Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Der nostalgien blomstrer
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Bilde 1 av 5. Julestemning på Liseberg. Foto: Göran Assner.

Der nostalgien blomstrer

Du rusler langs brosteinsbelagte gater, finner små spesialbutikker og hyggelige cafeer. På gatehjørnet spilles musikk, og du tilbys smaksprøver på nystekte vafler.

Marianne Henriksen
Marianne Henriksen

15.11.2013 kl. 09:00

Hva gjør man en hel helg i Gøteborg? spurte en bekjent fra hovedstaden da vi sjekket inn på Clarion Hotel Post, Petter Stordalens siste stolthet, i den svenske byen.

– Tja, vi har vel litt av hvert å finne på en helg uten barn, svarte vi, og tenkte på den listen med anbefalinger som strømmet inn da vi spurte om reisetips på Facebook.

Pass tiden!

Vi så fram til en helg for nytelser, (nesten) fri for shoppingsenteret Femman, Liseberg og annet vi i yngre dager forbandt med Gøteborg.

Vi var fire i følget, og kan la det være sagt to ting om det nye landemerket Petter Stordalen har åpnet i den svenske byen; vi som bodde i den gamle delen fikk vårt rom kåret til det mest praktiske med best tumleplass. Og skal du handle i baren, se nøye på klokka. Happy Hour med rimelig spise kan bli trippel-dyrt om du handler et minutt før klokka slår. 

Ellers var nettopp lobbybaren det store samlingsstedet for byens næringsliv en fredag ettermiddag – og et populært utested til langt ut i nattens små timer. 

Brukthallen

Ruslende uten planlagt mål en fredags kveld, fant vi fram til en rustikk kjellerrestaurant med hyggelige priser, koselig interiør og god mat. 

(Saken fortsetter under bildet)

I Haga ligger små butikker med stort utvalg tett, her er noe for enhver smak.

Lørdag vandret vi til to bestemte mål, først Antikhallerna, der vi lot oss friste av klassiske klokker, blant sølv, porselen og andre spesialbutikker. Brukt eller stampet, her lokket kuppene. Men dessverre var ikke alle butikkene helgeåpne, så vi måtte ta til takke med nettshopping dersom vi ville vite mer om klokkene i monterne. 

Husk: lave sko

La det være sagt; Gøteborg er ikke byen for høye hæler. Her må vi finne oss i å være piker med lave sko, uansett alder. Brostein er sjarmerende, men slitsomt på stolprende ben. Men her fikk vi nok en grunn til å stikke innom en skobutikk. Mens vi vandret langs kanalen som slynger seg gjennom byen, med tunge løvtrær i senhøstens prakt, skjønte vi at Gøteborg har mye å by på – stilarter skifter, her har ingen verdenskrig satt spor, og både mur- og trehusbebyggelse vitner om en variert by.

Sykkel er et flott framkomstmiddel her, med god skilting langs gang- og sykkelstiene, og lett tilgjengelige leiesykler.

Hodepryd og småpjus

Vel framme i bydelen Haga frister en av kafeene med smaksprøver på nystekte vafler. Inne er fristelsene så langt øye kan se. Kaker, gjærbakst, smørbrød – kortreist, økologisk, naturlig. Best av alt; kaffen smaker som hjemme, uansett hvor kontinentale vi føler oss her.

I hattebutikken får vi en innføring i å bære sin hatt med stil, og hvordan den varmer en skarp høstdag. Klart vi må kjøpe!

Lenger ned i gaten finner vi hobbybutikker. Julekort, perlede smykker, små gaver – her vrimler det av de små tingene vi kan stå og kikke på og vurdere til noen kremter utålmodig ute på gaten og vil videre.

Så var det penga da...

I bydelen som vi kjenner fra Albert og Herbert, eller som Gøteborgs Grünerløkka, går timene fort. 

På kvelden la vi turen til restauranten Lipp, som vi kjente fra ti år før. Fremdeles er spisestedet som ligger vegg i vegg med et diskotek, et av byens populære. Det forstår vi, for maten, hver eneste av de tre rettene, smeltet på tungen. 

Skal du reise hit, anbefaler vi å sikre plass i en restaurant noen dager før du reiser, for innen vi fikk sjekket andre tips vi fikk – så var de fullsatte.

En grei reisevei til grensen, litt handel, kø på E6 – vips så er vi hjemme. 

En opptelling viser at vi som vanlig har gravd litt dypere i lommeboken enn strengt tatt nødvendig, men hva gjør vel det? Vi skal grave dypt i fryseboksen for ikke å finne kjøtt til en god middag den neste måneden...

Før jeg dro, ba jeg venner om gode tips på Facebook:

Arne: Cafe Japan

Berenike: Gå p Bhoga Restaurang, Døds bra mat, beste bartender i hele byen, drinker du aldri har smakt eller sett før. De startet for et år siden og har vunnet masse priser både på mat og drikke. Eieren og holdt akkurat foredrag for kronprinsessen om hvordan de har lykkes så bra. Avslappet og man kan godt gå i jeans.

Eli Kristine: Det et supert sted der for kjøp/titting på gamle antikviteter/ting - med god kvalitet!

Kristin: Linnea Art Restaurant - og så håper jeg du skal bo på 
 Hotel Post! 

Kristine: Bjørns Bar er vår favoritt i Gøteborg! www.bjornsbar.se

Vigdis: Bokrummet i Haga er absolutt verdt å få med seg www.frupurjofixar.se/

Bjørnar: Linnea Art er topp! Pass på at taxi ikke kjører dere til Linee-gatan. Det skjer ofte og er i motsatt ende av byen....

GØTEBORG

Göteborg:  eller Gøteborg er Sveriges nest største by med en halv million innbyggere og over 900.000 i Stor-Göteborg.

Hvor:   Byen ligger på vestkysten ved Göta älvs munning.

Bystatus:   Göteborg ble anlagt på initiativ av Gustav II Adolf og fikk sin bystatus i 1621.

Göteborg  er Nordens femte største by etter Stockholm,København, Helsingfors og Oslo. Bebyggelsen i Göteborg har for en stor del vokst sammen med omliggende forsteder. Tettstedet ligger hovedsakelig i Göteborg kommune, men omfatter også deler av Mølndal kommune og Partille kommune.

Næring:  Noen av Skandinaviasstørste industrikonsern som Volvo, SKF og andre kjente teknikkvirksomheter som ESAB og Hasselblad AB har sin opprinnelse og sine hovedkontor i Göteborg.

Handel: En stor del av den svenske eksporten og importen skjer via Göteborg havn som er Nordens største.

Kilde: Wikipedia

Reise - arkiv

Mer fra Kultur

Klare for Vinterfestival
Meld deg på UKM
Klar for Fjordfesten
Julefilmer for store og små
Nå kan alle dra på cruise
Tysk stemning i hagen på Kurbadet
Sondre flyr høyt og lavt
Skal lokke unge til biblioteket
Slik blir høsten på biblioteket
Han velger filmer for oss