Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Baner vei for mobil-gjenvinning
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

PANTEORDNING:  – Alt for mange lar den gamle mobilen bli liggende i skuffen når de går til innkjøp av ny mobil, sier Jan Otto Bjørkum, eier av Grønnmobil.no AS i Sandefjord. Her sammen med konsulent Rolf Mork Andreassen. Foto: Jakob Leth

Baner vei for mobil-gjenvinning

Gründer Jan Otto Bjørkum vil revolusjonere pantemarkedet med mobil-gjenvinning. – Det er rart at det skal være en selvfølge å pante flasker, mens noe så verdifullt som mobiltelefoner blir liggende. 

Tanita Wassås Kveinå
Tanita Wassås Kveinå

15.05.2014 kl. 08:00

I fjor ble det solgt 2,4 millioner nye telefoner i Norge. Målt mot antall innbyggere er nordmenn de med høyest forbruk av mobiltelefoner. 

Mobiler i skuffer og skap

– Det ligger nesten åtte millioner telefoner i skuffer og skap i norske hjem, sier Jan Otto Bjørkum, eier og daglig leder av det Sandefjord-baserte firmaet Grønnmobil.no  

I snitt bytter nordmenn telefon hver 20. måned. Og det var nettopp slik ideen kom til verden. 

– Det sier seg selv at mange av telefonene som skiftes ut ofte fortsatt er fullt brukbare også. Jeg mente det måtte være et marked for å få til en panteordning. Og så har jeg sett bedrifter i utlandet lykkes med det samme, forteller Bjørkum. 

Tilbyr penger

Grønn Mobil driver med kjøp og salg av brukte mobiltelefoner, og tilbyr penger for brukte mobiltelefoner og nettbrett. Du kan få opp mot 2500 kroner for din gamle telefon. Hvor mye de betaler avhenger av modell, og hvilken stand den er i. Mange mobiler sendes også til gjenvinning. 

– Det er vinn-vinn. Vi jobber for at det skal bli en helt naturlig ting å «pante» sine mobiler og nettbrett. Vi kan betale ut penger som kan brukes på andre ting, samtidig får de som ønsker å kjøpe brukt telefon en telefon til en grei pris med garanti – i tillegg til at miljøet vinner, sier Bjørkum, og legger til: 

– Det som pantes mest for tiden er Iphone 4s og Iphone 4. Disse kan man få opp til 900 kroner for. Vi tar også i mot knuste telefoner. 

Trygghet

Bruk og kast er ut og gjenvinning er inn, skal vi tro gründeren. På et halvannet år har han tidoblet omsetningen. 

– Vi ser at det også er et fint alternativ for ungdom. Vi har stor etterspørsel fra foreldre som ønsker å kjøpe smarttelefon til en fornuftig sum, fremfor enn ny. De synes også det er tryggere å handle hos oss enn på finn.no, forteller han. 

Knuste skjermer

I tillegg til kjøp og salg reparerer de mobiltelefoner. Her er markedet stort, og over 70 prosent av telefonene som kommer inn har knust skjerm. 

– Disse telefonene tåler ofte ikke å falle i bakken, forteller konsulent Rolf Mork Andreassen.  

(Saken fortsetter under bildet)

TILBYR PENGER: Hos Grønnmobil.no kan du få penger for din gamle mobil- telefon. Foto: Jakob Leth.

Han forteller at mange også opplever at mobiltelefonene ikke tåler oppdatering av programvaren, dersom det har kommet en ny modell som programvaren er tilpasset til. 

– Rådet er derfor at man ikke oppdaterer telefonen om den ikke støtter programvaren, forteller Andreassen. 

Sletter alt innhold

Du er kanskje bekymret for hva som skjer med innholdet på den gamle mobilen dersom du panter den. 

– Hos oss har vi slettegaranti. Alle data slettes. Mobilen blir garantert nullstilt før den klargjøres for videre salg, forteller Bjørkum. 

Han mener panteansvaret i utgangspunktet er noe de store burde tatt på seg for lenge siden. 

– Vi har hatt møter med alle de store kjedene som Elkjøp, Expert, Komplett, Netcom og Telenor hvor vi har forsøkt å lage en felles satsing mot deres kunder, basert på vårt konsept. Det har så langt ikke lykkes, da interessen for disse aktørene først og fremst ligger i å pushe nytt ut i markedet. Så glemmer man litt ansvaret for gjenbruk og miljø. Vi håper noen av disse aktørene endrer holdning, og tar i bruk vårt konsept for mobilpant i Norge etter hvert, sier Bjørkum. 

– Pante flasker på nytt

– Vi må lære opp markedet til å pante flasker på nytt, forteller Bjørkum – og viser til at det tok flere år å lære opp befolkningen til å pante flasker.  

Nå oppfordrer han sandefjordingene til å gå foran med et godt eksempel. 

– Man kan også donere telefonen til Plan Norge. Slik at summen vi betaler går dit, forteller Bjørkum.  

Reparasjon

Det dukker stadig opp nye på markedet når det kommer til reparasjon av mobiltelefoner. 

– Pantekonseptet er vi foreløpig alene om. Når det kommer til å reparere brukte telefoner er det svært mange på markedet. Hvor seriøse disse aktørene er, er en annen sak. De tilbyr som regel ikke garanti, forteller Bjørkum. 

Grønnmobil.no AS

Etablert i Sandefjord 1. desember 2013.

Eies av Jan Otto Bjørkum.

Holder til på Torp It i Sandefjord.

Driver med kjøp, salg og reparasjon av brukte mobiltelefoner.

Omsetter nå for rundt 250  000 pr. mnd.

Målsetning om å få inn 75.000 brukte telefoner per år i løpet av 2016.

For å pante mobil gå inn på grønnmobil.no.

Mer fra Næring

Klekker ut ideer
-En fantastisk reise
Opptatt av å se hele mennesket
Står stødig i netthandelens hovedstad
Mer enn salg av bolig
En hardtarbeidende optimist
Samler kreftene i næringslivet
Skal få oss til å tenke større
Heier frem medarbeiderne
Ser etter pingvinmateriale