Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Opplev Italienske landsbyperler
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Vernet: Cinque Terre står på UNESCOs verdensarvliste og er en opplevelse for de fleste sanser. Nå kan du bli med på lesertur hit i oktober. 

Opplev Italienske landsbyperler

Som perler på en snor ligger de fem fiskelandsbyene som utgjør Cinque Terre (De fem land).  Billøse gater i byer som klamrer seg til fjellsiden er bare noe av det du kan oppleve langs den liguriske kyst i Italia. 

Hildegunn S. Riksfjord
Hildegunn S. Riksfjord

04.07.2016 kl. 11:54

I oktober kan du bli med på en annerledes Italia-ferie. I løpet av en liten uke får du blant annet oppleve Cinque Terre, et unikt område bestående av fem fiskelandsbyer bygd opp i terrasser langs det bratte landskapet langs kysten av Italia.

-De fem land, som området kalles, er fem byer som ligger under et bratt fjell helt ved vannet. Dette var et isolert samfunn i mange hundre år og har bare hatt tilgang via sjøen eller et eseltråkk, forteller Danne Klingenberg, som har vært reiseleder for en rekke turer til området.

Bygningene er smale og høye og klamrer seg fast til fjellveggene. Liten plass har ført til høye bygninger og mange av husene har ett rom i hver etasje.

-Det har ikke vært mulig å utvide byene, siden plassen er så begrenset. Nå er det i tillegg vernet og absolutt et sted å oppleve, sier Klingenberg.

Ta en tur til fots

Under leserturen er det lagt opp til utflukter til de forskjellige byene, båtturer, strandliv og shopping for de som ønsker det. Danne Klingenberg er klar på hvilken oppfordring hun gir de som skal besøke området.

-Ta beina fatt. Bruk fridagen til å vandre mellom byene, i alle fall to av dem. Det er utrolig flott å rusle rundt i dette området og en opplevelse man ikke får andre steder.

Gatene her er ikke fylt opp med parkerte biler, men med parkerte båter.

-Disse byene er knøttsmå og bare en av dem har en egen havn. Derfor blir båtene heist opp på land og parkert i gatene. Det er pittoresk og annerledes, forteller Klingenberg.

Verneverdig

Hele området har i dag status som nasjonalpark og står på UNESCOs verdensarvliste. I skråningene dyrkes vindruer, sitroner og oliven. Maten som serveres er selvfølgelig i all hovedsak fisk.

-Dette er byer som lever av fiske og maten de først og fremst vil servere er naturligvis fisk og skalldyr. Snakk om ferskvare. I tillegg har de selvfølgelig alt det andre det italienske kjøkken har å by på. Men er det en plass man skal spise fisk, så er det her, slår Klingenberg fast.

Fem opplevelsesdager

Leserturen som arrangeres i oktober går med buss fra Sandefjord til Gardermoen, for så å fly til Milano. Herfra går turen videre til Le Grazie de Portovenere, en idyllisk liten landsby helt nede ved Middelhavet.

-Dette er en fantastisk by. Et festningsverg med høye hus i mange farger. Det er gammelt, nydelig og lekkert, forteller reiselederen som har besøkt området en rekke ganger.

Herfra blir det uflukter både til Cinque Terre, Santa Margerita og Portofino.

-Portofino er Italias svar på St Tropez. Det er en av de mest jålete byene jeg har sett. Dette er byen man kan se kjendisene feriere. Det er vakkert, velstelt og dyrt, men vel verdt et besøk.

Det blir også besøk i Carrara og marmorgruvene som finnes her. Det blir mulig å smake lokal vin og lokale spesialiteter på en vingård.

hildegunn@byavisa.sandefjord.no

Fakta – Cinque Terre

-Består av fem små fiskerlandsbyer. (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore)

-Ligger mellom La Spezia og Genova, på vestkysten av Italia.

 -Står på UNESCOs verdensarvlisste.

-Lesertur arrangeres av Dag Aasbø Travel i samarbeid med Byavisa.

-For mer informasjon: kontakt Dag Aasbø Travel på tlf 37 15 70 31