Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Det angår oss fortsatt
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no
Vestfold Blad mener

Det angår oss fortsatt

Flere generasjoner etter krigen trengs det fortsatt kunnskap fra tidsvitnene. Det viser intensiteten til ververen av unge nynazister.

LEDERKOMMENTAR - 01.01.2014 kl. 21:00

Denne uka kan du lese om Blanche Major i Vestfold Blad, og hennes historie som jødisk kvinne før, under og etter krigen. Du kan lese hva hun brukte sin vonde historie til, nemlig forsoning og kunnskap.

Slik har hun bidratt til at vi kan forsøke å fatte hva som skjedde, og på hver vår måte bidra til større forståelse mellom ulike kulturer, og behovet for at vi respekterer hverandre. 

Les også: Hedret kvinne med sterk historie

Angår oss fortsatt.  Flere forfattere har delt historier i bok- og reportasjeform, om krigsseilere, tidligere fanger fra konsentrasjonsleirer og om livene deres før, under og etter krigen. 

Det har ført til minnemarkeringer av ulik art – fra snublesteiner i gatene til lystenning – for at vi ikke skal glemme, for at det forferdelige ikke skal gjenta seg. Vi har også blitt kjent med krigshistorie gjennom filmer og dokumentariske reportasjer denne høsten. 

Sorterte studenter.  Takket være ildsjelen Roy Myrland, kan du også lese om minnemarkeringen 70 år etter at studenter ble skipet ut av Stavern, etter å ha blitt tvangssendt vekk fra Universitetet i Oslo. 

De ble sortert etter arisk utseende, noen skulle fjernes – andre bli gode representanter for det tyske riket. Prosjektet mislyktes, heldigvis. 17 av studentene kom aldri tilbake i live.

Kan Ikke ties ihjel.  Hvorfor trenger vi å minnes på dette? Hvorfor må vi vite om gasskamre, jødeutryddelse og alt det grufulle som skjedde i krigsårene?

Kanskje av samme grunn som vi ikke må glemme sommeren 2011, og hva som kan skje om en gal overbevisning blir tiet i hjel.

Vi kan le av Vigrids virkelighetsforståelse, men vi må ta innover oss at noen stadig lar seg overbevise av vrengebildet som skapes av bevegelsens bakmenn.

Smertelig virkelighet.  I 2011 fikk vi, som ikke var direkte berørt, en liten flik av smerten tapene fører til. Vi så også at destruktive ideer ikke blir borte av å bli tiet ihjel. Vi lærte av tapet vi ble påført, dette må ikke skje igjen. 

La det være skrevet; like godt dokumentert som de 69 tapte livene på Utøya, er Holocaust, en engelske betegnelse på nazistenes folkemord på jødene før og under den annen verdenskrig. I perioden 1938–45 ble mer enn 6 millioner jøder drept i utryddelseskampanjen. 

Propaganda?  Etter å ha publisert Blanche Majors historie i vår nettavis, mottok redaktøren en e-post med beskyldninger om å spre propaganda og bedrive lite kritisk journalistikk. 

Avsenderen fremholdt blant annet at jødeutryddelsen aldri hadde funnet sted.

“Propagandaen” Vestfold Blad og tidsvitnene har fortalt, begrunnes i økonomisk gevinst. 

Tilbyr studenthjelp.  Redaksjonen ble sjokkert, selv om vi vet at det finnes mennesker som fortsatt benekter hva som skjedde i konsentrasjonsleirene. 

Det finnes til og med mennesker blant oss som sympatiserer med drapsmannen fra 22. juli. 

Disse menneskene rekrutterer aktivt nye medlemmer, og er årvåkne overfor de mediene som bringer tidsvitneskildringer og forsoningstanken videre. 

Disse menneskene tilbyr sågar elev- og studenthjelp på sine nettsider.

Møter hets.  Forfatter Oddvar Schølberg fortjener honnør, siden han gjør både en sterk jødisk kvinnes historie og krigsseilernes opplevelser tilgjengelige for oss i bokform. Han er ikke ukjent med å bli beskyldt for å fare med løgn - uansett hvor godt dokumentert hendelsene under andre verdenskrig er. Han er kjent med hetsen som følger, gjerne fra en avsender som hardnakket undergraver dette.

Framtidshåp.  Da Blanche Major reiste tilbake til Auschwitz med ungdommer, ga reisen henne håp for framtiden. 

Hun forsto viktigheten av å dele sin historie med andre, for at ikke destruktive ideologier skal få fotfeste igjen.

Hennes motto er å bruke de vonde opplevelsene fra fortiden – sette dem inn i nåtiden for å gjøre framtiden bedre for de oppvoksende generasjoner.

Er vi våkne nok? Vårt nyttårsønske er at vi fortsatt er våkne overfor de som kan tiltrekkes av et tankesett som fornekter faktiske hendelser, der de lokker med et inntrykk av kunnskapsrikdom og riktig regelsett.

 

---

 

Det snek seg dessverre inn en feil i teksten for lederkommentaren i papiravisen, noe vi beklager. Av studentene som ble skipet til Tyskland fra Norge, er det korrekte at ca. 17 av omlag 650 studenter mistet livet.

Marianne Henriksen

Marianne Henriksen
Redaktør