Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Hestekrefter til tusen
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

 

SAMLEOBJEKT:  Steinar Salminen i Kvifte bil er her avbildet med en Jaguar som det finnes mindre enn 100 stykker av i hele verden. – Et typisk samleobjekt som vil være verdt mye penger om noen år, sier han. 

Hestekrefter til tusen

Fra et lite lokale på Haukerød selges amerikanske biler til hele landet. 

Jakob Leth
Jakob Leth

28.07.2014 kl. 08:00

Nisjeforhandleren har spesialisert seg på import og salg av Jaguarer, hovedsakelig fra California. Kvifte Bil har drevet i Tvedestrand siden 1998, men i år startet de opp ny butikk i Sandefjord. 

– Vi åpnet her i april, men kom ikke skikkelig i gang med salget før i mai. Til nå har vi solgt 17 biler, forteller daglig leder ved Kvifte bil i Sandefjord, Steinar Salminen. 

Årsaken til at de henter de fleste av bilene sine fra California, er at brorparten av bilene er kjørt veldig godt. Klimaet er også med på å ta vare på bilens understell. 

– De ser ut som nye når de kommer inn her. De strenge fartsreglene gjør at bilene de er veldig godt behandlet, sier han. 

For bilentusiaster

For utenforstående er det vanskelig å sette seg inn i hva slags lidenskap det er som driver entusiastene. Men for kundene til Salminen er det verdens mest naturligste sak. 

– Det å kunne ha en spesiell bil som ikke alle andre har, og ikke minst en bil som er fantastisk å kjøre, er noe man verdsetter. Er man bilentusiast, som det er veldig mange av her i landet, velger man slike biler, sier han. 

Sparker fra

Han forteller at flere av kundene tar med seg bilen på Europatur for å få kunne — lovlig — kjenne på hestekreftene. Når minimumsantallet på hestekrefter er 290 hestekrefter og 4 liters motorer, sier deg seg selv at Jaguaren ikke får boltre seg fritt på norske veier. 

– Jeg selger mest av de med 370 hestekrefter, de sparker fra de altså, sier Salminen. 

Han ble nylig oppringt av en kunde som var på tur i Europa. 

– Han måtte bare ringe å fortelle hvor fantastisk det var å kjøre. Bilentusiaster er bilentusiaster. De gjør utrolig mye for å ha det gøy for seg selv, sier han. 

Samleobjekter

I sortimentet på Haukerød står det biler som det ikke finnes mer enn 100 stykker av i verden. 

– Nå har de ikke spesiell stor verdi, men når disse blir eldre kan prisen fort tredoble seg, sier han. 

Enkelte i bilmiljøet kjøper opp biler og lagrer dem, etter en viss tid har bilene steget i verd. Det er riktignok ikke så mange som driver slik, ifølge Salminen. 

– Veteran biler er så dyre at du går baklengs, derfor har vi kun én veteranbil inne, men den selger vi ikke. Iallfall ikke enda, sier han. 

50 prosent avgifter

– Det er vanvittig dyrt å ta inn biler inn til noe, men bil her i landet er dyrt uansett, sier han. 

Tollavgiften som kommer når man importerer bil til Norge bestemmes ut ifra motorstørrelse og antall hestekrefter. Med Jaguar sine motorer, strekker avgiften seg opp mot 50 prosent av kjøpesummen. Han viser til en Jaguar som er til salgs for 450.000. 220.000 av dem er rene avgifter. 

– I tillegg kommer klargjøring og alt vi gjør med bilen, sier han og legger til: 

Man må være bilentusiast for å skjønne hvorfor man betaler så mye for en sånn bil.