Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Hva hvis stemmene stilner?
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no
Vestfold Blad mener

Hva hvis stemmene stilner?

«Hva skal jeg med lokalavisa? Det er jo bare dødsannonsene som får meg til å bla i den.» Hørt den før?

29.04.2014 kl. 09:30

Jeg er stygt redd du ikke finner ut hva du skulle med lokalavisa, før den også har blitt en dødsannonse til del – i form av en liten notis i en nasjonal avis, eller en kulørt kundeavis.

Gjennom årene jeg nå har vært journalist og redaktør, har læringskurven min vært bratt. Når jeg nå skriver min siste kommentar som ansvarlig redaktør, har jeg fire år på baken som medieleder, og skarve ni år som utøvende journalist.

Det er ikke mye å slå i bordet med – men jeg har fått mye kunnskap om mangt.

Jeg har sett fortvilelsen når urett blir begått, gjerne av det offentlige, ofte mot en svak gruppe eller en enkeltperson. Jeg har sett hvordan byråkratiet kan kverne folk mot stupet – vel vitende om hull i velferdssystemet, uten synlig initiativ til verken å ville varsle oppover eller gjøre noe for å rette opp.

Jeg har møtt mennesker som har ropt om hjelp, som har tatt turen hver uke til rådhuset for oppreising, eller som har gitt opp og gått til grunne. Folk med samme utgangspunkt som deg og meg; fra et greit hjem, med utdannelse, jobb, hus og bil.

Jeg har snakket med uteliggeren som leiter etter tak over hodet, de voldsutsatte barna som frykter for framtiden – men også lest om den håpefulle studenten som ikke kommer videre i livet på grunn av en regelbagatell, og møtt sosiallæreren som nekter å gi seg på tørre møkka – før systemet har fått seg en smell og urett blitt til rett.

Som redaksjon har vi snakket med bedriften som har gitt opp å få oppdrag fra den store utviklingsaktøren, fordi de ser at båndene er for tette til enkeltbedrifter.

Det som kjennetegner alle disse menneskene, gruppene eller organisasjonene jeg og mine kolleger eller ansatte har møtt, er at engasjement fra en journalist eller en redaktør bidro til en forskjell.

Konflikten løste seg, de fikk avdekket uriktig praksis eller de fikk tatt et steg mot oppreising.

Jeg sier ikke at dette ikke vil skje når papiret du nå holder i hånda er borte. Men jeg vil påstå at det blir vanskeligere.

I sitt krav til resultater har Amedia, der LO er en betydelig eier, varslet nedskjæringer. Redaktørene har svart at det blir blodig. Til Journalisten, fagbladet for mediene, uttaler flere seg kritisk til kuttene – i trygg anonymitet.

Vestfold Journalistlag har åpent bekymret seg i Amedias spalter, og appellert til nettopp moralens vokter, LO. Tiden vil vise om det har noen effekt.

Jeg har selv vært ansatt i samme konsern, det vil si den delen Apressen kjøpte, Edda Media. Da ble det også krevd styrket bunnlinje. Det ble diskutert om kuttene skulle skje med ostehøvel eller ei. Redaktørene framstilte det vi så på som kutt, som lesernes ønsker. Manglende annonsevilje vil andre si.

Vi vet at den digitale mediehverdagen har kommet for å bli. Så hvorfor hige etter papir? Hvorfor bekymre seg? Vil ikke den digitale flaten stille alle våre behov for en underholdende, undersøkende og kritisk presse? Eller spør du hva vi skal med en kritisk presse, hvorfor ikke vi bare kan velge oss det vi ønsker å la oss engasjere av?

Dersom en av to lokalaviser forsvinner i din by, vil det ikke bare bety høyere annonsepriser for de næringsdrivende, eller høyere abonnementspris for deg – men også færre øyne som følger med og mindre sjanse for at det kritiske blikket blir rettet mot samfunnets institusjoner.

Det er heller ingen grunn til å vente seg økt oppmerksomhet om de forhold som kan utvikle næringsliv og skape vekst og lokal velferd.

Uten konkurransen sløves journalistikken – og du kan stå igjen med en hyggelig, men til syvende og sist lite viktig og til dels tannløs kundeavis.

Når du først har behov for medienes søkelys på en sak, hjelper det sjelden å gå til de store aktørene i hovedstaden.

Nåløyet er mindre for å nå fram i de nasjonale avisene. Det som er en viktig og alvorlig sak her, drukner i nasjonale og internasjonale saker der.

Derfor trenger vi fortsatt stemmene. De lokale. Også på papir.

Takk for meg!

 

 

 

 

Marianne Henriksen

Ansvarlig redaktør Vestfold Blad fram til mars 2014, redaktør for Byavisa Sandefjord fram til 1. mai.

Marianne Henriksen

Marianne Henriksen
Redaktør

Redaktørskifte

Marianne Henriksen har vært ansvarlig redaktør i Vestfold Blad fra lanseringen 5. mai 2010, til mediebedriften ble kjøpt opp av Lundquist Media i månedskiftet februar/mars 2014, og gjort om til Byavisa Sandefjord.

Hjertesakene hennes har vært saker som krever aktsomhet, forståelse og respekt for den situasjonen folk står oppe i. Hun lover at samfunns- og næringslivsengasjementet ikke vil avta, det som mange kjenner fra hennes lederkommentarer og reportasjer. 

Hildegunn S. Riksfjord tar over som redaktør for Byavisa Sandefjord fra 1. mai, etter at Henriksen har inngått en avslutningsavtale med Lundquist Media.

Arkivet: