Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Ukas vinanbefaling
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Ukas vinanbefaling

Denne uke litt om Tysklands distrikter og kvalitetssystem, som er basert på druemostens sukkerinnhold ved innhøstning. 

Kjell Arne Bratli - 01.02.2013 kl. 18:00

For en som har prøvd seg på lavkarbo er søte viner som bomber å regne.

Men Tysklands engang så søte vinproduksjon har de seneste 20 år gjennomgått en like dramatisk utvikling som enhver slankekur. I 1985, tror jeg, skrev jeg en artikkel kalt ”Life beyond Liebfraumilch” (tittelen hentet fra en bok jeg hadde lest). Året før ble det solgt over 175 millioner flasker av den søte og billige tyske Liebfraumilch´en.

I dag er markedet totalt endret, med stor etterspørsel etter tørre hvitviner av høy kvalitet. Eksporten av Liebfraumilch er i dag omtrent halvparten av den gang, og det er stor fokus på kvalitet på de hvite og økende fokus på rødvinsproduksjon.

Denne ukens tyske, Kühling-Gillot Nierstein Pettenthal Riesling, er en slik representant for dagens produksjon.

Sant nok koster den over tre hundre kroner, men en gang er det verdt hver krone. Dette er rett og slett godt, veldig godt. Den er QbA, altså Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete. Som de fleste sikkert vet er tysk vin delt opp i 4 klassifikasjoner: Deutscher Tafelwein, Deutscher Landwein, Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) og Prädikatswein.

Vinen kommer fra Rheinhessen, som  dyrker mye av druene Müller-Thurgau og Sylvaner, men Riesling er økende også her, sammen med Ehrenfelser. Regionen er den største i Tyskland.

I Tyskland finnes det totalt 13 områder som produserer Qualitätswein.

Historisk sett er Rheingau sammen med Mosel blant de eldste vinproduserende områdene i Tyskland. Begreper som Kabinett ble oppfunnet her. Kabinett betegner særlig utsøkte kvalitetsviner, nemlig dem, som blev oppbevart i et spesielt rom, kabinettet. I dette vinområdet er hellningene på åssidene ned mot elven på nærmere 60 grader.

 Det gjør maskinell innhøstning teknisk umulig. Klimatisk sett er Rheingau et av de varmere distriktene i Tyskland. Noe som gir en annerledes vinstil enn den man normalt finner i Moseldalen.

I Rheingau er det mer populært å produsere tørre viner. Her er det Riesling-druen som dominerer vinmarkene. Vinene her er aromatiske, karakterfulle, elegante og med kraftig syrlighet. Saale-Unstrut strekker seg langs Unstrut fra Lauche til munningen i Saale ved Namburg og langs Saale fra Jena til Burgwerben ved Weisenfels, med vinberg i Kaatschen, Schulpforte og Bad Kösen. 

Mosel, som inntil 2006 ble kalt Mosel-Saar-Ruwer, ligger sydvest i Tyskland og er den femte største av landets vinregioner. Jordsmonnet er preget av skifer, noe som ofte gir en spesiell mineralitet i vinene herfra. Vinene er meget lette og delikate. De beste kvalitetsvinene kommer fra enkeltvinmarker rundt landsbyene Wehlen, Bernkastel, Erden. Saar er en sideelv i sør, hvor det produseres slanke, strengere viner. Rieslingene fra området rundt Scharzhof er blant Tysklands dyreste. Rüwer er den andre sideelven til Mosel hvor det også produseres Riesling av topp kvalitet, spesielt rundt landsbyen Eitelsbach.  

Romerne begynte

Tysklands vinproduksjon begynte med at Romere plantet vinstokker i de bratte skråningene i Moseldalen. Tyskland hører til de nordligste vinproduserende landene og har generelt et kjølig klima for vindyrking. Nær 80 prosent av de tyske vinene er hvite og har tradisjonelt vært søte med lavt innhold av alkohol, men i dag er de fleste tørre eller halvtørre. Særlig i de nordligste distriktene har elvene en stor betydning for vindyrkingen. I de bratte dalsidene ned mot Rhinen og Mosel gjør det relativt varme elvevannet vekstsesongen lenger og minsker faren for nattefrost seint på våren og tidlig på høsten.

Det benyttes rundt 135 forskjellige druesorter i Tyskland, 100 til hvitvin og 35 til rødvin. I dag er rundt 35 prosent av vinmarkene beplantet med rødvinsdruer. 

Boisset les Ursulines Chardonnay

Frankrike, Bourgogne.

Produsent: Jean-Claude Boisset.

Hvitvin. Årgang 2011. Druer: 100% Chardonnay. AOC Bourgogne. Saftig frukt, dempet fat. Passer til skalldyr, rike fiskeretter med saus, kalkun, modne oster.

Serveringstemp: 9-12 grader C.

Kr 138,40 (75 cl).

Varenr: 191901.

Kühling-Gillot Nierstein Pettenthal Riesling GG

Tyskland, Rheinhessen.

Produsent: Kühling-Gillot.

Hvitvin. Årgang 2011. Druer: 100% Riesling. QbA. Fyldig, nesten overdådig og elegant, en riesling for det beste fra sjøen og saftig lyst kjøtt.

Serveringstemp: 9-13 grader C.

Kr 320,90 (75 cl).

Varenr: 5930601.

Montrose les Lézards Chardonnay

Frankrike, Côtes de Thongue.

Produsent: Domaine Montrose.

Hvitvin. Årgang 2011. Druer: 90% Chardonnay, 5% Viognier, 5% Rolle. Noe utviklet frukt, passer som drikkevin og til pasta og lyst kjøtt.

Serveringstemp: 9-12 grader C.

Kr 358,80 (300 cl).

Varenr: 222806.

Santa Gloria Cabernet Sauvignon

Chile, Maipo.

Produsent: V.S.A. 

Rødvin. Årgang 2011. Druer: 100% 100% Cabernet Sauvignon. Morsomt å smake storebror Cabernet Sauvignon like etter forrige vin. Også denne god, passer til lam, vilt og biff.

Serveringstemp: 16-18 grader C.

Kr 97,90 (75 cl).

Varenr: 138901.

La Verdosa Coupage Grenache Syrah

Spania, Méntrida.

Produsent: La Verdosa.

Rødvin. Årgang 2010. Druer: 80% Grenache, 20% Syrah. DOC Mentrida. Håndplukkede druer, tett og mørk deilig vin som passer til vilt, grillet biff, reinsdyr og rådyr.

Serveringstemp: 17-18 grader C.

Kr 181,10 (75 cl).

Varenr: 240901.

Chanson Santenay

Frankrike, Santenay.

Produsent: Chanson Père & Fils.

Rødvin. Årgang 2010.
 Druer: 100% Pinot Noir. AOC Santenay. En god og elegant Santenay, preg av røde bær og litt tørket aprikos, Passer til vilt og grillet kjøtt.

Serveringstemp: 15-17 grader C.

Kr 208,30 (75 cl).

Varenr: 138901.