Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
På Kreta går ikke tiden, den kommer
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Bilde 1 av 5. Sett deg ned med en greker. Den nye opplevelsen vil gi reisen din en ny dimensjon. Alle foto: Jakob Leth. (SE FLERE BILDER VED Å KLIKKE PÅ PILENE I BILDET)

På Kreta går ikke tiden, den kommer

I fjor tok jeg turen sammen med far, mor og tre av mine søsken. Turen gikk tilbake til den samme destinasjon som for fem år siden. Agia Marina, nær Chania på den greske øya Hellas.

Jakob Leth
Jakob Leth

21.03.2014 kl. 14:20

Et sted for selverklærte filosofer, for slappe dager, for hyggelige innbyggere, for godt lokalt øl, for god mat, for norske tippeligasupportere, for slitsom musikk, for varme, for frihet, for restitusjon, for billige Ray Ban-solbriller, for halv-dårlig kaffe, for elendig vin, for en nydelig lokal likør, for engelsktalende servitører, for å cruise rundt i cabriolet, for å utforske historie og for å oppleve.  

Kreta har klatret seg opp blant favorittene til mange nordmenn. Undertegnede inkludert. Mye av suksessen til Kreta kan de takke sine lokale, trofaste innbyggere for. Der finnes det verken dårlig vær eller dårlig tid. På de fleste turistvennlige stedene er som regel hele staben engelsk, en klar fordel for oss uerfarne turister. Spansk blir så mye å sette seg inn i før en slik tur. 

90 år gammel friskus

En 90 år gammel dame er blant grunnene til at jeg skriver så varmt om innbyggerne på øya. Det var i 2009. Ingen av oss hadde kontanter. Den gamle damen smiler. 

– Ta det bare med deg. Du kan betale senere, sier hun på gebrokkent engelsk. 

Det er slik service jeg snakker om. Hun var ekspeditør og baker på et bakeri i Agia Marina. Dagen etter fikk hun betalt med 100 prosent rente. Ett fantastisk menneske. 

Vinen smaker saft

Stamkunde hos reiseselskapene eller ikke, noen egne tips og triks kan du få med deg: Slå deg ned med de eldre grekerne som sitter å slapper av i skyggen. De elsker å prate.  

Du bør ta deg en tur innom Chania. En fantastisk by med spennende handlegater og en fantastisk brygge. Aker brygge kommer i skyggen. Skal du ha noe brukbar vin så hold deg unna det lokale. All vin du får «gratis» eller «husets», smaker saft. Når det kommer til øl anbefaler jeg Alfa. Kvaliteten har de senere årene blitt varierende og restauranter, eller tavernaer, var borte da vi var der sist. Hør gjerne med hotellet. Tavernaene med god engelsk markedsføring har ofte et litt høyere nivå, prisene er derfor likeså.