Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Bli med til byen med 316 soldager
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Bilde 1 av 6. Sitruskunstverkene setter virkelig sitt preg på Menton under sitronfestivalen. Foto: Office de Tourisme de menton- N.Sartore

Bli med til byen med 316 soldager

Sitronbyen Menton har 316 soldager i året, og er kjent for sine sitroner. Sagnet skal ha det til at Eva snek med seg en sitron ut av Edens Hage, og nektet å legge den fra seg før de kom til Menton.

05.01.2014 kl. 13:29

Fra 15. februar til 5. mars neste år feires den 81. sitronfestivalen i Menton.

Temaet i 2014 er livet under havets overflate, noe som betyr at de mer enn tre hundre sitruskunstnerne kommer til å pryde byen med allverdens undervannsmotiver ved hjelp av sitroner, klementiner og appelsiner i ulike nyanser av gult og orange.

Nest største festival

På nettsidene til festivalen kan vi lese at kunstverkene kan være opptil ti meter høye, og at det totalt går med til sammen rundt 145 tonn sitrusfrukter for å lage dem.

Sitronfestivalen er den neste største festivalen på Rivieraen, med bortimot en kvart million besøkende, bare slått av karnevalet i Nice, men foran Monaco Grand Prix.

Forøvrig er det verd å merke seg at karnevalet i Nice, en halvtimes togtur unna, både starter og slutter bare én dag tidligere, så hvis du først tar turen, kan du lett få med deg begge deler.

Orkidéfestival også

Samtidig med sitronfestivalen, er det også orkidéfestival i byen. Der kan du se allverdens vakre og sjeldne orkideer med et mangfold av farver, fasonger og lukter.

Og i de mange parkene, som alle ble anlagt rundt det forrige århundreskiftet, er det en overdådig vårblomstring nettopp i februar.

Et paradisisk sted

I Menton forteller de gjerne myten om Eva, som etter at hun ble kastet ut av Paradisets hage sammen med Adam, våget seg til å ta med seg en sitron ut av Eden. Det var ikke Adam særlig glad for, siden han fryktet enda mer av Guds straffedom. Så han ba Eva kaste den fra seg. Det ville hun ikke, før de etter mange strabaser kom til Menton.

Først der syntes hun det var sammenlignbart med Eden og la fra seg frukten. Den skal være opphavet til de helt spesielle sitronene der, enda gulere og mer smakfulle enn alle andre sitroner.

At myten har oppstått, er kanskje ikke så rart, siden det sies at byen, som ligger så langt «ned og til høyre» som det går an å komme på Frankrike-kartet, i gangavstand til Italia, er det stedet i hele Europa du er sikrest på å få fint vær. I gjennomsnitt er det hele 316 soldager i løpet av et år. Og vinter er det ikke i det hele tatt.

Sommeren i Menton

For den som ikke lar seg friste til en tur nå vinterstid, men heller vil dra på badeferie, forteller statistikken at det, etter vestfoldske mål, er veldig gode badetemperaturer i alle fall fra slutten av mai til midt i september.

Da er den daglige gjennomsnittstemperaturen hele tida mer enn 20 grader i sjøen, med en topp på 23 i overgangen mellom juli og august. Ikke så rart når vi samtidig får vite at det gjerne er 340 soltimer i juli, det vil si et gjennomsnitt på 11 hver eneste dag.

Vakker bebyggelse

Mentons relativt nyere historie forteller at byen i hele 443 år, fra 1346 da Charles Grimaldi kjøpte den, til den franske revolusjon i 1789, tilhørte Monaco. Så fulgte en veldig turbulent periode som kasteball mellom Frankrike, Monaco, Sardinia og hertugdømmet Savoy, før den endelig ble fransk i 1861.

Mesteparten av husene i gamlebyen, er fra disse århundrene, og på en av husveggene henger Grimaldi-familiens våpenskjold.

Bebyggelsen er vakker, i typiske provencalske pastellfarver, som er gode å hvile øynene på, kanskje særlig fra stranda, der vi kan se store deler av gamlebyen på én gang.

Markeder og museer

Som så mange andre byer i området, har også Menton flere markeder, både for vanlige ferske dagligvarer, klær, antikviteter og andre bruktvarer, og «hummer og kanari».

Også museene kan være verd et besøk. Der finner du både kunst og historiske skatter.

Om disse og veldig mye mer kan du lese på byens veldig informative turistnettsider, tourisme-menton.fr. Teksten er også på engelsk.

I neste uke tar vi deg med over grensa, til Ventimiglia i Italia, som også er verd et besøk hvis du først tar turen.

Mange trenger hotellplass når sitronfestivalen arrangeres samtidig med karnevalet. Heldigvis er avstandene korte. Da kan kanskje det hyggelige norskeide Hotel Normandy i Cap-d’Ail være et godt alternativ. Foto: Tom Brodin

FLY TIL NICE:

 • Norwegian, SAS og KLM flyr alle fra Torp
 • Et søk på en tilfeldig dato i perioden viste på søketidspunktet en laveste pris på 1.245 kroner med KLM via Amsterdam.
 • Avstanden fra Nice til Menton er tre mil, i tillegg til noen ekstra kilometer fra flyplassen.
 • Imellom finner du blant annet Villefranche, Èze, Cap-d’Ail, Monaco og Rocquebrune.
 • Alt er tilgjengelig både med jernbane og buss.
 • Alle ordinære bussturer innenfor fylket Alpes Maritimes koster én euro.

Sitronfestivalen

 • Varer fra 15. februar til 5. mars 2014.
 • Involverer mer enn tre hundre personer.
 • Kunstverkene lages av 145 tonn sitrusfrukter.
 • 230.000 mennesker besøker festivalen.
 • Arrangeres samtidig med karnevalet i Nice.
 • Stort trykk på overnattingssteder under festivalen, så vær tidlig ute med å bestille.

Reise - arkiv

Mer fra Kultur

Klare for Vinterfestival
Meld deg på UKM
Klar for Fjordfesten
Julefilmer for store og små
Nå kan alle dra på cruise
Tysk stemning i hagen på Kurbadet
Sondre flyr høyt og lavt
Skal lokke unge til biblioteket
Slik blir høsten på biblioteket
Han velger filmer for oss