Vestfold Blad er en gratis ukesavis for hele Vestfold med et opplag på 90.000. Daglig leder: Runar Sunneklep Lia. Redaktør: Marianne Henriksen. Avisen som samler fylket!
Sprudlende for 17. mai
Det skjer i Vestfold Lukk

Hva skjer i dag?

Gå til kulturkalenderen

Lukk
Byavisa Sandefjord
Søk på byavisa.sandefjord.no

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Sprudlende for 17. mai

Boblevin og Sjampis. Slang for musserende og for Champagne. Men alt som bobler er ikke Sjampis, om det enn er aldri så godt. 

Kjell Arne Bratli - 15.05.2013 kl. 20:06

Strengt talt kan betegnelsen Champagne kun brukes om musserende vin fra distriktet Champagne i regionen Champagne-Ardenne i Nord-Frankrike.

Her lages champagne etter faste, strenge regler som gjelder for dyrking, innhøsting, produksjon og lagring.

Men fri og bevare meg, det lages mye god musserende vin i mange land. Og svært mye lages på samme tradisjonelle champagne-metode som i Frankrike. Ofte vil slike musserende ha et eller annet med ”metode traditionell” på etiketten, eller som for Spanias vedkommende: Cava, i Italia: Spumante. I Tyskland heter det sekt og druetyper som Riesling og Chardonnay kan f.eks. danne basis i sekt med ofte annengangsgjæring på tank. Sekt er vanligvis friske og aromatiske viner med en fruktig eleganse. 

Andre deilige musserende kommer i stadig nye varianter, som rå-populære Prosecco fra Italia. Denne uken er også en lakserød Crémant de Bourgogne smakt, og det ser ut til å kunne bli en liten  trend med å «boble opp» andre druer også. Som dagens fra New Zealand. 

Champagne 

Forskjellen mellom musserende fra Champagne-distriktet og musserende produsert etter samme metode i andre land dreier seg oftest om noen hundrelapper – eller mer. For mange vil musserende fra andre land også ofte oppleves som mer lettdrikkelig.

Champagne lages innledningsvis på samme måte som vanlig vin. Etter første gjæring, lar man vinen gjære en gang til på flaske. I denne prosessen dannes kullsyre, altså de boblene som for mange er det fremste kjennetegnet på champagne – og annen musserende vin.

Det er kun tre ulike druer som er tillatt brukt i fremstillingen av Champagne, både enkeltvis og i forskjellige blandingsforhold: Chardonnay (hvit), Pinot Noir (rød), Pinot Meunier (rød). Druekjøttet er fargeløst, så når skallet fjernes gir også de røde druene hvitvin.

Kork og flaske 

Korken i Champagneflaskene er karakteristisk med sin kuleformede topp og koniske kropp. Den ble tidligere laget helt i naturkork. Ettersom tilgangen på kvalitetskork på verdensmarkedet er blitt dårligere de siste årene, brukes i dag presset kork i den øvre delen, mens den nedre delen, som kommer i kontakt med champagnen, består av av høykvalitets naturkork.

Det utvikles et voldsomt trykk i flasken, derfor er korken forseglet meg ståltråd.

Champagne leveres på flasker på fra 0,2–30 liter. De minste flaskene kalles gjerne piccolo (liten). Piccolo er også er eget varemerke for musserende vin fra den tyske produsenten Henkell (musserende i Tyskland heter sekt). Normalflaskene er på 0,75 liter. En magnumflaske inneholder 1,5 liter. Flasker med enda større volum har navn etter bibelske konger: 3 liter kalles Jeroboam, 4,5 liter kalles Rehoboam, 6 liter Methusalem, 9 liter Salmanazar, 12 liter Balthazar, 15 liter Nebukadnezar, 18 liter Melchior eller Goliath og 30 liter Melchisedech. 

Det er både fest og glamour rundt sprudlende vin, det være seg musserende eller Champagne. Ikke minst til vår nasjons festdag nr. 1 - 17. mai. Men glem nå ikke at dette er barnas dag, og at til lapskausen smaker det bedre med en alkoholfri øl eller det gode springvann vi er velsignet med i Vestfold. 

Anna Spinato Prosecco Brut  

Italia, Veneto.

Produsent: Anna Spinato. 

Musserende. Bestillingsutvalget. Druer: 100% Prosecco. Naturlig gjæring. Lys gylden, rikt skum, vedvarende bobler. Frisk og sitrusfruktig. Passer til aperitif, grønnsaksretter eller til enkel sjømat.

Serveringstemp: 7-10° C.

Kr 119,90 (75 cl).

Varenr: 9118001.

Vurdering: 5+

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut Rosé  

Frankrike, Burgund.

Produsent:  Clotilde Davenne.

Musserende. Bestillingsvare i nettbutikken. Druer: 100% Pinot Noir. Smaker av friske røde bær, rips og bringebær. Passer til aperitif, skalldyr og fisk – og prøv den også til jordbær med krem.

Serveringstemp: 7-11° C. 

Kr 144,90 (75 cl).

Varenr: 507501.

Vurdering: 5+

Pieropan Ghes Rosé  extra dry

Italia, Veneto.

Produsent: Az. Vit. Leonildo Pieropan. 

Musserende. Bestillingsvare i nettbutikken. Årgang 2011. Druer: 100% Corvina. Delikat og fruktig, saftig og god mousse. Passer til aperitif, fisk, lyst kjøtt.

Serveringstemp: 7-10° C.

Kr 149,90 (75 cl).

Varenr: 174001.

Vurdering: 5

Villa Maria Private Bin Lightly Sparkling

New Zealand, Marlborough.

Produsent: Villa Maria Estate.

Musserende. Bestillingsutvalget. Årgang 2011. Druer: 100% Sauvignon Blanc. Frisk og delikat, fin fruktighet og behagelig avslutning. Aperitif og til skjell og krabbe.

Serveringstemp: 8-10° C.

Kr 155,00 (75 cl).

Varenr: 9624301.

Vurdering: 5-

Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut  

Frankrike, Champagne.

Produsent: Maison Alexandre Bonnet.

Champagne. Basisutvalg. Druer: 60% Pinot Noir, 30 % Chardonnay, 10 % Pinot Meunier. Gylden flott farge, elegant. Fruktig og frisk. Til aperitif, til cocktails og diverse fisk-, skalldyr- og
 kyllingretter.  

Serveringstemp: 9-11° C.

Kr 237,00 (75 cl).

Varenr: 1055101.

Vurdering: 5

Lanson Black Label Brut  

Frankrike, Champagne. 

Produsent: Maison Alexandre Bonnet.

Champagne. Basisutvalg. Druer: 50% Pinot Noir, 35% Chardonnay, 15% Pinot Meunier. Strågul, behagelig, frisk, fruktig og fyldig champagne. Passer til aperitiff, til fisk, skalldyr, sushi, lyst kjøtt og koldtbord.

Serveringstemp: 7-9° C.

Kr 349,90 (75 cl).

Varenr: 89101.

Vurdering: 6