Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
«Ahlan wa sahlan» – Velkommen til Jordan
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Bilde 1 av 4. Også i Wadi Rum kommer kameldrivere løpende til for å få oppdrag av turister. Foto: Bjørn Hoelseth

«Ahlan wa sahlan» – Velkommen til Jordan

Gjestfriheten åpner seg mot turistene uansett hvor i verden de kommer fra. Smilende og åpne ansikter møter deg overalt hvor den tilreisende spør om råd, hjelp eller den rette veien. Innreiseprosedyrene er enkle, iallfall for skandinaver. Hotellene og busser er moderne og behagelige, maten spennende og attraksjonene står i kø. Det er bare å reise.

Bjørn Hoelseth - 20.01.2014 kl. 08:00

Utrygt i disse tider? Ikke slik vårt reisefølge opplevde det. Siden Jordan sluttet fred med Israel etter Osloavtalen, har de to landene samarbeidet godt om mange praktiske prosjekter i tyve år.

Busslaster med turister krysser grensen mellom Jordan og Israel uten problemer. Mange av de tilreisende er nemlig pilgrimer som ønsker å se hellige og historiske steder i begge land. Det legger israelerne og jordanerne til rette for.

I tillegg har israelske eksperter bistått Jordan i irrigasjonsprosjekter. Nyutviklede vanningsanlegg etter ”dryppmetoden” sørger for at store ørkenområder er gjort fruktbare og forsyner jordanerne med rimelige landbruksprodukter. Vi reiste gjennom noen av disse områdene og kunne se kontrasten til de arealene som ikke var irrigert. Det regner og snør mer i Jordans høyland enn mange tror. Vel å merke i høyden og langt fra kysten. 

Start i Akaba

Hvor reiser skandinaver om vinteren i sitt ”nærområde”? Stort sett Kanariøyene utenfor Afrikas kyst, før revolusjonen i Egypt også Sharm el Sheik og Hurgada. Siden jeg har erfaringer fra disse feriestedene, er det lett å anbefale Akaba som alternativ. Temperaturen og antall soldager er som i Sharm, men kortreiste opplevelser og severdigheter er mye lettere tilgjengelig fra Jordans havneby. 

Det er en levende by med et basarlignende sentrum samtidig som strendene utenfor er behagelige og vannet krystallklart. Hotellområdene med sine innbydende svømmebasseng, vakre parker og effektive serviceanlegg av alle slag gir turistene mye valuta for pengene. Jordanerne bygger for tiden med saudiarabisk hjelp ut nye store hotellkomplekser i et forsøk på å konkurrere med Eilat i Israel på den andre siden av bukten. Hele nyttehavnen med containermottak skal rett og slett flyttes vekk fra byen og lenger sørover for ikke å skitne til turistområdene. Her går det med milliarder av kroner. 

Opplevelser i kø

Fristende strender er én ting. De fleste turister kommer til dagens Jordan for å oppleve historie, kultur, folklore og spennende syns- og smaksinntrykk. Dem er det nok av: Naturreservatet og ørkenområdet Wadi Rum (Lawrence of Aabia!), det sagnomsuste Petra (det absolutte høydepunkt), Nebo-fjellet der Moses så ut over det lovede landet Kanaan, Madabas kristne katedral med 500-tallets mosaikk-kart som viser alle de gamle hellige stedene i et kompakt pilgrimsområde uten statsgrenser, Ammans gamleby og citadell, det romerske Gerasa (nå kalt Jerash), middelalder- og korsfarerborgen i Ajloun, Dødehavet og Jordanelven.

Inntrykkene er mektige, samtidig som en blir minnet på hvilken enorm innflytelse den greske kulturen og romertidens Pax Romana har øvd på et sammenhengende belte rundt Middelhavet i den antikke tiden – Mare Nostrum. Det kommer særlig til syne i Jerash, som kan vise fram de best bevarte levningene av romersk byggekunst og byplanlegging noe sted utenfor Italia selv.

Noen forholdsregler

Vi opplevde ingen negative episoder som skyldtes forholdene i Jordan eller som hadde sammenheng med tilstandene i Midtøsten. Men noen er mer utsatt for mageonder eller fordøyelsesbesvær enn andre, og da iler guidene til med råd og dåd, om man ikke har med egne remedier. Ikke noe av det vi opplevde har noe med dette spesielle landet å gjøre. Man må jo ta hensyn til en annen bakterieflora og generelt være kritisk til vann og mattilbud utenom hoteller og restauranter med vestlig standard.

