Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Er sorg ødeleggende for «business»?
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no
Vestfold Blad mener

Er sorg ødeleggende for «business»?

90 år etter at de olympiske vinterlekene ble arrangert for første gang lurer vi på om IOC har glemt sine egne mål for lekene.

11.02.2014 kl. 08:37

I 1896 ble de første olympiske sommerlekene i moderne tid arrangert i Athen i Hellas, og i 1924 var det vinterlekenes tur i Chamonix i Frankrike. 

Vi ville ikke bli forundret om datidens olympiske komite like gjerne kunne erstattet dagens medlemmer, uten nevneverdig endring i verdigrunnlag og syn på samfunnet rundt seg.

Det vi forbinder med dem er godt modne menn som reiser verden rundt på første klasse og selger inn rettferdighet og menneskeverd sponset av Coca-Cola.

Samtidig som vi leser at et hovedmål er å utvikle de fysiske og moralske kvaliteter som er grunnlaget for all idrett, leser vi også om reprimander for svært diskret uttrykk for sorg.

Vi leser at de olympiske leker ikke bare skal bidra til, men faktisk bygge opp økt forståelse mellom mennesker – samtidig forbys enhver form for ytring som ikke er i tråd med sponsoravtalene. 

Det vi ser her fra tilskuerbenken, bidrar ikke nevneverdig til å skape en bedre og mer fredelig verden.

IOC tar ingen kostnader, men derimot kontrollerer alle inntekter og rettigheter. Verdigrunnlag mot kommersiell forretning, og IOC har sitt charter som gir klar forståelse av  dette.

I annen olympisk litteratur kan vi lese at idrett ikke kun handler om fredelig kappestrid, men også om fysiske og åndelige idealer.

Verdigrunnlaget den olympiske ideen bygger på beskrives som vennskap, respekt, solidaritet og ikke-diskriminering.

For oss som følger lekene herfra, ser vi Russlands heksejakt på homofile, og at de olympiske verdier trengs å bli satt på prøve.

Står verdiene støtt i organisasjonens virke, eller tas de kun hensyn til når de er i tråd med sponsoravtalene? Er de forbeholdt festtalene? 

Protesterer IOC, den olympiske komite, når forhold i vertslandet er på kollisjonskurs med verdiene? 

Vi får sjelden et tydelig svar, bortsett fra når sponsorreglene utfordres. IOC avfeier politikk, her er det glede og spenning som regjerer.

«IOC kommer til å slå hardt ned på alt som lukter politikk», sa Gerhard Heiberg til Dagbladet i august og advarte utøvere som vurderte regnbuesymboler til støtte for menneskerettigheter – også for de homofile i Russland. 

Flere OL har vært utsatt for boikott og/eller aksjoner som nettopp er politiske. Skal det slås hardt ned på alt, eller skal OL brukes til det som var tanken, å bygge opp økt forståelse mellom mennesker og nasjoner?

Da reprimanden kom for langrennsjentenes sørgebånd, idrettens uttrykk for sorg, ble IOCs syn på seg selv og lekene sine tydeligere for oss.

Det er ikke like lett å forklare for en kommende generasjon idrettsinteresserte. 

De olympiske talspersonene, som representerer idealenes høyborg, snakker stikk i strid med treneres og foreldres budskap ellers i livet. Vi kan si som Northug sa: «kor ble dem a?»

«Vi har den dypeste sympati for familien, venner og lagkamerater som har mistet noen de er glad i, og vi ser deres ønske om å hylle deres minne. Likevel mener vi at konkurransearenaene, hvor atmosfæren er feiring, ikke er det rette stedet for å sørge» skrev kommunikasjonsansvarlig i IOC, Emmanuelle Moreau, til VG.

Vi som trodde både feiring, frustrasjon, glede og sorg var en del av det som gjør OL til noe vi forbinder med spenning og forventning. 

Vi som pleier å si at idrettsglede har rom for både latter, tårer, skuffelse – og til tider sinne.

Personlig synes «vår mann», Gerhard Heiberg, at det var greit at langrennsjentene viste sin sorg, men måtte som IOC-mann reagere.

Med 204 medlemsnasjoner er det ikke heldig at det er fritt frem for sorg.

Langrennsekspert Fredrik Aukland er klar på at et dødsfall i nær krets er vanskelig for hele troppen. Det er hendelser som setter ting i perspektiv, og preger laget.

Det er på tide med en debatt om verdier. Er det på tide å leve opp til de olympiske idealer og verdier, framfor sponsorenes ønske om leker i ren, skjær lykkerus?

Kjære Gerhard Heiberg, la ditt eget verdigrunnlag skyve IOC-mannen i deg i bakgrunnen.

Da får vi kanskje tatt noen nye skritt mot olympiske leker som bidrar til å utvikle de fysiske og moralske kvaliteter som er grunnlaget for all idrett. Ifølge IOC.

Marianne Henriksen

Marianne Henriksen
Redaktør