Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Kunnskap gir trygghet
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no
Vestfold Blad mener

Kunnskap gir trygghet

«Vi er lært opp til at lykke og glede i livet skal søkes,
 og vondt og vanskelig er negativt!
 Dette tror jeg er feil, vi må ha begge deler i livet.
 Ja, trygghet og mestring gir trivsel,
 mens trygghet og utfordring gir utvikling.»

LEDERKOMMENTAR - 10.02.2014 kl. 09:00

Ordene er hentet fra Karl Erik Bøhns siste bidrag på kreftkamp.no, 5. januar. 

Han døde sist helg, og hylles for sin åpenhet rundt kreftkampen. 

4. februar er det verdens kreftdag, og i den forbindelse tar Kreftforeningens leder Anne Lise Ryel et oppgjør med mytene rundt kreft. 

For mytene om at diagnosen er forbundet med både tabuer og stigmatisering, selv her i Norge,  hvor kunnskapen om kreft er høy. 

Også her forties sykdom, blir gjemt bort. 

Derfor er det godt at mennesker som Karl Erik Bøhn, Anbjørg Sætre Håtun og Per Fugelli skriver og forteller oss hva som skjer med dem. Mennesker som vi kjenner som trygge, som er forbilder. 

Jente med mot.  Denne uka kan du lese om Ida Linnea Larsen (17) som gikk åpent ut med hvorfor hun har skadet seg selv, og hvordan det gjennom oppveksten har vært å være henne. 

Hun forteller hvordan det har vært å kjenne at det vonde på innsiden blir bedre når smertene blir fysiske, og hvor vanskelig det har vært å knytte vennskap både på skole og i fritiden.

LES IDA LINNEAS HISTORIE HER.

Ida Linnea  gir lidelsen på innsiden et ansikt når hun forteller. Den beskjedne jenta viste stort mot ved å dele sin historie, og hun har gitt oss viktig kunnskap. 

Kunnskap vil  sette oss bedre i stand til å ivareta bedre flere mennesker med psykiske lidelser.

Vi skremmes av at antall drap begått av mennesker med en psykisk lidelse  er høyt, men kunnskap kan gjøre oss tryggere. Kunnskap kan få oss til å se mer konstruktivt på problemet, og delta i debatten med innspill som ikke forsterker myter og stigmatisering. 

Nyhetsoppslagene  rundt dette er nødvendige, men må ikke føre til en tyngre belastning og en forverring av situasjonen for de som er rammet eller pårørende. 

Åpenhet rundt sykdom, både fysisk og psykisk, kan bedre forholdene både for den syke, de nærmeste pårørende og de som har sin profesjon i omsorgen av dem. Kreftforeningens måte å møte familiene og barna til de som er rammet er forbilledlig. 

Når sykdommen rammer, kan avgrunnen av frykt presse seg på. Kunnskap og omsorg nevnes som det som gir styrke til å møte utfordringene. 

Hva kan du og jeg gjøre?  Møt blikket og hils neste gang du møter den du vet sliter, men kun kjenner perifert. Det er ikke farlig å vise at du ser. Neste gang du hører om noen med kreftdiagnose, trenger det ikke være synonymt med død. Å si noe keitete til en psykisk syk, kan være bedre enn å skygge banen, og overse.

Jevnlig rystes vi av vonde historier, der dype sår fra vonde opplevelser aldri helt kan gro. Likevel vil vi ikke gi opp håpet om at det offentlige lyset på problemene vil gi effekt. 

Med kunnskap  får vi trygghet, vi kan få det motet som skal til for å mestre hverdagene.

Mennesker som åpner opp slik at vi som sitter utenfor kan få kunnskap, fortjener ros. 

Takk til alle dere som har mot til å gi oss kunnskap!

Marianne Henriksen

Marianne Henriksen
Redaktør