Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Strand-pølser på flergangsgrill
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Illustrasjonsfoto: Ken Mamelund

Strand-pølser på flergangsgrill

Sommervarmen var over oss i helgen, og innbyggerne i min hjemby Horten har begynt å sige mot strendene. 

Kjell Arne Bratli - 09.06.2013 kl. 12:00

Da blir det sommer, med tilhørende mat til små og store.

For noen er det pølser og lomper på grill i vannkanten. Og det dufter sprit fra engangsgriller. 

Men tingen nå bør vel være flergangsgrill? Jeg leste ifall om noe slikt i fjor, og joda, et nettsøk ga svar, både i Vestfold Blad og i Norges Naturvernforbund, som anbefaler grill til flergangsbruk og briketter fremfor engangsgrill.  Og i vår vakre vestfoldske natur er det greit å vite at det var gründer Terje Larsen fra Larvik, skuespiller Kim Kolstad og Oddvar Kristiansen som for et par år siden lanserte selskapet BarBeco og et fullgodt alternativ til engangsgrillen. 

I tillegg til å være miljøvennlig i form av at grillen kan brukes om igjen, inneholder den en miljøvennlig form for brensel, briketter laget av kokosnøttskall, og grillen er varm etter tre minutter, helt uten tennvæske. Kokosnøttskall er et avfallsprodukt i Østen, så dette er nyttig bruk av en ressurs som ellers ville gått i søpla. Fattige i Østen tjener nå penger på å samle kokosnøttskall for salg til fabrikken som produserer brikettene. 

Tall fra nettstedet Grønn Hverdag viser at det blir solgt omtrent 1,2 millioner engangsgriller i Norge hvert år, og Naturvernforbundet har regnet ut at dette tilsvarer nærmere 200 tonn avfall. Det burde være god nok grunn for å unngå fremtidige hauger med brukte engangsgriller.

Norges Naturvernforbund har fulgt og støttet denne norskdesignede flergangsbruk-grillen fra utviklingsfasen for flere år siden, gjennom tester og kvalitetssikring, til den i 2011 ble lansert som et konkurransedyktig alternativ til engangsgriller. I nettbutikken til Norges Naturvernforbund er BarbEco-grillen faktisk en bestselger, med gode tilbakemeldinger fra kunder. 

– Norges Naturvernforbund ønsker at folk skal kunne grille og hygge seg ute med god miljøsamvittighet. Det kan de gjøre med en grill til flergangsbruk, sier generalsekretær Jan Thomas Odegard i Naturvernforbundet. Årlig har det vært solgt omtrent 1,2 millioner engangsgriller i Norge, noe som generer over 200 tonn avfall hvert år. Nordmenn ligger helt i europatoppen i bruk og kast av engangsgriller per innbygger. I tillegg til avfallet medfører bruken av engangsgrillen betydelige forsøpling og sviskader på grønt- og friluftsområder i og utenfor byene. Brannvesenet har påvist at forlatte engangsgriller har forårsaket en rekke skogbranner.

Fordi kokos-brikettene varmes opp omtrent umiddelbart, er de veldig kjekke når barn er sultne. Men husk nå med pølser på grill at det alltid er lurt å lage noen snitt i skinnet på pølsene før de grilles. Det forhindrer at pølsene sprekker. Pølser trenger generelt kort grilltid og er ferdige på et blunk! OBS, det selges også grillpølser uten skinn og de behøver selvsagt ikke snittes. Pølsene grilles til de er pent gylne rundt det hele, ca 2-3 minutter. Deretter i lompe eller pølsebrød, og server gjerne med litt stekt løk, sennep og ketchup.  Mer skal det ikke til for å lage en enkel norsk favoritt på stranden. 

Masi Levarìe Soave Classico

Italia, Veneto. 

Produsent: Masi.

Hvitvin. Årgang 2012. Druer: 85% Garganega, 15% Trebbiano di Soave. Lagring 20% av vinen lagres inntil 4 måneder på eik. Klassisk og frisk Soave, Til fisk og skalldyr, pasta, salater eller som aperitiff. 

Serveringstemp: 7-10° C.

Kr 107,00 (75 cl).

Varenr: 3489001.

Vurdering: 5

Peter Lehmann Weighbridge Chardonnay

Australia, South Australia.

Produsent: Peter Lehmann Wines.

Hvitvin. Årgang 2011. Druer: 100% Chardonnay. Etter filtrering og tapping på flaske modner den to måneder før den slippes. Passer til fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Serveringstemp: 8-10° C.

Kr 115,00 (75 cl).

Varenr: 4190401.

Vurdering: 5

Puro

Spania, Castilla.

Produsent: Bodegas Lahoz.

Rosévin. Årgang 2012. Druer: 100% Tempranillo. Kort kaldmaserasjon før gjæring ved lav temperatur i ståltanker. En spansk en med skrukork! Gjerne til kalde sommertapas og salater.

Serveringstemp: 8-10° C.

Kr 98,90 (75 cl).

Varenr: 487001.

Vurdering: 4

Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé

Frankrike, Sancerre.

Produsent: Henri Bourgeois. 

Rosévin. Årgang 2012. Druer: 100% Pinot Noir. 48 timers kaldmaserasjon før gjæring i ståltanker ved 15-18 °C, deretter 3-4 md. tankmodning på bunnfallet. Skrukork. Skalldyr, fisk, oster og aperitiff.

Serveringstemp: 8-12° C.

Kr 159,90 (75 cl).

Varenr: 5599601.

Vurdering: 5+

La Vigne Shiraz 

Sør-Afrika, Coastal Region.

Produsent: La Vigne. 

Rødvin. Årgang 2008. Druer: 100% Shiraz. Modne dufter, en sødmedfylt shiraz. Denne passer godt for det grillede kjøtt i juni og til vilt med smak.  

Serveringstemp: 18-18° C.

Kr 129,90 (75 cl).

Varenr: 464601.

Vurdering: 5

Villa Puccini  

Italia, Toscana. 

Produsent: Villa Puccini. 

Rødvin. Druer: 90% Sangiovese, 10% Merlot. Bag-in-Box. Fruktig og toscansk. Mørke bær i duften. Et veldig godt kjøp, og en allroundvin for det meste av kjøtt, grill og ost. 

Serveringstemp: 16-18° C.

Kr 379,90 (300 cl).

Varenr: 5667006.

Vurdering: 5