Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Tilbake på jobb
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Jeanette Skoli har fått hovedrollen i «Annie». Foto: Marianne Henriksen.

Tilbake på jobb

Jeanette Skoli (24) har fått en av hovedrollene i «Annie». – Ansiktsrykninger bekymrer oss overhodet ikke, sier regissør Frode Aleksander Rismyhr.

Tanita Wassås Kveinå
Tanita Wassås Kveinå

02.03.2014 kl. 17:00

Etter at Vestfold Blad skrev om Jeanette Skoli (24), som mistet en jobb på grunn av at hun har tourettes, har de positive tilbakemeldingene strømmet på.

LES OGSÅ: «Du trenger ikke å komme tilbake».

Hun også fått en av hovedrollene når Sandefjord teaterforening til høsten setter opp en av sine største forestillinger noensinne, musikalen «Annie».

– Ikke i tvil

– Ansiktsrykningene legger vi ikke merke til. Jeanette var den beste av de 150 som var på audition. Vi var ikke i tvil om at hun var perfekt for den rollen, og ansiktsrykninger bekymrer oss overhodet ikke, sier en fornøyd regissør Frode Aleksander Rismyhr.

Til høsten vil over 300 personer være i sving når Sandefjord teaterforening gjør en av sine største forestillinger noensinne.

Jeanette Skoli skal spille Miss Hannigan, den slemme alkoholiserte barnehjemsbestyreren. 

Annie ankommer

Jeanette og 70 andre aktører ble søndag ropt inn på Hjertnes-scenen en etter en. De er her for å bli kjent med hverandre, og den store scenen. Roller og navn blir ropt opp av Rismyhr, stolte små og store i Annie T-skjorter fyller etterhvert scenen.

Men en mangler.

Så kommer ei sped jente forsiktig inn. Den røde kjolen sitter perfekt, de røde krøllene danser rundt hode. En lillebror roper «Mamma, hva har skjedd med håret til Hedda?».

For det er 11 år gamle Hedda Berg-Dawson som har fått rollen som Annie.

Nå synger hun sangen hele koret på 70 barn har øvd på; Imorgen. Og stemmen er slett ikke sped.

Snart skal hun gi Jeanette noe å bryne seg på i barnehjemmet - og det er det mange som gleder seg til.

 – Hedda Berg-Dawson smelta oss fullstendig. Hun har ikke spilt så mye, men hun har sunget mye og har en fantastisk sangstemme, sier Frode rismyr om hovedrolleinnhaveren. Foto: Marianne Henriksen.

Takker for støtten

Når Vestfold Blad ringer Jeanette Skoli er hun tilbake på jobb på Andebu sykehjem etter arrangementet på Hjertnes.

Etter at avisa skrev om hvordan hun ble sagt opp på grunn av tourettes, har de positive tilbakemeldingene strømmet på.

– Jeg var litt redd for at andre kanskje ikke skulle tørre å ansette meg etter at jeg sto fram i avisa, men det har ikke vært slik i det hele tatt. Jeg har fått utrolig mange positive tilbakemeldinger, sier Skoli.

Andre rammes av fordommer

Hun har fått en rekke støtteerklæringer. I tillegg har hun fått meldinger fra fremmede som har lest saken og som forteller at de selv har opplevd lignende situasjoner. 

Jeanette er ikke alene om å bli rammet av fordommer forbundet med diagnosen tourettes.

– De synes det er tøft av meg å stå frem. Jeg må bare takke for støtten og omtanken, sier hun.

På jobbjakt

Hun har vært på jobbintervju til ny jobb. Da valgte hun å fortelle om sykdommen under intervjuet. Den jobben fikk hun.

– Jeg fikk jobben, men det var dessverre litt for lav stillingsprosent, slik at det ble til at jeg takket nei, forklarer hun.

Dermed er 24-åringen fortsatt på jobbjakt. Og mens hun er det skal hun spille i teater.

– Det betyr veldig mye å ha fått den rollen. Jeg gleder meg veldig til å spille i Annie, smiler hun.

Regissør Frode Rismyhr. Foto: Marianne Henriksen.

– En kjempeutfordring

«Annie» har premiere på Hjertnes kulturhus 10. oktober.

– Hun er et talent som bare må utnyttes, understreker regissør Rismyhr.

Oppsettingen av «Annie» er den første Frode Rismyhr regisserer for Sandefjord teaterforening.

– Noen vil kanskje si at Annie er litt slitt, men det er ikke så mange som setter det opp i det omfanget vi gjør nå. Det er en veldig stor forestilling og ganske omfattende i forhold til musikk og musikalske utfordringer. Det er mange store scener og det er mange involvert. Det kommer til å bli et enormt trykk. Det blir en kjempeutfordring, og jeg gleder meg, sier Rismyhr.

Åpner for flere

Sandefjord teaterforening har åpnet for at flere skal kunne drive med teater. Derfor hadde de åpne auditioner til «Annie» i november i fjor. Folk fra hele Vestfold vil stå på scenen i løpet av forestillingen – og Rismyhr lover høy gåsehud-faktor.

– Det blir et veldig stort fellesskap og et magisk miljø. Vi har bare hatt én øving, og det er allerede felt tårer,  så det lover jo veldig bra. Folk som ser på skal kjenne at de blir litt rørt.

Jeanette Skoli forteller om alle henvendelsene hun har fått som følge av medieoppslaget i Vestfold Blad, som siden gikk landet over da Sol, VG og Dagbladet også publiserte saken. Mange satte pris på at hun ga fordommene et ansikt, og fikk fram at tourette og tics verken trenger å kreve tilrettelegging eller å være en belastning for arbeidsgiver. Det er slett ingen oppsigelsesgrunn. Foto: Marianne Henriksen