Apotekene i Jordan er verdt å nevne. Siden bare velstående mennesker går til doktor når noe inntreffer, er det apotekene som er førstelinjetjenesten i helsevesenet. De ansatte her har lang og grundig utdannelse, og det er de som gir befolkningen helseråd – og forsyner dem villig vekk med medikamenter som i Norge er strengt reseptbelagt. Her diagnostiserer farmasøytene mangehånde plager og foreskriver riktig medisin. Sykehusene i Amman, Akaba og andre større byer har høy standard.

Unngå folkemasser

Det er heller ikke nødvendig å oppsøke større folkeansamlinger etter fredagsbønnen eller oppholde seg i nærheten av store demonstrasjoner. De siste er det noen av, selv om de stort sett er rettet mot myndighetenes skatte- og avgiftspolitikk og andre innenriksproblemer. Under vårt opphold var folk sinte over en økning i bensinavgiften. Opprørspolitiet sto klar med vannkononer i kryss og rundkjøringer i Amman, men ikke noe alvorlig skjedde. Turistområdene er helt skjermet.

Så var det trafikken: Her bør man være langt mer årvåken enn hjemme. Jordanerne bryr seg lite om trafikkreglene når de har det travelt, og lys på frontlyktene i mørket er ikke alltid slått på. Sikkerhetsbelter er for pyser. Fotgjengeroverganger er nærmest målfelt, og en jordaner bak rattet må man helst ha øyenkontakt med for at han skal skjønne at du er en myk trafikant. Tallet på alvorlige trafikkulykker er derfor stort.

Som overalt ellers bør man vise respekt for religiøse og kulturelle tradisjoner. Mange jordanere reagerer på naken hud på hellige og offentlige steder, og det anbefales å kle seg slik at skuldre, knær og navle er tildekket når man ferdes der.

JORDAN

Offisielt navn:  Det Hashemittiske Kongedømmet Jordan

Statsoverhode:  Kong Abdullah II (1999 - )

Historie i nyere tid:  Opprettet som britisk mandatområde etter 1. verdenskrig, uavhengig i 1948.

Folketall:  6,5 mill.

Over 60 prosent av befolkningen er palestinere

Hovedstad:  Amman (2,4 mill.) Andre store byer Irbid, Zarqua, Akaba.

Språk:  Arabisk, de fleste har gode engelskkunnskaper.

Økonomi:  Landet har få naturressurser. Viktigste inntektskilder er eksport av pottaske og fosfat, kapitaloverføringer fra jordanere i utlandet, og turisme.

Landet får store bistandsmidler fra USA og EU.

Valuta:  1 jordansk dinar = 100 fils = NOK 8,45 (2013). Kursen er bundet til US dollar.

Arbeidsledighet:  13 prosent offisielt.

Landet er relativt stabilt, og inngikk en fredsavtale med Israel i 1994 i forbindelse med Osloavtalen.

Innreise:  Nordmenn trenger visum for opphold i Jordan. Det anbefales at man alltid har med seg passet.

Lokale skikker:  Jordanere er svært hyggelige og gjestfrie. Det er forbudt å fotografere ambassader og militære anlegg. Man skal kle seg «anstendig» i det offentlige rom.

Minibanker er lett tilgjengelig  i Amman og de fleste stedene der turister ferdes. Visa og Mastercard aksepteres de fleste steder.

Skandinaviske reiseselskaper  som arrangerer turer til Jordan er blant andre Albatros, Apollo og Star Tour Temareiser arrangerer gruppeturer til Jordan. Rundreiser for grupper (også med besøk i Israel om  ønskelig) og/eller badeferie i Akaba. 

Reise - arkiv

Mer fra Kultur

Klare for Vinterfestival
Meld deg på UKM
Klar for Fjordfesten
Julefilmer for store og små
Nå kan alle dra på cruise
Tysk stemning i hagen på Kurbadet
Sondre flyr høyt og lavt
Skal lokke unge til biblioteket
Slik blir høsten på biblioteket
Han velger filmer for oss