Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Tid for asparges
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Tid for asparges

For en deilig tid for vin og grønt. Eller hvitt grønt – i form av hvit asparges.

Kjell Arne Bratli - 01.06.2013 kl. 14:33

Grønn asparges har de fleste oppdaget, men for meg er det den hvite som er det beste.

Hvit asparges har en delikat smak, med en fin balanse mellom bitterhet og sødme. 

I følge Bama er det et godt tips å fremheve denne sødmen ved å tilsette litt sukker når du koker aspargesen.

Den klassiske retten er dampet hvit asparges servert med hollandaisesaus, men jeg prøvde en anbefaling der de faste, ranke hvite skudd ble servert med vaktelegg og trøfler. Deilig elegant!

Akkurat nå aspargesen helt på topp, selv om vi heldigvis får tak i bra kvalitet hele året gjennom. Hvit asparges av topp kvalitet skal være rett i formen og fast i konsistensen, igjen i følge Bama. Når du bøyer en asparges skal den kjennes stiv og skal knekke rett av ved hardt press.  Asparges oppbevares for øvrig kjølig, best ved 7-8 C. Svalskap er bra, og vinskap for hvitvin går også helt flott.

Asparges er fortsatt megatrend, og Vestfold er aspargesfylke nummer én med omtrent 75 prosent av produksjonen. I Norge produseres så godt som bare grønn asparges. Den hvite aspargesen høstes på veien opp til jordoverflaten, mens den grønne høstes etter at den er kommet opp over jordoverflaten og er blitt eksponert for lys. 

Fra tidenes morgen

Asparges har vært brukt i matlaging i uminnelige tider. Man finner en oppskrift for tilberedelse av asparges allerede i den eldste kokebok som er bevart, nemlig Apicius De re coquinaria, fra 200-tallet e.Kr.

Uansett hvordan vi velger å tilberede aspargesen – kokt, dampet eller grillet – handler det som for de hvite skudds innhøsting om rett tid! 

Grønn asparges skal kokes 2-4 minutter, avhengig av tykkelsen. Kokes grønn asparges for lenge, mister den både farge og smak og den fine sprø konsistensen forsvinner og grønnsaken blir dvask og seig. 

Min favoritt, den hvite aspargesen, trenger imidlertid lengre koketid, ca 8-10 minutter. 

På grillen er grønn asparges det enkleste. Kutt den nederste delen av aspargesen, skrell av skallet fra midten av aspargesen og ned. Pensle aspargesen med olje og legg dem på grillen til de får en grillet overflate. Ha dem på et fat og mariner dem med god olivenolje, sitronsaft, salt og pepper.  Og for de av dere som er opptatt av kortreist mat, er asparges fra Vestfold nettopp det. 

Tesch Riesling Trocken  

Tyskland, Nahe. 

Produsent: Weingut Tesch. 

Hvitvin. Årgang: 2011. Druer: 100% Riesling. Frisk og fruktig.  Gunstig pris, god drikkevin og til reker, fiskemat og det lyse kjøtt. 

Serveringstemp: 7-10 C.

Kr 111,00 (75 cl).

Varenr: 5220601.

Vurdering: 5

Eberbach Rheingau Riesling  

Tyskland, Rheingau.

Produsent: Kloster Eberbach.

Hvitvin. Årgang: 2012. Druer: 100% Riesling. Kloster Eberbach ble grunnlagt i 1136 men dette er en moderne, herlig fruktig vin.  Av de aller beste BiB'ene. Skalldyr og fisk.

Serveringstemp: 7-9 C. 

Kr 379,90 (300 cl).

Varenr: 487706

Vurdering: 6

Paul Buisse Sancerre

Frankrike, Sancerre.

Produsent: Paul Buisse.

Hvitvin. Årgang: 2012. Druer: 100% Sauvignon Blanc. Frisk og fruktig. Som aperitiff, skalldyr, fisk eller oster, og for meg går den aldeles utmerket til asparges med spekeskinke.

Serveringstemp: 7-10 C.

Kr 525,00 (300 cl).

Varenr: 9103306.

Vurdering: 5

Clotilde Davenne Bourgogne Rosè

Frankrike, Burgund.

Produsent: Clotilde Davenne.

Rosévin. Årgang 2011. Drue: 100% Pinot Noir. Også i magnumflaske. Frisk duft av jordbær, kirsebær og bringebær. Passer til grønt, aperitiff og til det meste av skalldyr og sjømat.

Serveringstemp: 7-11 C.

Kr 129,90 (75 cl).

Varenr: 9768501.

Vurdering: 5

Pierre Chainier Sancerre Rosé Les Hospices  

Frankrike, Sancerre.

Produsent: Pierre Chainier.

Rosévin. Årgang 2011. Drue: 100% Pinot Noir. Fruktig og frisk, duft av jordbær og bringebær.Som aperitiff, eller til lyst kjøtt, fisk, skalldyr og grønnsaker. 

Serveringstemp: 7-11 C.

Kr 449,90 (300 cl).

Varenr: 9783206

Vurdering: 5+

Alamos Malbec  

Argentina, Mendoza. 

Produsent: Alamos.

Rødvin. Årgang 2011. Drue: 100% Malbec. Som alltid, en behagelig matvin der du får mye for pengene. Ung og fruktig. Passer til grillen, vilt, godt storfe, lam og sau.

Serveringstemp: 16-17 C.

Kr 369,00 (300 cl).

Varenr: 5221206.

Vurdering: 5