Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Styrer unna selv
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Styrer unna selv

Ford har utviklet en testbil utstyrt med teknologi som bruker automatisk styring og bremsing for å unngå sammenstøt dersom sjåføren unnlater å styre unna eller bremse.

11.12.2013 kl. 08:00

Ford har utstyrt en Ford Focus med denne sikkerhetsteknologien som en del av et Ford-ledet forskningsprosjekt som omhandler ulykkesunngåelse ved aktiv inngrepen av intelligente kjøretøy, og utvilsomt et stort steg i retning av den førerløse bilen.

– Det er mange tilfeller - som en uventet opphopning av trafikk foran på veien - der denne teknologien vil være til fordel for sjåføren og medtrafikantene, sier Steve Kimber, adm. dir. for Ford Motor Norge. 

– Dette forskningsprosjektet gir et spennende glimt inn i en tryggere fremtid der risikoen for visse typer ulykker vil være betydelig redusert, sier han.

Teknologien bruker tre radarer, ultrasoniske sensorer og et kamera til å overvåke veien inntil 200 meter lenger fremme. Hvis systemet oppdager en saktegående eller stillestående hindring vil sjåføren bli varslet. Hvis sjåføren ikke reagerer vil bilens bremser aktiveres hvoretter det vil bli søkt etter åpninger på begge sider av hindringen og så benyttes den elektroniske servostyringen til å unngå sammenstøt. Teknologien er testet i hastigheter på over 60 km/t.

Forskningsdata avslører for øvrig at mindre enn en tredjedel av sjåførene involvert i påkjørsel bakfra gjorde forsøk på å styre unna i forkant av sammenstøtet.