Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Vin til litt av hvert på fridag og helg
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Arkivfoto.

Vin til litt av hvert på fridag og helg

Forrige uke var det 1. mai og oval weekend, neste er det 17. mai pluss pinsehelg. Så da passer det med litt vin til litt av hvert.

Kjell Arne Bratli - 10.05.2013 kl. 15:23

Denne uken er midt mellom, men har både Frigjøringsdagen, Kristi Himmelfartsdag og en fredagsfri for mange i seg. 

Apropos datoer. I år faller Kristi Himmelfartsdag på 9. mai, i fjor falt den på selveste Nasjonaldagen. Glem ikke at dagen er en viktig dag for de kristne, selv om mange først og fremst setter pris på ekstra fri.

Kristi Himmelfartsdag feires alltid på en torsdag og er helligdag og fridag. Mange tar seg også fri på den inneklemte fredagen, og dermed blir Kristi Himmelfartshelgen en ordentlig langhelg på vårparten.

Og Kristi himmelfartsdag feires 40 dager etter påske, og markerer at Jesus ble tatt opp til himmelen. Dagen er bevegelig og feires sjette torsdag etter første påskedag. Påsken på sin side flytter seg hvert år. Den første dagen første påskedag kan falle på er 22. mars, dermed er den tidligst mulige dato 30. april. Kristi Himmelfartsdag kan senest falle på 3. juni.

Et par av produsentene

Ukens Chablis er en forfriskende matvin for denne tid på året, og produsenten fortjener ros for den druefriske vin han skaper.

Vinhuset ble grunnlagt i 1814 av Joseph Moreau, som startet sin karriere som tønnemaker.

Han giftet seg med Olympe Ducard, datter av en vinmaker i Chablis. Dette ble starten på den grenen av Moreau-familien som eier vingården i dag. Eiendommen omfatter omlag 120 hektar og produserer alle fire kvalitetsnivåer; Petit Chablis, Chablis, 1er Cru og Grand Cru.

Louis Moreau er sjette generasjon og utdannet vinmaker. Som gutt var han med sin far i vinmarken og lærte alt om Chablis. Senere studerte han ønologi og vitikultur både i USA og Frankrike.

Louis har jobbet for flere forskjellige produsenter i California. Moren til Louis kom fra Tønsberg, noe som gjør ham halvt norsk. Hans fulle navn er Louis Finn Moreau.

Han lager viner som er friske og fruktige i stilen, og det er kun Grand Cru som får et kort opphold på fransk eik. Noen av vinene kan lagres inntil 15 år. Domaine Louis Moreau har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale priser.

Den flotte druekarakteren, så på sin Chablis bruker han ikke eik i det hele tatt.

Giacomo Montresor

Ukens andre “vinner” er huset Montresor. Familien har sine røtter fra Loire-dalen i Frankrike. Greve Claude de Montresor hadde en rekke historisk viktige verv under kardinal Richelieu, og deltok også i politiske hendelser som spesialrådgiver til hertugen av d'Orleans, en fetter av kongen.

Montresor-familien nevnes også i Edgar A. Poes berømte fortelling "The Amontillado Cask", hvor et familiemedlem beskrives som en topp vinkjenner med en ypperlig gane. I det 16. århundre flyttet en del av familien fra Chateau Montresor til Verona i Italia. Her kjøpte de opp landområder hvor de kultiverte vinranker. På midten av 1800-tallet begynte Giacomo Montresor å selge sin vin under familienavnet, og kunne vel knapt ane at 100 år senere var hans viner spredd over hele verden.

Hans suksess videreføres gjennom hele prosessen også i dag, fra dyrking av druene til selve distribusjonen. Montresor-familien benytter kun naturlige midler i vingårdene, ingen bruk av kjemiske sprøytemidler eller plantevernmidler forekommer. Vinhuset er også innovative når det gjelder bruk av ny teknologi i både vinmarkene og i selve vinhuset. 

Og selvsagt glemmer vi aldri Antiche Terre, som gang på gang gir oss delikate smaksopplevelser. 

Ha en god langhelg!

Antiche Terre Garganega  

Italia, Veneto, Verona.

Produsent: Antiche Terre. 

Hvitvin. Årgang 2012. Druer: 100% Garganega Bianca. Frisk og fruktig med aromaer av pære og grønne epler. Passer som aperitiff og til fisk, ost, toast med vellagret ost o.l.

Serveringstemp: 7-10° C.

Kr 109,90 (75 cl).

Varenr: 9941401

Vurdering: 4+

Louis Moreau Chablis 

Frankrike, Burgund.

Produsent: Louis Moreau.

Hvitvin. Årgang 2011. Druer: 100% Chardonnay. En vellaget og god Chablis, drueren og frisk, mye for pengene.  Passer som aperitiff og til fisk og sjømat.

Serveringstemp: 9-10° C.

Kr 159,90 (75 cl).

Varenr: 3298001.

Vurdering: 5+

Antiche Terre El Rosè

Italia, Veneto, Veronese.

Produsent: Antiche Terre.

Rosévin. Årgang 2012. Druer: Corvina 100%. Frisk og fruktig med smak av kirsebær og bringebær, en likandes rosé. Passer som aperitiff og til salater, grønnsaksgratenger og lyst kjøtt.

Serveringstemp: 7-10° C.

Kr 115,00 (75 cl).

Varenr: 425801.

Vurdering: 5-

Terres de Saint-Louis

Frankrike, Provence, Coteaux Varois.

Produsent: Estandon. 

Rosévin. Årgang 2012. Druer: Grenache 70%, Cinsault 20%, Syrah 10%.  En meget god og fruktig rosé med smak av kirsebær og jordbær. Passer som aperitiff, veldig bra til sjøkreps og andre skalldyr.

Serveringstemp: 8-12° C.

Kr 119,90 (75 cl).

Varenr: 405501.

Vurdering: 5+

Montresor Capitel della Crosara

Italia, Veneto.

Produsent: Montresor.

Rødvin. Årgang 2012. Druer: 60% Corvina Veronese, 30% Rondinella, 10% Molinara.  En kraftig Valpolicella Ripasso til det gode vilt, storfe og lam. Smakt til helstekt rådyrlår med kantareller.  

Serveringstemp: 16-18° C.

Kr 139,90 (75 cl).

Varenr: 4280601

Vurdering: 5+

Lagunilla Gran Reserva 

Spania, Rioja.

Produsent: Bodegas Lagunilla.

Rødvin. Årgang 2005. Druer: Tempranillo 80%, Garnacha 20%.  Drikkes nå, har intet å hente på lengre lagring. Fatlagret i fire år. Jeg tar den til grill av spareribs, storfe og lam.

Serveringstemp: 16-18° C.

Kr 150,90 (75 cl).

Varenr: 4602201

Vurdering: 4-