Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Ventimiglia: Rivieraens Strömstad?
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Bilde 1 av 3. Vesker i alle varianter er gjengangere på det enorme fredagsmarkedet i Ventimiglia. Alle foto: Tom Brodin

Ventimiglia: Rivieraens Strömstad?

Veldig mange er ikke klar over at Italia er «rett rundt hjørnet» når de besøker den franske rivieraen.

11.01.2014 kl. 10:30

Fra Nice, for eksempel, dit mange flyr fra Torp, er det ikke mer enn en snau time med lokaltoget til nærmeste italienske by, Ventimiglia. Dette toget stopper også i for eksempel Cannes, Antibes og Menton.

Den sistnevnte «sitronbyen» kunne du lese om i forrige utgave av Vestfold Blad. Fikk du den ikke med deg, finner du artikkelen på vestfoldblad.no. 

Kjempemarked

Ventimiglia er mest kjent for det gedigne flerehundremeterlange fredagsmarkedet sitt, med allverdens klokker, briller og klær. Og ikke minst vesker, i diverse farver, materialer og kvaliteter. Prisene er antageligvis ikke særlig lavere enn i butikkene, i tillegg til at du visstnok kan risikere å kjøpe piratkopier. Disse kan du få problemer med i tollen når du kommer hjem. Så, hvis du har tenkt å besøke byen bare for én dag, kan fredagen være både den beste og den verste, alt avhengig av hvor fascinert du er av markedsstemningen og det yrende folkelivet. Ikke minst er mange eldre franskmenn på «harrytur» der. De har tatt toget, omtrent som vi bruker Strömstad-ferja på jakt etter varer som er billigere, og kanskje bedre, enn hjemme. Det er derfor mye fransk å høre, også fra selgerne. Så nordmenn som kan noe fransk, men er ukjent med italiensk, har lite å frykte.

Kvalitetsmat

Lokale produkter, som vin, olje og matvarer, er det også på markedet, som for eksempel digre parmesan- og andre ostestykker. Akkurat dét, i tillegg til masse forskjellige pølser og andre kjøttvarer, frukt, grønnsaker og fisk finner vi også inne i det store innendørsmarkedet. Det er åpent hver dag og er vel verd et besøk. «De nevnte harryhandlerne» fra nabolandet er kvalitets- og prisbevisste. Så selv om de sikkert besøker utendørsmarkedet, er det hovedsakelig innendørs de handler maten sin, som for eksempel tørkede tomater, olivenolje og balsamicoeddik.

Botanikk og arkeologi

Rett vest for byen ligger den botaniske hagen Giardini Botanici Hanbury. Den er av enkelte karakterisert som en av verdens flotteste, og det er blitt søkt om å få den på UNESCOs verdensarvliste. Den ble anlagt av Sir Thomas Hanbury. Han hadde tjent seg styrtrik på handel med te, bomull og silke i Shanghai. På slutten av 1860-tallet besøkte han både den italienske og franske rivieraen, ble fascinert av det gode klimaet og fikk kjøpt den store eiendommen. Han slo seg ned der permanent i 1871 og bygde opp den botaniske hagen fram til han døde i 1907. Hagen drives nå av universitet i Genova.

Hanbury sørget også for å grunnlegge et museum for å ta vare på levningene etter Cro Magnon-mennesker, som er funnet i huler i området. Tre av dem er en voksen mann med en høyde på hele 190 centimeter og to ungdommer, alle funnet i samme grav. 

I ei av hulene er det også funnet en avbildning av en hest. Den kalles Prewalskii-hesten og er malt for tjue tusen år siden av en forhistorisk kunstner.

Pasta og småfisk

God lokal mat må selvfølgelig prøves når vi er i det store utland. For dem som liker pasta, skal «Pasta e Basta» oppe i gamlebyen være stedet. Mange franskmenn kjører veldig gjerne lange veier for et godt måltid, gjerne også over riksgrensa, og takket være super kvalitet og store porsjoner, er denne restauranten et av reisemålene deres. 

Vi har ikke prøvd pastaen der, men en annen lokal spesialitet, fritto misto, på en strandrestaurant i enden av fredagsmarkedet. Det er stekt småfisk, som bittesmå ansjos og sardiner, sammen med blekksprut. Godt, men sikkert ikke noe for dem som krever at fisken må renses først. Så små som fiskene er, ville det vært bortimot umulig, så de gikk ned hele, med både hode og innmat. Godt.

Midt på rivieraen

Innledningsvis antydet vi Nice som et naturlig utgangspunkt for å komme til Ventimiglia, siden flere flyselskaper flyr dit fra Torp, men det går også fint å fly til både Bergamo og Pisa i Italia med Ryanair og ta toget derfra. Det gjelder imidlertid bare fra månedsskiftet mars/april når det igjen blir sommerruter, hvis da ikke én av eller begge disse destinasjonene er blant dem som flyselskapet har planlagt å kutte ut i år.

Takket være de gode togforbindelsene, kan byen være en fin base for å oppleve både den italienske og franske delen av rivieraen, som enkelte mener strekker seg så langt som fra Pisa i øst til Toulon i vest. Mens andre har snevrere definisjoner, som for eksempel fra La Spezia til St. Tropez. Uansett kan vi si at Ventimiglia ligger omtrent på midten av den populære kyststripa og er et godt utgangspunkt for turer både på den italienske og den franske sida.

Da kan du også sammenligne og eventuelt få deg en varig feriefavoritt, øst eller vest for grensa. For, selv om mye er likt fra naturens side, er det endel forskjeller som kan påvirke ferieopplevelsen din. Det er tross alt to ulike land med to ulike kulturer, selv om dagens landegrense ikke ble satt før i 1861.