Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
På lånte hjul gjennom Cuba
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Bilde 1 av 4. Amerikanske glis fra 50-tallet er et vanlig syn på Cuba. Alle foto: Rune Pedersen og Rita B. Børke

På lånte hjul gjennom Cuba

Vi svinger raskt unna en oksekjerre som plutselig befinner seg midt i kjørebanen. Det ene bakhjulet havner i et stort hull på den andre siden av veien. Det knaker og rister.

Rune Pedersen/Rita Børke - 14.02.2014 kl. 09:00

Vi befinner oss på motorveien i Cuba. Etter fire dager i Havana har vi bestemt oss for å utforske Karibiens største øy på egenhånd. I en leid bil fra Cubacar. Vi er langt utenfor vår vanlige komfortsone for kjøring. Håpet er at lang erfaring med bil på kryss og tvers i Norge er nok.

Havana

Bilen, en Accent som har kjørt 55.000 kilometer, så helt grei ut til tross for alle småbulkene. Riktignok tok det et par timer med forklaringer på spansk-engelsk, og utfylling av diverse skjema, før vi kunne kjøre, men alt virker ryddig.

Den første utfordringen var å komme seg ut av Havanna og på riktig motorvei med kurs for Vinales.  

Skiltingen i Cuba er ikke spesielt god, så det er egentlig helt nødvendig med gode kart. Når det beste kartet vi fant var et turistkart hvor motorveien var markert med tykk gul stripe, og resten var som små blyantstreker, måtte en stole på logisk sans og intuisjon.  I tillegg må konsentrasjonen være på topp. 

Få bensinstasjoner

På grunn av få biler og mange haikende som gjerne står midt ut i veien, er det viktig å ha tunga rett i munnen. Utfordring nummer to er den varierende standarden på veiene. Vi fikk dessverre nærkontakt med store hull som dukket opp som troll av eske.

På forhånd fikk vi klar beskjed om å fylle drivstoff før tanken nærmer seg reservenivå. Det kan være 200 kilometer mellom bensinstasjonene, så her gjelder det å passe på.

En stor Cadillac med minst sju personer i baksetet tuter når vi sakner ned på farten etter smellen. Vi ruller sakte inn på bensinstasjonen 200 meter lenger fremme, stopper og skjønner at høyre forhjulsdekk har sett bedre dager. Lufta siver sakte ut, og dekket er i ferd med å bli helt flatt. Vi åpner bakluka og oppdager at reservehjulet også er uten luft. Dessuten er jekken defekt. Til vår store glede har akkurat denne stasjonen et eget verksted for lapping av dekk. – No problem, sier mannen, smiler bredt med en sigar i munnviken og for en snau femtilapp er dekket lappet og satt på bilen igjen. Vår ferd gjennom Cuba kan fortsette.

Unike opplevelser

Etter en overnatting i idylliske Vinales er vi klar for en ny etappe på 230 kilometer. Så lenge man  tar høyde for at det kan komme et eller annet kjøretøy ut av jordene, og gjerne i feil kjøreretning, går dette riktig fint. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Myten om Cubas sigarer er mange.

Opplevelsen av Cuba blir bedre jo lenger vekk vi kommer fra byene. Gjestfriheten blant menneskene er stor, selv om de er konstant på jakt etter valuta som kan brukes til å kjøpe varer som tannkrem og sjampo.

Overalt hvor vi ferdes ser vi gamle og svære amerikanske bilglis fra 1950-tallet. De er restene fra Batista-regimet, som styrte Cuba før Fidel Castro og hans revolusjonshelter tok makten. Fordi det er nesten umulig å skaffe seg nye biler, er cubanerne usedvanlig nøye med å holde de gamle bilene i kjørbar stand. De gnikker, vasker og pusser på bilene og har alltid en teknisk  løsning på lager hvis noe går galt. De fleste bilene er stappfulle av folk. I Cuba betegnes det som sløsing å kjøre med halvfull bil.

Den blå lagune

Selv hadde vi fine opplevelser i byene Vinales, Cienfuegos, Sancti Spiritus, Trinidad, Santa Clara og Varadero hvor bilen til slutt ble levert. Fra Trinidad tok vi også en avstikker til Topes de Collantes. Her kan du forlate bilen et par timer å ta bena fatt. Da kan du blant annet oppleve fossefallet Salto del Caburni og svømme i bassenget nedenfor. Det var nesten så en følte seg hensatt til filmen den blå lagune.

Dekk som gull

Vi fryktet at kjøreturen skulle ta slutt i Santa Clara. Det reparerte dekket var begynt å skrante igjen, og vi måtte ta turen til Cubacars lokaler i sentrum av byen. Først fikk vi beskjed om at de skulle skifte dekk. Etter en time skjønte vi hvorfor cubanere snakker om dekk som gull. De kunne ikke skifte dekk på en bil vi skulle levere i en annen by. De ville gi oss en annen bil, men den startet ikke. Dermed startet jakten på de nødvendige delene for å få bilen til å starte. Tre personer lette med lys og lykte blant en rekke bilvrak og skrudde ut nødvendige deler. 

Tålmodigheten var langt over bristepunktet, men etter tre timer med prøving og feiling kunne vi kjøre den siste etappen. 

Konklusjon 

Det eneste du må være sikker på når du kjører bil på Cuba er at jekken virker og reservedekket er helt. Det ekte Cuba opplever man utenfor turistløypene. Så er det bare å kjøre rundt, og utforske cubanernes vennlighet ved å spise middag i deres hjem, en såkalt Paledar, og kanskje prøve en overnatting. Hvis du vil ha bilen like hel neste dag, er det lurt å parkere på en offentlig parkeringsplass med vakt.

CUBA

Cuba ligger  mellom Mexico-golfen, Det karibiske hav og Atlanterhavet.

Cuba ble oppdaget  av Columbus som gikk i land på østsiden av øya i 1492. 

Cuba ble  uavhengig i 1902.

Cuba har hatt Fidel Castro  som president siden 1959. Da tok en opposisjonsgruppe, med Fidel Castro og Che Guevara i spissen, makten på øya. Fidel Castro var president fra revolusjonen til februar i år, da hans bror, Raúl Castro, overtok makten i februar 2008.

Cubas hovedstad  Havanna, eller La Habana på spansk, har vært hovedstaden siden 1607.

Praktisk:

Det er en rekke selskaper som flyr til Havanna. Det er flere byråer som leier ut biler bla Cubacar. Er du ikke helt stø i spansk anbefaler vi at du ordner alt hjemmefra. Selv brukte vi Orkidèreiser og bestilte en ferdig pakke med både bil og overnatting på veien. De største turoperatørene som Ving og Star Tour har ulike turer til Cuba.

Reise - arkiv

Mer fra Kultur

Klare for Vinterfestival
Meld deg på UKM
Klar for Fjordfesten
Julefilmer for store og små
Nå kan alle dra på cruise
Tysk stemning i hagen på Kurbadet
Sondre flyr høyt og lavt
Skal lokke unge til biblioteket
Slik blir høsten på biblioteket
Han velger filmer for oss