Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Velg riktig drikke til julematen
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Velg riktig drikke til julematen

Får få dager siden leste jeg en artikkel i denne avis om Brit A. Stensgaard og Hilde Sannerholt og deres pikante juletapas i Helgeroa. Det er et interessant og utfordrende perspektiv på en høytid full av mattradisjon.

Kjell Arne Bratli - 20.12.2013 kl. 09:45

Gourmetmat i Helgeroa

Min tapasfavoritt, dadler surret inn i bacon og  stekt i ovnen, sammen med julepostei, spekeskinke og serranoskinke fra lokalkjøpmann, ledsaget av poteter og asparges er fra Brunlanes. 

Og den som med en gang påpeker at  serranoskinke er ikke helgeroaisk men spansk, har selvsagt helt rett.  

El jamon serrano er en type spansk fjellskinke med fremtredende smak og lavt saltinnhold og oftest mørere enn norsk, laget av kjøtt av landsvin foret med mais og urter. Nok om det, Helgeroa settes uansett på min liste for en gourmetreise.

Hvitvin til ribbe?

Men svineribbe er og blir julemat nummer 1 for de fleste. Spesielt på Østlandet er man glad i denne tradisjonelle delikatessen og Vestfold er intet unntak. Til den kan drikkes vann og mineralvann, øl og akevitt – og selvsagt vin.  Husker vi på å styre unna de litt for stramme og tørre vinene, er det mye som passer til svinekjøttet. For mye eikepregede viner kolliderer også fort.

Det du skal se etter, er viner med bløt og rund karakter, og gjerne med en god fruktighet. Og det er greit å huske på at det er din og dine gjesters smak som gjelder, ikke ekspertenes – for til svin er det mange meninger og anbefalinger.

For mange er det trend å drikke hvitvin til ribbe og pinnekjøtt, ja, en god musserende går også. En tradisjonalist vil nok heller anbefale rødvin til både ribbe og pinnekjøtt, hvitvin til juletorsken, og gjerne rosévin til annendags kalkun. Ukens seks viner har derfor et bredt smaksregister og dekker det meste av julematen.

Dette spiser vi

Statistisk spiser 55 prosent  av nordmenn svineribbe til middag på julaften, mens 37 prosent spiser pinnekjøtt og to prosent velger lutefisk på den store dagen, ifølge Matforsk.

Fire prosent  av de spurte sier de spiser kalkun, mens tre prosent spiser skinkestek. 

Seks av ti  sier at de synes det er viktig å spise tradisjonell julemat også i romjulen, og andre populære romjulsmiddager er laks, ørret og kalkun.

Seks av ti  sier de spiser julefrokost eller brunsj første juledag med mange forskjellige retter eller påleggstyper.

Øverst på påleggslisten  er røkelaks, fulgt av eggerøre og sylte. Kalkun er storfavoritt på nyttårsaften  og 32 prosent spiser kalkun den dagen.

Det skal også legges til  at 200.000 sier at de spiser Pizza Grandiosa på julaften, og i adventtiden spises anslagsvis 2,5 millioner Grandiosa-pizza. Legg så til at det finnes andre frossenpizzaer og et utall pizzarestauranter, så øker nok dette tallet enda ganske mye så høyere. For veldig mange er nok pizzaen formiddagsmat eller kveldsmat på julaften. Uansett, alt kan du bruke vin og vann til. Eller en god eplemost, det er alltid deilig til fet mat.

Il Passo 2011 

Italia, Sicilia.

Produsent: Vign. Zabù.

Rødvin. Årgang 2011. Druer: 50% Nero díAvola, 30% Merlot, 20% Nerello Mascalese. Preg av røde og mørke bær. God til fugl, rådyr og annet småvilt, storfé, taco og oster.

Serveringstemp. 16-18 C.

Kr. 129,90 (0,75 l) 

Varenr. 5674101.

Vurdering: 5+

Casal Garcia Rosé Vinho 

Portugal, Minho.

Produsent: Aveleda.

Rosévin. Druer:  50% Vinh„o, 30% Azal Tinto, 20% BorraÁal. Frisk og god fra langt nord i Portugal, smak av litt bringebær. Godt alternativ til kalkun og fiskemat. 

Serveringstemp. 8-10 C.

Kr. 99.90 (0,75 l) 

Varenr. 5174701.

Vurdering: 5

Allram Lössterrassen Grüner Veltliner BiB

ÿsterrike, Strassertal.

Produsent: Allram.

Hvitvin. Årgang 2012. Druer: 100% Grüner Veltliner. To-liters Landwein. Anvendelig Grüner Veltliner til fisk og kylling, grønn salat og som aperitiff.

Serveringstemp. 8-10 C.

Kr. 257,10 (2 l) 

Varenr. 855706.

Vurdering: 5

Gonet Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut

Frankrike, Champagne.

Produsent: Michel Gonet & Fils.

Musserende. Årgang: 2002. Druer: 100% Chardonnay. AOC Champagne. Velger meg denne til romjul og nyttÅr, en virkelig god Champagne, festaperitiff og til gode skalldyr og fisk.

Serveringstemp. 7-10 C.

Kr. 327,00 (0,75 l) 

Varenr. 864301.

Vurdering: 6

Rasteau  

Frankrike, Frankrike, Rhône Sor, Côtes du Rhône.

Produsent: M. Chapoutier.

Rødvin. Årgang 2010. Druer: 100% Grenache. Mange av Rhones viner egner seg til mange av julens kjøttretter.  Denne til alt fra lam til det røkte og grillede, samt ost. 

Serveringstemp. 16-18 C.

Kr. 159.90 (0,75 l) 

Varenr. 781001.

Vurdering: 5+

Dominio de la Vega Reserva Brut Nature 

Spania, Requena.

Produsent: Dominio de la Vega.

Musserende. Årgang: 2010. Druer: 70% Macabeo, 30% Chardonnay. DO Cava. Spansk Cava lages etter champagnemetoden, vel verdt prisen. Som aperitiff og til skalldyr.

Serveringstemp. 7-10 C.

Kr. 169,00 (0,75 l) 

Varenr. 835301.

Vurdering: 5