Komplett Apotek er klare til å håndtere salg av reseptbelagte medisiner gjennom løsningen med e-resept fra 19. oktober. Fra venstre: Kari Sivertsen, Ronald Nilssen, Tone Fjeld, Tone Lise Røsok, Ingvild Iuell Bergan, Camilla Stoltz Halland og Stig Henning Pedersen.

Hårete mål for nettapoteket

For sju måneder siden åpnet Komplett Apotek. Nå venter de bare på tilgang til e-reseptløsningen før alle kan kjøpe reseptbelagt medisin på nett. 19. oktober skal dette være på plass. 

Hildegunn S. Riksfjord
Hildegunn S. Riksfjord

05.07.2016 kl. 14:03

Det er to år siden Stortinget sa ja til å starte nettapotek i Norge. Fra 1. januar i år var det tillatt å selge reseptbelagte medisiner på nett, men fortsatt er ikke de tekniske løsningene for e-resepter på plass. Direktoratet for e-helse jobber nå med å ferdigstille disse løsningene og de har lovt at alt skal være på plass 19. oktober.

-Vi startet opp nettapoteket allerede i november i fjor med reseptfrie legemidler og kosmetikk. De tekniske løsningene for e-resept til nettapotekene er ikke klare før om fire måneder. Vi er godt forberedt og klare til å håndtere alle henvendelser og bestillinger, forteller Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt ved Komplett Apotek.

Apoteket har allerede en liten kundebase for reseptbelagte medisiner, men dette gjelder bare papirresepter.

-Så lenge vi ikke har tilgang til e-reseptene, så begrenser det seg veldig. Vi har lov til å sende ut reseptbelagte medisiner i dag, men det er bare et fåtall som har papirresepter i dag. I løpet av de siste månedene har vi fått testet ut egne systemer og er klare for å håndtere en større kundegruppe så fort løsningen er på plass fra direktoratet, sier Pedersen.

Sikkerhet i høysetet

Når den tekniske løsningen er på plass, kan hver enkelt av oss logge oss inn med bank-id og få en oversikt over egne resepter. På den måten får også pasienten bedre oversikt uten å måtte spørre lege eller apotek.

-Sikkerhet er viktig og derfor er man avhengig av gode tekniske løsninger. Vi har jobbet tett mot myndighetene for å få fortgang på prosessen. Blant annet har vi besøkt Stortinget og skrevet brev til helseminister Bent Høie, forteller Pedersen.

Sikkerheten er også viktig ved levering av medisinene.

-Våre varer leveres av Posten, enten ved å hente i butikken eller levert på døra. Dette handler ikke bare om sikkerhet i forhold til hvem som mottar medisinene, men også om trygghet for riktig temperatur under sending, forklarer Pedersen.

Hårete mål

I dag er de ni ansatte ved Komplett Apotek, pluss fire som jobber med logistikk. For å kunne åpne et nettapotek måtte de ha et fysisk utsalgssted. Det er derimot ikke der de vil satse på vekst.

-Vi har kanskje én kunde om dagen inne i butikken, så det er ikke der vi bruker tid og ressurser. Vi håndterer i dag flere tusen kunder i nettapoteket og jobber kontinuerlig med produktomtaler og veiledning av kunder. Dette skjer gjennom en egen chat og på telefon, forteller Pedersen.

Når den tekniske løsningen for e-resepter er på plass 19. oktober regner farmasøyten med en umiddelbar vekst i både omsetning og ansatte.

-Når vi åpner for fullt i oktober har vi ambisjoner om én ny farmasøyt hver måned framover. Om fem år vil vi være et av de største farmasøytmiljøene i landet og ha bortimot 40 farmasøyter ansatt.

-Hvor mange arbeidsplasser snakker vi om totalt?

-Hvis vi ser fem år fram i tid så vil vi nok være over 100 ansatte her, og da har vi passert én milliard i omsetning. Det er fem prosent av totalmarkedet i Norge og det er absolutt realistisk. I dag er vi en lillebror, men vi skal bli store, slår Pedersen fast.

-Kan det komme ytterligere forsinkelser?

-Det eneste som kan forsinke prosessen er hvis direktoratet møter på tekniske utfordringer, men vi har ikke fått noen indikasjoner på dette, sier farmasøyten.

hildegunn@byavisa.sandefjord.no