Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Hver tredje søler i bilen
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Foto: Shutterstock.com

Hver tredje søler i bilen

«En kaktus veltet og distraherte meg, slik at jeg kjørte i grøfta»

 

24.02.2014 kl. 15:20

I undersøkelsen, der bileier og passasjerer ble spurt om uhell og uflakshendelser i bilen, kommer det frem at mat- og drikkesøl er de mest vanlige uflakshendelsene. Å kjøre fra bensinlokket etter tanking og skader i forbindelse med lasting og lossing av bil er de nest mest vanlige. På oppdrag fra Codan Forsikring, har analyselskapet YouGov nylig gjennomført en større undersøkelse om norske bilføreres uflakshendelser.

Sjekk forsikringen

– Det er fort gjort i en travel hverdag å ha små uflakshendelser inne i bilen. Ikke alle forsikringer dekker søl og småskader, så det er viktig å sjekke med forsikringsselskapet når slike ting oppstår. Søler man kaffe på midtkonsollen i bilen kan for eksempel det sette elektronikken i setevarmerne ut av spill. Dette koster fort et par tusen kroner å fikse, sier Hanne Steffensen, bilskadesjef i Codan Forsikring.

Feiltanking fremdeles vanlig

Hver tiende mann i undersøkelsen innrømmer at de en gang har tanket feil drivstoff på bilen, mens bare en av tjue kvinner har gjort det samme. Feiltanking kan gi store skader på motoren, særlig om det tankes bensin på en dieselbil. Mens diesel smører, tørker bensin ut bevegelige deler i pumper og dyser.

Hva er uflaksforsikring?

– Tanker du feil, så avbryt fyllingen og start for all del ikke bilen! Eventuelt stopp den umiddelbart – de største skadene oppstår nemlig hvis du starter bilen med feil drivstoff. Hvis du starter motoren og den havarerer, vil ikke forsikringen dekke skaden. Dytt bilen unna pumpen og få hjelp til å tømme tanken, sier Steffensen. 

Det er tydelig at mye skjer under tanking, og hver tredje spurte har glemt igjen noe på taket av bilen under tanking og kjørt av gårde. Hver tiende har glemt igjen solbriller, bensinlokket eller lommebok, mens 6 prosent har glemt igjen mobilen på taket. Blant ting som nordmenn gjerne glemmer igjen på taket av bilen er både kaffekopper, nøkler, hansker og blomster.

Les også: Er du dobbel-forsikret?

Katten tisset i setet

Undersøkelsen avslørte også flere ganske humoristiske svar på hva bilførere har vært borti av uflakshendelser i bil. Her er noen av de beste:

  • «En kaktus veltet og distraherte meg, slik at jeg kjørte i grøfta»
  • Kjæresten sin katt tisset i tekstilsetet i bilen min, måtte vaskes og høytrykkspyle 5 ganger for å få det bort! Kjørte uten passasjersete i ukesvis.
  • Kjørt av gårde uten å ta ut motorvarmer
  • Oppkast inn i ventilasjonen, som medførte lukt i flere år etter, selv om bilen ble "renset" av profesjonelle i etterkant.

Hva er uflaksforsikring?

Uflaksforsikring er en forsikring som inngår i vår kasko og kasko pluss-forsikring. Den dekker plutselige og uforutsette skader relatert til bilen, som rens av tank og veihjelp om du fyller feil drivstoff, rens av bilens interiør ved plutselig og uforutsett søl eller tap av bilnøkler. Forsikringen dekker ikke gjenglemte ting, som for eksempel lommebok og bensinlokk på taket av bilen.

Codans tips for å unngå uhell i bil

Skal du drikke kaffe i bilen – pass på å ha tett kopp

Har du fylt feil drivstoff på tanken – ikke start bilen. Ring etter veihjelp

Neste gang du er ute og flyr – ta med et par flysykeposer og ha fast i bilen i tilfelle barn blir bilsyke. Våtservietter i hanskerommet er også et godt tips

Stress ned og ta det med ro

Pressemelding/Codan