Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Fremtidens elbil?
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Fremtidens elbil?

Med blanke ark og masse kreativitet har Nissan skapt konseptbilen Bladeglider som viser vei for fremtidige elbiler. Og den er langt unna den norske bestselgeren Leaf.

13.12.2013 kl. 09:00

Med sin smale front og brede bakende, ser BladeGlider svært radikal ut.

Men utseendet har sammenheng med konseptbilens aerodynamikk og balanse.

Ved å plassere fronthjulene nærmere hverandre, reduseres luftmotstanden og forbedrer kjøreegenskapene på svingete veier.  Understellet i karbonfiber er også med å sikrer solide kjøreegenskaper.

Flykonsept

BladeGlider har hentet sitt konsept fra to ulike flymaskiner: den svevende, stillegående, panoramiske friheten til et glidefly og trekantformen fra et stealth-lignende jetfly. Teknisk sett var utviklingen av denne konseptbilen basert på aerodynamikk med lav luftmotstand og generering av såkalt markpress.

(Saken fortsetter under bildet)

BladeGlider viser et fryktløst syn på elbilfremtiden. Dens strømlinje- og deltaformede karosseri består av et hardt og optimalisert chassis som er ultralett, men allikevel av sterkt og stivt karbonfiberforsterket plast i en perlemorhvit farge for å assosieres med friheten til et glidefly. Det racing-inspirerte eksteriøret har en kontur som både er funksjonelt og vakkert. Fra det lave, flate og smale frontpartiet blir karosseriet gradvis bredere fra førerplassen og bakover til de store bakhjulene, noe som fremkaller en følelse av dynamikk selv når bilen står stille.

Når BladeGlider en dag er klar for produksjon, kan det bli første gang Nissans bruker motorer på hjulene. Motorer på hjulene gir bakhjulsdrift med uavhengig motorstyring, samtidig som designmulighetene og plassbesparelsene blir større.

Batteriteknologi

BladeGlider bruker Nissans litium-ion batteriteknologi i sine elmotorer, noe som allerede er utprøvd i Nissan Leaf. Batterimodulene er lavt montert og mot den bakre delen for å forbedre stabilitet og kjøreegenskaper. Som en høyytelsesbil med bakhjulsdrift, viser BladeGlider konsekvente og linjeformede kjøreegenskaper, noe som gir store fordeler i svinger og en fantastisk kjøreopplevelse.