Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Derfor er rivieraen så populær
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Derfor er rivieraen så populær

Det var det gode klimaet som fikk kongelige, rikinger og kunstnere til å vende blikket mot rivieraen på sytten- og særlig attenhundretallet.

11.01.2014 kl. 10:30

Den russiske tsaren Alexander II, franske Napoleon III og den forferdelige belgiske tyrannen Leopold II reiste gjerne til den franske rivieraen for å nyte sol og sommer, i likhet med den britiske dronning Victoria – mens for eksempel Evert Taube besøkte den italienske delen, hvor han blant annet har skrevet den populære sangen om «den glade bagarn i San Remo», nabobyen til Ventimiglia.

Andre, særlig velstående engelskmenn med helseproblemer, dro til rivieraen på helsereise.

Kyststrekningen, med klipper, stein- eller sandstrender, er sydvendt, noe som gjør at skråningene ned mot sjøen fanger opp ekstremt mye sol gjennom mesteparten av dagen. I tillegg er Middelhavet alltid relativt varmt, mens de høye fjellene rett i bakkant skjermer mot nordavinden. 

Dette fører til gode temperaturer året rundt – brukbare til og med i de kaldeste vintermånedene, da middeltemperaturen sjelden er særlig under ti grader. I tillegg til at klimaet i seg selv er godt for de fleste av oss, trives mange eksotiske planter i det vakre landskapet, noe som i enda sterkere grad virker tiltrekkende. 

I våre dager kan også «folk flest» regnes som velstående, i alle fall her i Norge. Vi kan derfor tillate oss å gå i fotsporene til tidligere tiders rikinger, som har tråkket opp løypa for oss.